Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Καταστροφική... ασάφεια

Στις υποχρεώσεις-καθήκοντα οποιουδήποτε υπουργού, οποιασδήποτε κυβέρνησης στον αναπτυγμένο κόσμο, είναι να τοποθετείται με σαφήνεια σε καίρια για την αγορά και τους φορολογουμένους ζητήματα.



Ο Γ. Βαρουφάκης και χθες παραβίασε τους στοιχειώδεις κανόνες. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, με τις δηλώσεις του προκάλεσε αναστάτωση.

Προκαλεί εντύπωση η προχειρότητα με την οποία εξαγγέλλονται φορολογικά μέτρα, για να «αποσυρθούν» μερικές ώρες αργότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών το μεσημέρι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή τέλους στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ's και τα τραπεζικά γκισέ ως κίνητρο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν σφοδρές, στην κυβέρνηση φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και έτσι, το απόγευμα, μετά από παρέμβαση του Μαξίμου ο Γ. Βαρουφάκης αναδιπλώθηκε. Σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η πρόταση είχε μεν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group ως πρόταση των πιστωτών, αλλά η ελληνική πλευρά το απέρριψε και αποσύρθηκε από τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η σχετική πρόταση δεν προήλθε από τους «θεσμούς», αλλά από την ελληνική πλευρά και η «απόσυρση» έγινε την περασμένη Τετάρτη - Πέμπτη, ενώ είχε απορριφθεί και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξιον γιατί, μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Γ. Βαρουφάκης επανέφερε το θέμα χθες το μεσημέρι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής τέλους στις συναλλαγές, ενώ γνώριζε πολύ καλά τι είχε συμβεί...

Ο υπουργός Οικονομικών προσέφυγε και χθες στη δημιουργική ασάφεια που ανεπιτυχώς χρησιμοποίησε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας. Δυστυχώς, όμως, αυτή η προσέγγιση προκάλεσε σύγχυση στους φορολογουμένους, αλλά και γενικότερα στην αγορά, η οποία προσπαθεί να καταλάβει τι εννοεί ο υπουργός με τις δηλώσεις, για παράδειγμα, περί μελλοντικής αλλαγής της φορολογίας στα καύσιμα, αλλά και άμεσα στα αυτοκίνητα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com