Απλή πολιτική βούληση απαιτείται για την πάταξη τη φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του μαύρου χρήματος, τονίζει από τη θέση του γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Γιώργος Σούρλας, ο οποίος εξέδωσε απολογιστικό σημείωμα με φακέλους σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά και προτάσεις για την καταπόλεμηση του οικονομικού εγκλήματος.
Εκτιμά ότι η αντιμετώπισή του σηματοδοτείται από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναβαθμίσει τον θεσμό σε υπουργικό αξίωμα, αλλά και να τοποθέτησει εκεί συγκεκριμένο υπουργό.
Ο στόχος της ανεύρεσης των τριών δισ. ευρώ τον χρόνο, που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με τον κ. Σούρλα- είναι απόλυτα εφικτός, μέσω τη αντιμετώπισης του «οργίου» που επικρατεί μετα πλαστά- εικονικά τιμολόγια, αλλά και της διακίνησης λαθραίου πετρελαίου των οποίων η συνολική απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα εξέδωσε απολογιστικό σημείωμα για την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνσης, όπου συμπεριλαμβάνονται φάκελοι διαπλοκής και διαφθοράς σκανδάλων με την οικονομική και την εθνική τους διάσταση (όταν έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας, όπως τα νοθευμένα καύσιμα στις Ένοπλες Δυναμεις). Υπάρχουν συγκεκριμενα στοιχεία και προτάσεις. Επομένως, με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά αφενός σε είσπραξη οφειλών από τους καταχραστές αφετέρου να σταματήσει η δράση αυτών των κυκλωμάτων και η «αιμορραγία» δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ζήτημα αυτό, διευκρινίζει, κυρίως αφορά τη λαθραία διακίνηση των καυσίμων, όπου παρατηρείται ολιγωρία και όπου η απώλεια εθνικού εισοδήματος εκτιμήθηκε από ειδικούς (το 2012-2013) στα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Βεβαίως» σημειώνει «ουδείς σήμερα αμφισβητεί ότι υπάρχει λαθρεμπόριο καυσίμων, επομένως και απώλεια εθνικών εσόδων, όπως και ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστοί και ότι πρέπει να εξαρθρωθούν οι μηχανισμοί, που διαθέτουν». Ωστόσο, προσθέτει, όλα αυτά ανατρέπονται «σε χρόνο μηδέν, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση».
Σε ερώτηση εάν αυτή η λεγόμενη ολιγωρία έχει σχέση με την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του ιδίου και του πρώην γγ Δημοσίων Εσόδων και νυν βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, αναφορικά με τη εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο τελευταίος, εγκύκλιος που απάλλασσε από φόρους και πρόστιμα εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν μέσω τριγωνικών συναλλαγών off shore.
Ο κ. Σούρλας εξηγεί ότι το ζήτημα πρόεκυψε, όταν ο κ. Θεοχάρης είπε πριν λίγες ημέρες ότι δέχεται πιέσεις και απειλές. Αναφέρει: «Τότε θυμήθηκα τις παρεμβάσεις του κ. Θεοχάρη για τη διαγραφή φόρων και προστίμων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων και ρώτησα αν δέχθηκε πιέσεις για να προχωρήσει σε αυτή τη διαγραφή των φόρων. Η απάντησή του δεν ήταν σαφής».
Προκειμένου να αποσαφηνίσει το ζήτημα, αναφέρει: «Ο κ. Θεοχάρης ζητούσε με εγκύκλιο να τροποποιηθεί ο νόμος και προέτρεπε τους εφοριακούς να αγνοήσουν τον νόμο και να λάβουν υπόψη τις δικές του διατάξεις. Αυτοί το αρνήθηκαν και προσέφυγαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απ΄όπου υπήρξε ομόφωνη απόφαση περί παράνομης ενέργειας του κ. Θεοχάρη. Ωστόσο, με την προτροπή του κ. Θεοχάρη και τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις διαγράφηκαν φόροι και πρόστιμα πολύ υψηλά, ποσά τα οποία σε δύο εταιρείες πετρελαιοειδών -όπως αναφέρει ο ίδιος κ. Θεοχάρης- αν τα είχαν καταβάλει θα ξεπερνούσαν το ύψος των διυλιστηρίων. Αυτό -συμπληρώνει ο κ. Σούρλας- αποφασίστηκε στη λογική ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστει ο νόμος, όταν κινδυνεύει η επιχείρηση. Αλλά ποια επιχείρηση; Όχι βέβαια ενός μικρομεσαίου...».
Σε ό,τι αφορά άλλους τομείς, οι οποίοι μπορούν να αποφέρουν έσοδα, ο κ. Σούρλας κάνει λόγο για «όργιο που διαδραματίζεται με το θέμα των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, από τα οποία η απώλεια εσόδων ξεπερνά τα 2,5 δισ. τον χρόνο». Προσθέτει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν διαδικασίες πολύ απλές και άμεσα αποτελεσματικές, ενώ υπάρχουν και οι off shore, στις οποίες ακόμη δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει την ετήσια απώλεια εσόδων.
Επιπλέον, προτείνει την επαναφορά ενός νόμου Παπακωνσταντίνου-Παπανδρέου του 2010, που αντιμετώπιζε το θέμα των τριγωνικών συναλλαγών. Τώρα -σημειώνει- συμβαίνει κάποιος να αγοράζει από μία χώρα προϊόντα και να τα τιμολογεί σε άλλη, όπου έχει off shore εταιρεία. «Τόσο απλά και τόσο προκλητικά». Αυτός ο νόμος ήταν πολύ καλός και πρέπει να καταργηθεί ένας άλλος, που ψηφίστηκε το 2013. «Να επανέλθει» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι «αυτό έχει υποχρέωση να κάνει η νέα κυβέρνηση».
«Φαίνεται ότι υπάρχει ευαισθησία ως προς αυτά τα θέματα, όπως σηματοδοτεί και η απόφαση του πρωθυπουργού να αναβαθμίσει το εγχείρημα κατά της διαφθοράς σε υπουργικό αξίωμα, όπου τοποθέτησε τον κ. Νικολούδη -και αυτό είναι σημαντικό- έναν άνδρα αυστηρό, αμείλικτο, και ασυμβίβαστο, στον οποίο όμως δεν πρέπει να χρεώσουμε υπερβολικές απαιτήσεις».