Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις επιταγές

Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών που έχει συσσωρευθεί οδηγεί το ΥΠΟΙΚ σε μεγαλύτερη παράταση, καθώς αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι αρκούν δύο εβδομάδες



Παράταση μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου για την εξόφληση των επιταγών με ημερομηνίες λήξης από 30 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευτεί πιθανότατα σήμερα στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως θα δίδει διορία δύο μηνών για τακτοποίηση των επιταγών.

Πληροφορίες ανέφεραν πως αρχικά το υπουργείο Οικονομικών ήθελε να δώσει παράταση δύο εβδομάδων, αλλά επειδή έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος συναλλαγών, στο οικονομικό επιτελείο έχουν πειστεί να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για την πληρωμή τους, προκειμένου να μην μπουν στον «Τειρεσία» οι επιχειρήσεις.

Λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις, έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30/6 έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Όπως όλα δείχνουν, τελικώς θα δοθεί η αναγκαία περίοδο χάριτος στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην μπαίνουν στον «Τειρεσία», προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι η αγορά να βρει και πάλι τον βηματισμό της.

διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΦΑΣΗ Σοκ για 2,6 εκατ. συνταξιούχους με τριπλή μείωση στις συντάξεις

Τριπλή εισφορά για ασθένεια θα πληρώσουν, τελικά, τα 2,6 εκατ των συνταξιούχων με τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου (κύριες και επικουρικές) που θα εισπράξουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το Ταμείο.



Την αναδρομική παρακράτηση από τον Ιούλιο των νέων εισφορών και την προκαλούμενη έμμεση τριπλή μείωση των συντάξεων που είχε αποκαλύψει η "Ημερησία" από τις 23 Ιουλίου, προβλέπει απόφαση - εγκύκλιος την οποία υπέγραψε και απέστειλε στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ Κατρούγκαλος.

Οι κύριες συντάξεις θα "χάσουν" επιπλέον 2% το μήνα της ονομαστικής αξίας τους (πριν από τις άλλες κρατήσεις - περικοπές που επιβάλλονται από το 2010) ενώ η παρακράτηση του επιπλέον 6% το μήνα στις επικουρικές
θα γίνεται στα καταβαλλόμενα ποσά ( μετά δηλαδή τις άλλες κρατήσεις). Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο 6% στις κύριες (επιπλέον 2% Χ 3 μήνες) και 18% (6%Χ3 μήνες) στις επικουρικές και στο συνολικό εισόδημα από τις συντάξεις 12% κατά μέσο
όρο, σύμφωνα με υπολογισμούς.


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Σύμφωνα με την απόφαση, σε εφαρμογή της παραγράφου 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, αυξάνεται από 1/7/ 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6% (αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ). Το νέο ποσοστό θα υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης (πριν από τις γνωστές περικοπές των Μνημονίων που ήδη γίνονται, δηλ. σε αυξημένα ονομαστικά ποσά κύριων συντάξεων). Από την ίδια ημερομηνία, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται εφεξής από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τη ρητή ως άνω διάταξη.

ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ
Με βάση την απόφαση, οι νέες εισφορές θα παρακρατηθούν - και για τους 3 μήνες - από τις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η απόφαση, "τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2015 και αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 80000/οικ.22443/ 4522/8.10.2012 (Β΄2810) Κ.Υ.Α."

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Για παράδειγμα συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε) ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).


διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ

Απόφαση η οποία προβλέπει αλλαγές στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ για την αγορά ή την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση, αυτούσια ή μεταποιημένα, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους οικονομικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.



Συγκεκριμένα, για να τύχουν απαλλαγής τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ:

α) Έντυπη αίτηση, που θα πρωτοκολλείται και θα καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο-μητρώο, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σειρών «Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (ΕΔΔΑ)» που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν καθώς και το διακριτικό τους. Το ΕΔΔΑ εκδίδεται σε δύο αντίτυπα από τον αγοραστή ή τον εισαγωγέα ή το λήπτη υπηρεσιών, προς τον προμηθευτή του ή το τελωνείο εισαγωγής είτε χειρόγραφα είτε με μηχανογραφικά μέσα και φέρει αλληλοδιάδοχη αρίθμηση.

β) Συγκεντρωτική κατάσταση εξαγωγών, οι οποίες θεωρούνται οριστικοποιημένες και δεν έχουν ακυρωθεί κατά το κρινόμενο διάστημα, στην οποία αναγράφονται στοιχεία όπως ενδεικτικά, ο αριθμός καταχώρησης (MRN) των διασαφήσεων εξαγωγής, η χώρα και η αξία εξαγωγής, το σύνολο αξίας εξαγωγών κλπ.

