Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική οικονομία και οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και κρίσιμες για την πορεία της.
Η πόλωση εκτοξεύεται στα ύψη, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης επαναφέρουν το Grexit σε πρώτο πλάνο και μέσα σε όλα αυτά ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, να μη βουλιάξουν τα έσοδα και βέβαια να μην τεθεί εν αμφιβόλω η πενταετής προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει σε δημοσιονομική τροχιά.
Η περίοδος των εορτών δεν ήταν ικανή να σταματήσει τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, αλλά ούτε και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, γύρω από την Ελλάδα. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι η αβεβαιότητα επέστρεψε, ενώ παράλληλα σημειώνουν με έμφαση ότι η Ευρώπη μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει με επιτυχία ακόμη και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, χωρίς να δεχθεί σημαντικούς κλειδωνισμούς.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΝΤΟΚΩΝ
Στο εσωτερικό μέτωπο, η διγλωσσία της Κουμουνδούρου προκαλεί έντονο προβληματισμό στην αγορά. Τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τόλιος με αλλεπάλληλες δηλώσεις του «ρίχνει νερό στο μύλο της ακραίας πόλωσης» και παράλληλα δίνει τροφή στους ξένους να κινδυνολογήσουν εις βάρος της χώρας. Στις δηλώσεις του για «στάση πληρωμών» ήρθε να προστεθεί χθες, αυτό που αρκετοί το συζητούσαν στα «πηγαδάκια» αλλά ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ το είχε πει επισήμως, ότι δηλαδή «υπάρχει σχέδιο για εσωτερικό δανεισμό από τους καταθέτες μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά της ΝΔ, που δια στόματος του Δ. Σταμάτη είπε ότι «στο ΣΥΡΙΖΑ θα παίρνουν λεφτά από τους καταθέτες κάθε 15 ημέρες».
Το θέμα των καταθέσεων, δυστυχώς, μπαίνει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δημοσιεύματα από τη Γερμανία κάνουν λόγο για φυγή καταθέσεων 2,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί τον Δεκέμβριο. Οι φόβοι διασκεδάζονται με το επιχείρημα ότι η εκροή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την πληρωμή φόρων. Ωστόσο υπάρχουν κινήσεις που προβληματίζουν. Για αυτό και οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να βρεθεί έξω από τον ορίζοντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και κάνουν έκκληση στα κόμματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο τι λένε.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Και μπορεί στην ΤτΕ επισήμως να λένε πως δεν ανησυχούν, ωστόσο η ανησυχία στους καταθέτες υπάρχει, έστω και αν δεν συνοδεύεται από ανάλογες κινήσεις πανικού, όπως το 2010 και το 2011. Άξιες λόγου εκροές καταθέσεων για το εξωτερικό και το «σεντούκι» δεν υπάρχουν, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι δέχονται συνεχή αιτήματα από καταθέτες να εξετάσουν και άλλες, πιο ασφαλείς, μορφές επένδυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές καταθέσεις προθεσμίας που έληξαν το τελευταίο 20ήμερα δεν ανανεώθηκαν. Όπως σημειώνει κορυφαίος τραπεζίτης «οι καταθέτες θέλουν τα χρήματά τους ελεύθερα και θυσιάζουν τις όποιες αποδόσεις, προκειμένου να έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να προβούν ανά πάσα στιγμή στην όποια κίνηση επιθυμούν».
Εσοδα
Δείγματα υστέρησης των εσόδων, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου διαφαίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών. Εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα και να αναζητηθούν τρόποι προκειμένου να καλυφθεί η όποια υστέρηση. Την ίδια ώρα δείχνει να ατονεί το ενδιαφέρον των οφειλετών για υπαγωγή τους στην ρύθμιση που αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (δημόσιο - ταμεία). Οι «παράπλευρες» αυτές συνέπειες της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μόνο ευπρόσδεκτες δεν είναι στο οικονομικό επιτελείο, αφού στα υπάρχοντα προβλήματα, προστίθεται ένα ακόμη και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό. Το plan B στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καλυφθεί ενδεχόμενη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων που όμως αποτελεί δίκοπο «μαχαίρι», αφού θα στερήσουν ισόποση ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα σε μία ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για την οικονομία.
Grexit
Οι ξένοι προειδοποιούν
Την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας οι πάντες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην 25η Ιανουαρίου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ασχολούνται με την Ελλάδα με τόνο σκωπτικό και ενίοτε και ειρωνικό. Κάποια ΜΜΕ τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωζώνη και σε περίπτωση Grexit η κατάσταση θα ελεγχόμενη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ο οποίος απαντώντας στο τι μέλλει γενέσθαι για το ευρώ στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ δηλώνει πως «το ευρώ θα παραμείνει και δεν υπάρχει κανένα είδους "plan B"».
Ανάλογα δημοσιεύματα υπάρχουν και στον γερμανικό Τύπο. Αναφερόμενα στις δηλώσεις του Γ. Τόλιου περί στάσης πληρωμών σημειώνουν ότι και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα δεν χάθηκε και ο κόσμος και πως η Ευρωζώνη πλέον θα ξεπεράσει με σχετική άνεση ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εν κατακλείδι η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες με την ευχή να μην υποστεί η οικονομία ανεπανόρθωτη βλάβη και οι τράπεζες να μείνουν έξω από το «εκλογικό παραβάν». Ωστόσο κάτι τέτοιο μάλλον μοιάζει με ευχή παρά με πραγματικότητα και η μοναδική ευχή που μπορεί να πιάσει τόπο, είναι οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι να επιδείξουν μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης από ό,τι τα κόμματα και οι πολιτικοί.