«Αρνητικό» από «σταθερό» είναι πλέον το «outlook» της ελληνικής οικονομίας καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθιση, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «η αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην παρούσα πολιτική αβεβαιότητα η οποία έχει αυξήσει τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και ενδέχεται να καθυστερήσει κάποιους μήνες την πρόσβασής της χώρας στις αγορές. Οι πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έχουν κάνει αβέβαιη την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί. Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μέχρι το καλοκαίρι, το οποίο δεν προσδοκά η Fitch, θα αυξήσει τον κίνδυνο των χρηματοδοτικών προβλημάτων και θα φέρει ύφεση.»
Ο διεθνής οίκος αναφέρει ακόμη ότι παραμένει πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας καθώς υπάρχει ισχυρό κίνητρο συμφωνίας και από τις δύο πλευρές.
Η Fitch αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων για το 2014, γεγονός που σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος σημαντικών πιέσεων. Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως μετριέται από την τρόικα αναμένεται, σύμφωνα με την Fitch, στο 1,5 του ΑΕΠ. Το έλλειμμα με βάση το EDP εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ. Η επίτευξη και η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος άπτεται στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διατηρήσιμη ανάκαμψη.
Η οικονομία ανακάμπτει, σημειώνει η Fitch, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αναπτυχθεί σταδιακά μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου. Η Fitch εκτιμά ότι η ανάκαμψη ήταν 0,5% του ΑΕΠ το 2014, θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2015, μείωση μια ποσοστιαία μονάδα από την τελευταία αναθεώρηση του Νοεμβρίου του 2014, η οποία αντανακλά την πολιτική αβεβαιότητα και το χαμηλότερο outlook για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μεγάλο αλλά φθηνό στην εξυπηρέτηση εξαιτίας των ευνοϊκών όρων εξυπηρέτησης. Η Ελλάδα τρέχει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 1% του ΑΕΠ το οποίο στηρίζεται στη μείωση των εισαγωγών, την άνθηση του τουρισμού και μια σημαντική ανάπτυξη των μεταβιβάσεων από την ΕΕ. Ο οίκος εκτιμά ότι η ανταγωνιστικότητα των τιμών έχει αποκατασταθεί, παρότι η «βάση» για τις εξαγωγές παραμένει περιορισμένη.
Ο δείκτης της Fitch για το τραπεζικό σύστημα είναι «Β», γεγονός που αποτυπώνει μειωμένη αξιοπιστία. Οι τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες αλλά η ποιότητα του ενεργητικού χαμηλή. Δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακές ενέσεις μετά τα stress test της ΕΚΤ.
Η επόμενη αναθεώρηση της Fitch αναμένεται για τις 15 Μαϊου. Οι εξελίξεις που μπορεί να οδηγούν σε προς τα κάτω αναθεώρηση περιλαμβάνουν:
- Πολιτικό αδιέξοδο με την τρόικα το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικούς περιορισμούς στη ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης.
- Χειροτέρευση των μακροοικονομικών προοπτικών, για παράδειγμα με επιστροφή της ύφεσης που θα προκαλέσει σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία.
- Δημοσιονομική απόκλιση η οποία θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες
Εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση είναι:
- Η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης. Μια συμφωνία με τους δανειστές θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις πληρωμένες από την τρόικα και να εξασφαλίσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την στήριξη της χώρας στην προσπάθεια για την επιστροφή στις αγορές και την χρηματοδότηση με ανεκτά επιτόκια.
- Μια επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας, επιπλέον πρωτογενή πλεονάσματα και ανακούφιση χρέους από το επίσημο τομέα (OSI).