Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Στο στόχαστρο καταθέσεις 120 δισ. που βρίσκονται στο εξωτερικό

Σχέδιο φορολόγησης του «μαύρου χρήματος» που έχει επενδυθεί στο εξωτερικό ή βρίσκεται κρυμμένο σε θυρίδες και... σεντούκια στην Ελλάδα ενεργοποιεί άμεσα η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα σχεδόν άδεια ταμεία του Δημοσίου.



Τόσο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δηλώνουν αισιόδοξοι και αποφασισμένοι να εντοπίσουν και να φορολογήσουν μεγάλο μέρος του «μαύρου χρήματος».

Ειδικά για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, ο κ. Νικολούδης μιλώντας στους New York Times ανέφερε ότι υπάρχουν 120 δισ. ευρώ ή το 66,7% του ΑΕΠ.

Όπως είπε, εκτός Ελλάδας υπάρχει ένας σημαντικός αφορολόγητος πλούτος στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, για να προσθέσει ότι τα 120 δισ. ευρώ βρίσκονται κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όμως, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Στο στόχαστρο καταθέσεις 120 δισ. που βρίσκονται στο εξωτερικό

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θα συνοδεύεται με απαλλαγή από τις κακουργηματικού χαρακτήρα ποινές σε όσους φανερώσουν τα αδήλωτα εισοδήματα και θα κινείται σε δύο άξονες:

1. Στη φορολόγηση του «μαύρου χρήματος» που έφυγε στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη κίνητρο επαναπατρισμού των κεφαλαίων αφού σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στόχος είναι η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στο εξωτερικό, ανεξάρτητα αν εκείνοι που τα έχουν βγάλει σκοπεύουν να τα φέρουν στην Ελλάδα ή όχι. «Η Γαλλία κατάφερε και εισέπραξε 6,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του εξωτερικού γιατί όχι και εμείς», τονίζει ο κ. Μάρδας, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει το σχέδιο φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος και είναι ο υποστηρικτής της ρύθμισης αυτής.
Στο στόχαστρο καταθέσεις 120 δισ. που βρίσκονται στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών πρόκειται για κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στο εξωτερικό, τα οποία δεν έχει δηλωθεί και φορολογηθεί στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα τον έχουν ενημερώσει στελέχη της αγοράς και του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι τεράστια που ακόμα και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το νούμερο.

Ακόμα, βέβαια, δεν έχει αποφασισθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών, καθώς και οι λεπτομέρειες της ρύθμισης που όπως όλα δείχνουν θα έρθει πολύ γρήγορα στη Βουλή. Για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν με αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν συμμορφωθούν πληρώνοντας τους φόρους που αναλογούν θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προβλέπει ποινές φυλάκισης και βαριά χρηματικά πρόστιμα.

2. Στην οικειοθελή συμμόρφωση όσων έχουν «μαύρο χρήμα» σε θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα. Στους φορολογούμενους αυτούς θα δοθεί η ευκαιρία να φανερώσουν στην εφορία τα «μαύρα» εισοδήματα και να φορολογηθούν για αυτά γλιτώνοντας από τα υπέρογκα πρόστιμα και τις ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα (φυλάκιση έως 20 χρόνια, δημεύσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέφερε ότι θα κληθούν όλοι όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα το οποίο βρίσκεται σε θυρίδες ή σεντούκια να το εμφανίσουν στην εφορία πληρώνοντας τους φόρους που αναλογούν. Με τον τρόπο αυτό όπως είπε, οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από το άγχος των ελέγχων, τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Μάλιστα οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματά τους και θα φορολογηθούν για αυτά, εξετάζεται να έχουν έκπτωση 50% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις, σε περίπτωση που εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά του φόρου που θα τους επιβληθούν.

ΔΕΚΑ ΕΩΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ
Οι ποινές για το ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος»

Αυστηρές ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα και βαριά χρηματικά πρόστιμα προβλέπει ο νόμος για το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». Συγκεκριμένα προβλέπονται ποινές από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης και τεράστιες χρηματικές ποινές, που φτάνουν έως τα 2.000.000 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το ξέπλυμα είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές έως 500.000 ευρώ. Εκτός από τις ποινές αυτές, προβλέπονται και άλλες κυρώσεις, όπως δήμευση των ύποπτων περιουσιακών στοιχείων, αποζημίωση του Δημοσίου και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα.

Το μεγάλο στοίχημα της αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών
Πλούσιοι φοροφυγάδες

Από την αποτελεσματικότητα του κυνηγιού του «κρυμμένου θησαυρού», στο οποίο είναι αποφασισμένη να επιδοθεί η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μεγάλο στοίχημα της αποκατάστασης των δημοσίων οικονομικών.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι «η πάταξη της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά άμεσα το κυνήγι των πλούσιων φοροφυγάδων.

Όπως δηλώνει ο κ. Νικολούδης στους New York Times έχει στα χέρια του 3.500 υποθέσεις για οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα -προσθέτει- θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων», δηλώνει ο κ. Νικολούδης. «Είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω».

Απώλειες 3 δισ. ετησίως
Ο κ. Νικολούδης σημειώνει πως ένας από τους τομείς που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο στόχαστρο είναι η διαφθορά στον τομέα της ενέργειας. Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται πως χάνονται ετησίως φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας λέει πως το λαθρεμπόριο συχνά αφορά πλαστές εξαγωγές καυσίμων μέσω παράνομων δικτύων που δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα των ΝΥΤ αναφέρεται ότι ο κ. Νικολούδης προχωρεί στην είσπραξη των όποιων εσόδων μπορεί από τους φοροφυγάδες που έχουν ήδη εντοπιστεί. Λέγοντας πως δεν είναι «θαυματοποιός», παραδέχεται πως θα ήταν σοφό να παραμείνει ρεαλιστής, όμως δίνει μια αχτίδα αισιοδοξίας. «Αν ο κόσμος δει ότι είναι καθαρός και ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός, και πως αυτοί που δεν είναι καθαροί στο τέλος θα πάνε στη φυλακή, θέλω να ελπίζω πως αυτό θα εμπνεύσει μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά. «Προτεραιότητά μας είναι η μεγαλύτερη είσπραξη φόρων».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com