Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Δωρεάν επικοινωνία μέσω Διαδικτύου

Με ιδιαίτερα εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι καταναλωτές που αρχίζουν και χρησιμοποιούν εφαρμογές για τη γραπτή επικοινωνία τους, σταματώντας σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση σύντομων γραπτών μηνυμάτων.



Μία τάση που πρακτικά ξεκίνησε πριν περίπου μία δεκαετία το Skype αλλά πλέον τα ηνία έχει πάρει το WhatsApp, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη εφαρμογή γραπτής επικοινωνίας.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Γιαν Κουμ, εκ των συνιδρυτών του WhatsApp γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των ενεργών χρηστών της συγκεκριμένης υπηρεσίας -η οποία είναι διαθέσιμη μόνο σε smartphones- ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια. Αριθμός εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από ενάμιση χρόνο οι συνδρομητές έφθαναν τα 450 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι μόνο κατά τους 8 τελευταίους μήνες προστέθηκαν 200 εκατομμύρια! Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το WhatsApp μάλλον θα είναι η πρώτη εφαρμογή επικοινωνίας (chat app) που θα ξεπεράσει το 1 δισ. χρήστες.

Σημειωτέον πως το WhatsApp διαφοροποιείται από τους πολυάριθμους ανταγωνιστές του στο ότι δεν είναι διαθέσιμο σε έκδοση για web, ενώ επιπλέον μέχρι πρόσφατα δεν προσέφερε τη δυνατότητα για φωνητικές κλήσεις! Παρ' όλα αυτά, είναι στην κορυφή μίας λίστας που περιλαμβάνει ουκ ολίγες γνωστές διαδικτυακές υπηρεσίες.

Facebook
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το WhatsApp ανήκει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στο Facebook, σε μία συμφωνία αξίας 19 δισ. δολαρίων! Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Facebook Messenger είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής υπηρεσία γραπτής επικοινωνίας έχοντας περίπου 600 εκατ. ενεργούς χρήστες! Ερωτώμενος πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αν σκοπεύει να συγχωνεύσει τις δύο υπηρεσίες, απάντησε αρνητικά. Σύμφωνα με τον κ. Ζούκερμπεργκ, η χρήση των δύο εφαρμογών είναι αρκετά διαφορετική. Το μεν WhatsApp είναι πρακτικά μία υπηρεσία που αντικαθιστά τα SMS, ενώ το Facebook Messenger είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του Facebook.

Από την άλλη πλευρά, και οι δύο εφαρμογές έχουν αρχίσει να εισέρχονται και στον χώρο της φωνητικής επικοινωνίας και αυτό είναι μία εξέλιξη που έχει αρχίσει να ανησυχεί τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που πλέον βλέπουν ότι μπορεί να απειληθεί η βασική πηγή εσόδων τους.

Πολυάριθμες υπηρεσίες
Η πραγματικότητα είναι πως αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολυάριθμες υπηρεσίες - εφαρμογές που προσφέρουν τόσο γραπτή όσο και φωνητική επικοινωνία με μηδενικό κόστος. Αρκεί η συσκευή που χρησιμοποιεί ο χρήστης να είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο και επιπλέον τόσο ο καλών όσο και ο καλούμενος ή τόσο ο αποστολέας όσο και ο παραλήπτης χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή.

Η πρώτη σχετική εφαρμογή - υπηρεσία που έγινε παγκοσμίως γνωστή ήταν το Skype, το οποίο ανήκει πλέον στη Microsoft, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, ότι κατήργησε το δικό της MSN Messenger προς χάρη του Skype. Σημειωτέον πως το Skype έγινε γνωστό κυρίως λόγω της δυνατότητας που προσέφερε για δωρεάν video κλήσεις, ενώ επιπλέον προσφέρει και τη δυνατότητα για πολύ χαμηλού κόστους τηλεφωνικές κλήσεις προς αριθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, πολύ δημοφιλές, ιδίως στην Ελλάδα, είναι και το Viber, το οποίο προσφέρει δωρεάν κλήσεις και ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών του. Επίσης, η Apple έχει το FaceTime για video κλήσεις μεταξύ των κατόχων συσκευών με iOS, όπως και το iMessenger. Και οι δύο εφαρμογές είναι αρκετά δημοφιλείς.

Η Google έχει το Hangouts, γνωστό παλαιότερα ως Gtalk, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους χρήστες του Gmail, οι οποίοι, βέβαια, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Επιπλέον, το Hangouts αποτελεί βασικό «συστατικό» του Android με τη Google μάλιστα να προτείνει την ενοποίηση των μηνυμάτων μέσω του Hangouts με τα SMS σε μία πλατφόρμα. Επιπλέον, υπάρχουν και εφαρμογές που είναι δημοφιλείς σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το KakaoTalk στη Νότια Κορέα, ενώ γενικότερα δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μεγάλες αγορές, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές.

Επίσης, αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν και από μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να αμυνθούν απέναντι στην επέλαση του WhatsApp, του Facebook Messenger, του Skype και του Google Hangouts. Αλλά, πολύ απλά δεν τα κατάφεραν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com