«Δεν μπορώ να αποκλείσω δωροδοκία σε κανένα στάδιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων» κατέθεσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1999-2002 Μανούσος Παραγιουδάκης, στη δίκη για παράνομες αμοιβές του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη, ενδεχομένως στην ερχόμενη συνεδρίαση του, και προχώρησε στην εξέταση του κ. Παραγιουδάκη που μετείχε στις επίμαχες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για την έγκριση αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.
Ο μάρτυρας, επικαλούμενος την ομολογία του πρώην στελέχους της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Αντώνη Κάντα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει ο ίδιος κάτι. «Εμείς είμαστε στρατιωτικοί, ορκισμένοι πέραν από το καθήκον και στη συνείδηση μας», τόνισε.
Όπως ανέφερε, η αγορά των υποβρυχίων έγινε με τόσο τεκμηριωμένη πρόταση -τόσο για τη γερμανική εταιρεία, όσο και για τη συνεργασία της με τα ναυπηγεία- που «και να ήθελε κάποιος δεν θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κατά της εισήγησης». Τόνισε μάλιστα πως ήδη είχαν προηγηθεί τρία ΚΥΣΕΑ στα οποία ουσιαστικά είχαν όλοι συμφωνήσει.
Ο στρατηγός υποστήριξε ακόμη πως κατά τη διάρκεια του τρίτου ΚΥΣΕΑ υπήρξε τήρηση πρακτικών, ισχυρισμός που προκάλεσε ένταση, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην κατάθεση του στο δικαστήριο είχε πει πως δεν τηρούνταν πρακτικά για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον κ. Παραγιουδάκη υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας. «Ούτε συζήτηση ότι είχαμε εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας, βάσει του Συντάγματος, ακόμη κι αν μας έλεγε να πάμε σε πόλεμο», ανέφερε.
Για την επιλογή των ρωσικών TORM1 ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο ίδιος ως αρχηγός ΓΕΣ είχε προτείνει τέσσερα αντιαεροπορικά και ότι τα επίμαχα αποτελούσαν την τελευταία επιλογή του, καθώς δεν είχαν δοκιμαστεί αρκετά. Όπως επισήμανε ή απόφαση αγοράς τους ήταν πολιτική επιλογή.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.