Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Επίδομα σίτισης και αυξήσεις για τους εργαζομένους της ΔΕΗ

Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ακόμα και εντός ΔΕΗ προκαλεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε με τη ΓΕΝΟΠ, καθώς προβλέπει δωρεάν σίτιση ως 6 ευρώ την ημέρα για όλους τους εργαζομένους και επαναφέρει το επίδομα βάρδιας για τους συνδικαλιστές ακόμα και όταν δεν κάνουν βάρδια..., κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης!



Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε την Παρασκευή και θα έχει τριετή διάρκεια βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση περίπου έξι μήνες μεταξύ της διοίκησης και του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου, το οποίο σε λίγο καιρό έχει εκλογές. Το «πράσινο φως» για την υπογραφή φαίνεται ότι άναψε μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν η διοίκηση της ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε πείσμα των καιρών, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ προβλέπει την καταβολή «τροφείου» στο προσωπικό, με τη μορφή κουπονιού και αξίας ως 6 ευρώ για κάθε ημέρα φυσικής παρουσίας, που για ένα απλό εργαζόμενο η παροχή αυτή μπορεί να αντιστοιχεί στο 8%-10% του μισθού του. Το συνολικό κόστος των τροφείων εκτιμάται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δύο ευρώ τον μήνα θα παρακρατούνται από τη μισθοδοσία και θα «πηγαίνουν» στη ΓΕΝΟΠ. Πρόκειται για την παρακράτηση που είχε διακοπεί μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει από τη χορήγηση του δανείου της διοίκησης της ΔΕΗ στον συνδικαλιστικό φορέα και το πόρισμα Ρακιντζή, δημιουργώντας μία μεγάλη τρύπα στα οικονομικά της ΓΕΝΟΠ, η οποία έχει φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μάλιστα για να παρακαμφθεί το ζήτημα της απευθείας χρηματοδότησής της από τις αμοιβές των εργαζόμενων, πράγμα που είχε κριθεί αντισυμβατικό, εφευρέθηκε μία νέα «πατέντα» και τα χρήματα θα πηγαίνουν πρώτα στα περίπου 30 πρωτοβάθμια σωματεία και αυτά θα αποδίδουν την εισφορά στη ΓΕΝΟΠ.

Το άλλο επίμαχο σημείο της σύμβασης είναι η επαναφορά του επιδόματος βάρδιας στους συνδικαλιστές, για τις ημέρες που δεν κάνουν βάρδια. Πρόκειται για παροχή που είχε διακοπεί το 2012, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, όταν υπογράφηκε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Οι συνδικαλιστές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης αυτής και το επίδομα επανέρχεται και μάλιστα αναδρομικά χάρη στα «παράθυρα» της σχετικής νομοθεσίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι «καμία συνδικαλιστική ιδιότητα δεν πρέπει να επιφέρει βλαπτική μεταχείριση στα μισθολογικά».

Η συλλογική σύμβαση του 2012 προέβλεπε ότι κανείς εργαζόμενος δεν δικαιούται του επιδόματος βάρδιας, αν δεν έχει φυσική παρουσία. Ομως η νέα συμφωνία αποκαθιστά το κεκτημένο της βάρδιας στους εργαζόμενους οι οποίοι εκλέγονται στις 25 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ και έχουν πλήρη απαλλαγή από τα εργασιακά τους καθήκοντα. Η νέα ΕΣΕΕ προβλέπει ότι η κατηγορία αυτή των εργαζόμενων -συνδικαλιστών θα τίθενται εκτός προγράμματος βάρδιας αλλά θα λαμβάνουν κανονικά το επίδομα, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από τις 7/6/2012 (δηλαδή από τότε που κόπηκε) εφόσον πληρούν τους όρους της νέας σύμβασης. Επίσης η νέα συλλογική σύμβαση:

• Διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως μείωση στους μισθούς, ούτε θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.

• Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής. Αφορά στους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια στην επιχείρηση και έχουν εξαντλήσει τη μισθολογική τους ωρίμαση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο, το οποίο μέχρι σήμερα η επιχείρηση κατέβαλε κατά δική της πρακτική (ελευθεριότητα).

• Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης.

• Στους εργαζόμενους στην εξυπηρέτηση πελατών θα χορηγείται επίσης ημερήσιο επίδομα ως 5 ευρώ για κάθε ημέρα πραγματικής απασχόλησης μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

• Διευρύνεται η μισθολογική εξέλιξη όλων των κατηγοριών του τακτικού προσωπικού της εταιρείας κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Εντονες αντιδράσεις
Βολές κατά ΓΕΝΟΠ από άλλες ενώσεις προσωπικού

Η νέα σύμβαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού, του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού, της Ένωσης Προσωπικού του σταθμού παραγωγής στον ΑΗΣ Κερατέας-Λαυρίου, του Συλλόγου Καταμετρητών-Εισπρακτόρων ΔΕΗ και του ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε φορείς καταγγέλλουν τη ΓΕΝΟΠ για μεθοδεύσεις και για σύμβαση που υπογράφηκε μόνον από 13 σωματεία- μέλη σε σύνολο 24. Εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την καταβολή του επιδόματος βάρδιας στους συνδικαλιστές, που «ξεδιπλώνει το όλο πλέγμα της σκοτεινής συνεργασίας ΓΕΝΟΠ και διοίκησης και δηλώνουν τη διαφωνία τους με τη δέσμευση των 2 ευρώ τον μήνα υπέρ της ΓΕΝΟΠ, τονίζοντας ότι εγείρεται ηθικό ζήτημα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com