Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρότεινε τη λύση του «παράλληλου νομίσματος» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της εάν ξεμείνει από ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.
Ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Yves Merch, σημειώνει πως η κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.
«Έχουν γίνει προτάσεις για ενδιάμεσες λύσεις, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, των λεγόμενων IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται στα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που κάθε κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Όμως αυτά τα εργαλεία έχουν υψηλό κόστος», επισήμανε ο Merch.
Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia», το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως «αν η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα ευρώ που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποια άλλα «εργαλεία» έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις».
Παράλληλα, ο Yves Merch υπογράμμισε: «Υπάρχουν αυτές οι ενδιάμεσες λύσεις που κυκλοφορούν, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, τα λεγόμενα IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα προέρχονται από τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση και μπορεί, βεβαίως, να τα εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως έχουν υψηλό κόστος».
Η εφημερίδα «Telegraph» αναφέρει πως το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης έχει ήδη αναλύσει πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωναν τον Απρίλιο ότι ένα παράλληλο νόμισμα δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Ο Merch, μάλιστα, σχολίασε αναφερόμενος στη χώρα μας: «σπάνια έχω δει την Ευρώπη να είναι τόσο ενωμένη έναντι μιας χώρας που πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες. Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι διότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά το παρελθόν δεν έχουν φέρει ακόμη αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει αρκετά την πολιτική βούληση για να σωθεί το ευρώ και νομίζω ότι στην παρούσα φάση μόνο έτσι μπορεί να γίνει».