Διεύρυνση της κοινωφελούς εργασίας στον δημόσιο τομέα, ως εργοδότη «ύστατης καταφυγής», στενότερη σύνδεση των προγραμμάτων με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων αλλά και «ρήτρα» απασχόλησης των ανέργων μετά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας -σε συνδυασμό με την επιδότηση για την πρόσληψή τους- προβλέπει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων σε βάθος διετίας.
Τον επαναπροσδιορισμό των προγραμμάτων, των κινήτρων και των πόρων του ΕΣΠΑ (όπου είναι δυνατό να γίνει η ανακατανομή τους χωρίς να «χαθεί» πολύτιμος χρόνος) ανακοινώνει την ερχόμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου. «Παίρνουμε τη... σκυτάλη σε έναν... αγώνα (για την αντιμετώπιση της ανεργίας) που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να... διακοπεί», δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός, διευκρινίζοντας ότι όσες αλλαγές αποφασιστεί να γίνουν δεν θα αφορούν προγράμματα τα οποία ήδη «τρέχουν» ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν άμεσα. Τυχόν ακύρωση προγραμμάτων που έχουν υπογραφεί ή εκχωρηθεί σε φορείς, με δέσμευση από τις προκαταβολές του νέου ΕΣΠΑ, θα άφηναν στον... αέρα δεκάδες χιλιάδες ανέργους, ενώ θα προέκυπτε θέμα επαναδιαπραγμάτευσής τους (από την... αρχή) με την Ε.Ε. Ζήτημα υπάρχει, ωστόσο, και για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων που είναι αναγκαίοι προκειμένου να εφαρμοστούν διευρυμένα προγράμματα.
Νέο πλαίσιο
Μολονότι το πλαίσιο των νέων προγραμμάτων και το «μείγμα» των κινήτρων-επιδοτήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε ότι:
Θα επεκταθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των ανέργων και σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων (πάνω από τις 52.000 που «πάγωσαν», λόγω των εκλογών και της αντίθεσης της Ρ. Δούρου) και σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της απασχόλησης, από τους 5 σε 9 ή και 11 μήνες.
Οι αμοιβές των επιδοτούμενων θα ακολουθούν τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός θα διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους με βάση της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την αγορά εργασίας. Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και απασχόλησης δεν θα υποκαθιστούν θέσεις εργασίας και θα «κουμπώνουν» με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις τοπικές ανάγκες και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.