Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

«Μάχη» για τις τηλεοράσεις της επόμενης γενιάς

Ενα από τα μεγάλα «στοιχήματα» για τους κατασκευαστές τηλεοράσεων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Και τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζει να διαμορφώνεται ένα σκηνικό «πολέμου» τεχνολογιών όπου κάνουν την εμφάνιση τους όροι όπως το Quantum Dot και το OLED.



Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί κατ' αρχήν είναι ότι οι δύο προαναφερθείσες τεχνολογίες δεν σχετίζονται με την πλήρη υψηλή ευκρίνεια (full HD) ή την υπερυψηλή ευκρίνεια (ultra HD). Στις περιπτώσεις του full HD και του UHD, αναφερόμαστε στην ανάλυση της προβαλλόμενης εικόνας και υπάρχει άμεση σχέση με τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί το προβαλλόμενο περιεχόμενο καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν χρησιμοποιηθεί συσκευές εγγραφής full HD ή UHD προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εικόνας.

Το Quantum Dot και το OLED είναι τεχνολογίες κατασκευής των πάνελ της τηλεόρασης και ουσιαστικά αποτελούν το επόμενο βήμα από την υφιστάμενη τεχνολογία που είναι το LED, το οποίο συναντάμε πλέον σε όλες τις τηλεοράσεις. Στόχος της αξιοποίησης αυτών των δύο τεχνολογιών είναι να προσφέρουν πιο ζωντανά χρώματα και περισσότερο φωτεινές εικόνες, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά την ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας.

OLED
Η τεχνολογία OLED είναι πιο γνωστή δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ήδη εκτενώς σε μικρές οθόνες όπως αυτές στα smartphones και στα tablets. Όμως, OLED τηλεοράσεις που να είναι εμπορικά διαθέσιμες έκαναν την εμφάνισή τους πρακτικά το 2014, με την κορεατική LG Electronics να είναι εκείνη που τις προωθεί περισσότερο, έχοντας ήδη μία αρκετά ευρεία γκάμα. Όσον αφορά στους υπόλοιπους κατασκευαστές, οι περισσότεροι έχουν δείξει μεν ορισμένα μοντέλα στις εκθέσεις τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, αλλά ελάχιστα από αυτά βρέθηκαν στις προθήκες των καταστημάτων.

Quantum Dot
Αρκετοί αναλυτές ανέμεναν ότι το OLED θα είναι η επόμενη τεχνολογία που θα χρησιμοποιείτο στα πάνελ των τηλεοράσεων νέας γενιάς, αλλά πλέον αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ο λόγος είναι η εμφάνιση μίας άλλης τεχνολογίας, της Quantum Dot. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιεί νανοκρύσταλλα που κυμαίνονται σε μέγεθος από 2 μέχρι και 10 νανο-μέτρα, καθώς η κάθε κουκκίδα εκπέμπει διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το μέγεθός της. Με την προσθήκη ενός φιλμ από κβαντικές κουκίδες μπροστά από τον οπίσθιο φωτισμό LCD, επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη στον ρυθμό αναπαραγωγής χρωμάτων και στη συνολική φωτεινότητα. Το αποτέλεσμα είναι υψηλή χρωματική ευκρίνεια και εξαιρετικά ευρείες γωνίες θέασης.

Αντίστοιχα πλεονεκτήματα προσφέρει και η OLED τεχνολογία, αλλά απ' ότι φαίνεται είναι πιο δύσκολη -από τεχνικής απόψεως- η παραγωγή σε ευρεία κλίμακα OLED τηλεοράσεων. Και ενδεχομένως αυτός να είναι ο λόγος που η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων παγκοσμίως, αποφάσισε να σταματήσει την ενασχόλησή της με τις OLED τηλεοράσεις και στο πρόσφατο Consumer Electronics Show (CES) παρουσίασε μία αρκετά ευρεία γκάμα τηλεοράσεων, που βασίζεται στην τεχνολογία Quantum Dot!

Το ενδιαφέρον σημείο είναι πως τηλεόραση με τεχνολογία Quantum Dot παρουσίασε και η LG, ενδεχομένως επιδιώκοντας να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει όποια τεχνολογία και αν επικρατήσει τελικώς.

Τηλεόραση με Quantum Dot τεχνολογία παρουσίασαν στη CES τόσο η κινεζική TCL όσο και η ιαπωνική Sony. Η τελευταία χρήζει ειδικής αναφοράς καθώς στην πραγματικότητα η Sony ήταν εκείνη που παρουσίασε πρώτη τηλεόραση που αξιοποιούσε τις δυνατότητες της τεχνολογίας Quantum Dot. Μάλιστα, την παρουσίασε το 2013, αλλά απέφυγε να την προωθήσει ως μία τηλεόραση Quantum Dot, γεγονός που είχε προκαλέσει έκπληξη στους ειδικούς του χώρου.

Βελτιωμένη ποιότητα
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να δούμε και τις δύο τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται στα πάνελ των τηλεοράσεων επόμενης γενιάς. Εκτιμούν, όμως, ότι ορισμένοι κατασκευαστές είτε θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση -και σε επίπεδο μάρκετινγκ- σε μία από τις δύο είτε θα επιλέξουν να κινηθούν αποκλειστικά με μία εξ αυτών.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι τόσο το Quantum Dot όσο και το OLED θα χρησιμοποιηθούν -τουλάχιστον αρχικά- στα πιο ακριβά μοντέλα των μεγάλων κατασκευαστών τηλεοράσεων. Και ενδεχομένως το πραγματικό «στοίχημα» να είναι ποιο τεχνολογικό «στρατόπεδο» θα καταφέρει να μειώσει πρώτο το κόστος σε επίπεδα τέτοια ώστε να δούμε τηλεοράσεις με ανώτερη ποιότητα εικόνας που θα είναι διαθέσιμες σε προσιτές τιμές πώλησης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com