γ) Συγκεντρωτική κατάσταση ενδοκοινοτικών παραδόσεων, στην οποία θα αναγράφονται, ανά κράτος μέλος και ΑΦΜ/ΦΠΑ, η συνολική καθαρή αξία των παραδόσεων.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, αφού λάβει υπόψη του τα παραπάνω κατατεθειμένα στοιχεία, και εφόσον διαπιστώσει ότι το δικαιούχο πρόσωπο, κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση ή σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, δεν έχει υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής, δεν έχει κάνει χρήση ΕΔΔΑ χωρίς προηγούμενη έγκριση, ή υπέρβαση του χορηγηθέντος ορίου, ή υπέρβαση του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε το όριο, θα εκδίδει άμεσα απόφαση για την έγκριση του ορίου απαλλαγής, η οποία καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο αποφάσεων. Ο υπολογισμός του ορίου απαλλαγής προβλέπεται λεπτομερώς στην απόφαση τόσο για τα παλιά όσο και για τα νέα ή μετασχηματιζόμενα δικαιούχα πρόσωπα.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης μιας εκ των παραπάνω προϋποθέσεων απαλλαγής, η έγκριση ανακαλείται με κοινοποιηθείσα στο δικαιούχο απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Επισημαίνεται ότι τα ΕΔΔΑ που ήδη χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν έως την εξάντληση του ορίου απαλλαγής ή παρέλευσης του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε.


διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ Γιατί το ευρώ δεν έκανε την Ελλάδα... Γερμανία

«Απογοητευμένη» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το γεγονός ότι οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αντί να συγκλίνουν, αποκλίνουν, με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ των χωρών του «πυρήνα» και της «περιφέρειας» να έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με την προ-ευρώ εποχή.



«Η πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση μεταξύ των 12 ιδρυτικών μελών της ΟΝΕ κατά τα πρώτα χρόνια είναι απογοητευτική», αναφέρει η ΕΚΤ, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε χθες. Όπως σχολιάζει το Reuters, «οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι της τράπεζας καταδεικνύουν τον προβληματισμό για τις προοπτικές της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, αφότου η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα προ του Grexit». Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι χώρες δεν αντιλήφθηκαν ότι η ώθηση από τη μεγάλη πτώση του κόστους του χρήματος (ένα από τα βασικά οφέλη της ένταξης στο ευρώ) θα ήταν προσωρινή και εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα θα πυροδοτούσε (όπερ και εγένετο) αλόγιστο δανεισμό και υπερχρέωση, σπέρνοντας τους σπόρους της κρίσης χρέους. Η ΕΚΤ δεν παραλείπει να αναφερθεί εκτενώς στην Ελλάδα, όπου η εκτίναξη της εγχώριας ζήτησης (χάρη στο φθηνό και εύκολο χρήμα) επί σειρά ετών οδήγησε σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η δημοσιονομική πολιτική ήταν υπερβολικά επεκτατική κατά την περίοδο των «παχιών αγελάδων», καθώς οι προϋπολογισμοί βασίστηκαν στη παραδοχή ότι τα υψηλά έσοδα που παράγονται από τη μη διατηρήσιμη εγχώρια ζήτηση θα συνεχίζονταν και τα επόμενα χρόνια. Με την έναρξη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση του δημόσιου χρέους. Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι η ανεπάρκεια των θεσμών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και κατ’ επέκταση τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ ανασταλτικά για την πραγματική σύγκλιση λειτούργησαν και οι χρόνιες διαρθρωτικές δυσκαμψίες στις χώρες αυτές, ιδιαίτερα στις αγορές αγαθών και εργασίας.

διαβάστε περισσότερα...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τέλος στα beach party βάζει το ΥΠΟΙΚ

Τέλος στα beach party επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.



Σε εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και το Λιμενικό Σώμα της χώρας με την οποία τους απαγορεύει κάθε είδους Beach parties, συναυλίες και μουσική στη διαπασών στις παραλίες και τους κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού.

Μάλιστα, το Υπουργείο υποχρεώνει τους δήμους όταν διαπιστώνουν εργασίες προετοιμασίας εκδηλώσεων να προχωρούν σε καταγγελίες, να ενημερώνουν τις ελεγκτικές αρχές και να στέλνουν ακόμη και …φωτογραφίες από την καταπάτηση. Επίσης επιβάλλεται χαμηλός και περιορισμένος φωτισμός στις ακτές, ενώ απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στις παραλίες, παρά μόνο με χαμηλή ένταση που δεν υπερβαίνει τα 50 ντεσιμπέλ.

διαβάστε περισσότερα...

«Μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία 60.000 επιχειρήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό «business run», δηλαδή η μαζική φυγή επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Κύπρου.



Τα capital controls αναγκάζουν επιχειρηματίες να αναζητούν έδρα για τις εταιρείες τους εκτός συνόρων. Υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70.000.

Στο θέμα αναφέρεται με δημοσίευμά του και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για φυγή των ελληνικών καταθέσεων προς τη Βουλγαρία. Επισημαίνει μάλιστα πως η χώρα αυτή αποτελεί το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας.

«Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Μέχρι τώρα, περίπου 70.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Spiegel
Το Spiegel επικαλείται μία τραπεζική υπάλληλο που εργάζεται στη Σόφια. Οπως εξηγεί, «είναι εύκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μία βουλγάρικη τράπεζα, είτε σε λέβα -το νόμισμα της Βουλγαρίας- είτε σε ευρώ. Δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία τράπεζα της Βουλγαρίας, να έχει μαζί του μία ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία του και να περιμένει δύο ώρες. Έχουμε πολλούς ξένους πελάτες, φυσικά και Έλληνες».

Προσθέτει, δε, πως ο φόβος των Ελλήνων για επιστροφή στη δραχμή είναι ένας από τους λόγους που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, για να μη χάσουν τον πλούτο τους. Η ίδια εκτιμά επίσης ότι τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, για τις εταιρείες, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι είναι ένα από τα ισχυρά κίνητρα για να μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Αλλά και το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο. Για τον οικονομολόγο του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, περίπου 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, ο αριθμός των επιχειρήσεων που άλλαξε έδρα είναι 60.000 στη Βουλγαρία και 10.000 στην Κύπρο.

Ο κ. Κορκίδης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πολύ φοβάμαι πως μετά το ?bank run? των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του ?business run? από την ελληνική αγορά», λέει συνεχίζοντας: «Ηδη πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν ?επαγγελματική στέγη? στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία και 60.000 έχουν κάνει αιτήσεις για άνοιγμα προωπικών ή εταιρικών λογαριασμών. Αντίστοιχα, τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών στην Κύπρο. Σημειωτέον ότι πρώτα η Κύπρος και μετά η Μάλτα συγκεντρώνουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και αναμένεται να αυξηθούν με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, ερημώνοντας τον Πειραιά».

ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Ο ίδιος εξηγεί γιατί καταφεύγουν σε αυτή τη λύση: «Σε πρώτη φάση χιλιάδες επιχειρήσεις ανοίγουν, όπως άλλωστε νόμιμα δικαιούνται εταιρικούς, λογαριασμούς σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπου έχουν συναλλαγές για να μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικά εμβάσματα στους προμηθευτές τους ή να εισπράττουν από τους πελάτες τους», περιγράφει για να καταλήξει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ: «Ας ελπίσουμε ότι οι "πατέντες" που σκεφτόμαστε καθημερινά για να λειτουργούμε σε μια "virtual" ελληνική οικονομία, θα τελειώσουν σύντομα και δεν θα χρειαστεί να γίνουμε "επιχειρηματικοί μετανάστες" που θα αναγκαστούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες γειτονικές χώρες».


διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, ζητά η τρόικα

Οπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών: Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα συναντηθούν Παρασκευή στις 10.00 με τους υπουργούς κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και κ. Γιώργο Σταθάκη. Πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας.




Ωστόσο, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τα εξής:

Τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων.

Μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.

Οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.

Όσον αφορά το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, σημειώνεται πως:

- Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις,

- Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό.

διαβάστε περισσότερα...

Νέες προθεσμίες για την επιδότηση αλλαγής σε φυσικό αέριο

Νέες προθεσμίες για τη δράση επιδότησης της «Αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες» προβλέπει η Απόφαση που υπέγραψε (επίκειται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με την οποία τροποποιεί την αρχική Απόφαση του 2014.




Η τροποποίηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που έχουν υποβάλει αιτήσεις να προλάβουν να προσκομίσουν το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών, τόσο για την αίτηση, όσο και για την πιστοποίηση, στη συνέχεια της ολοκλήρωσης του έργου της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης.

Βασικά της σημεία είναι τα εξής:

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών που χρειάζονται ώστε να θεωρηθεί πλήρης η αίτηση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσκομίσουν δικαιολογητικά μέχρι και τις 30/09/2015 (αντί για 30/07/2015).
Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι οι αιτούντες να έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου αποκλειστικά μέσα στο χρονικό διάστημα από 25/09/2014 έως και 14/08/2015.
Τα δικαιολογητικά που δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της εσωτερικής εγκατάστασης και ότι καταβλήθηκε η συμμετοχή του ωφελούμενου, θα υποβάλλονται το αργότερο μέχρι τις 23/10/2015.


διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου καπνού - Ελεγχοι από το χωράφι μέχρι το ράφι

Μάχη κατά του λαθρεμπορίου καπνού και καπνικών προϊόντων, ανοίγει ο υπουργός Επικρατείας, Παν. Νικολούδης.




Η κυβέρνηση εισάγει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση, όπως αναφέρει, του στον τομέα αυτόν που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, διότι η κατανάλωση λαθρεμπορικών προϊόντων καπνού δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο δημόσιο ταμείο, αλλά πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει στην δημόσια υγεία.

Αλλωστε, ένα στα τέσσερα πρϊόντα καπνού είναι προϊόν λαθρεμπορίου που κοστίζει στο κράτος και απειλή τη ζωή των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση προχωρά σε διαρκείς ελέγχους, από το χωράφι μέχρι το ράφι για όλα τα προϊόντα ώστε να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα.

Για να το επιτύχει αυτό το ΣχΝ:



1) Εισάγει πρώτα απ’ όλα ένα νέο σύστημα αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας που έχει σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών προϊόντων, ώστε να καθίσταται ευχερής η παρακολούθηση της νομιμότητας των χορηγούμενων αδειών.

Για τον σκοπό αυτό ιδρύονται δύο κεντρικές βάσεις δεδομένων στην Διεύθυνση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Φ.Π.Α. της Τελωνειακής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη βάση, που φέρει την ονομασία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Παραγωγών και Βιομηχανιών Καπνού και των Προϊόντων αυτού» (ΕΚΕΜΚΑ) αφορά τους παραγωγούς καπνού και τις καπνοβιομηχανίες, ενώ η δεύτερη βάση δεδομένων, που φέρει την ονομασία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και Βιομηχανοποιημένων Καπνών» (ΕΚΜΕΑ), αφορά κάθε άλλη εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνών και των προϊόντων τους.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή και ευχερής η πρόληψη, η ανίχνευση και η διερεύνηση τυχόν παράτυπων ή δόλιων πρακτικών στην λειτουργία του συνόλου συστήματος αδειοδότησης και παρακολούθησης των συμβάσεων μεταξύ των παραγωγών ή μεταποιητών καπνού και των καπνοκαλλιεργητών.

Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει επί πλέον έναν Μοναδικό Αριθμό Μητρώου Διακινητή Καπνικών Προϊόντων (ΑΜΔΙΚΑΠ), τον οποίο θα αναγράφει υποχρεωτικά σε κάθε εμπορική συναλλαγή του, ώστε αυτή να είναι ευχερώς ταυτοποιήσιμη και ανιχνεύσιμη.

Σημαντικό να αναφερθεί στην ίδια συνάφεια είναι το γεγονός ότι με τις διατάξεις τού ΣχΝ εισάγεται και ένα σύστημα αυστηρού ελέγχου των πωλήσεων καπνού και των προϊόντων του που γίνονται μέσω Διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων. Έτσι θα αποτρέπεται η εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού.



2) Προχωρώντας τώρα από τις επιχειρήσεις στα ίδια τα προϊόντα, εισάγεται ένα σύγχρονο σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνών και των προϊόντων τους που διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με το σύστημα αυτό θα καταστεί για πρώτη φορά δυνατό να διαπιστώνεται αν οποιοδήποτε προϊόν καπνού και τα βιομηχανοποιημένα καπνά που παράγονται ή εισάγονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εάν προορίζονται για κατανάλωση στο εσωτερικό ή διατίθενται σε σημεία πώλησης αφορολογήτων ειδών, είναι αυθεντικά ή πρόκειται για λαθραία προϊόντα.

Προϋπόθεση ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι η αντικατάσταση των γνωστών μας ταινιών φορολογίας, που φέρει σήμερα κάθε συσκευασία καπνικού προϊόντος με άλλες ένσημες ταινίες, στις οποίες δεν θα πιστοποιείται απλώς η καταβολή των νόμιμων δασμών ή φόρων, αλλά και η αυθεντικότητα του προϊόντος, ώστε να ικανοποιείται το αίτημα μεγαλύτερης προστασίας της δημόσιας υγείας.

Από την στιγμή λοιπόν που θα λειτουργήσει το σύστημα (υπολογίζουμε σε περίπου έξι μήνες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την ορθή λειτουργία του), η νόμιμη κυκλοφορία καπνού και των βιομηχανοποιημένων καπνών που θα καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, θα αποδεικνύεται με τις ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας, που θα είναι επικολλημένες σε κάθε πακέτο ή στην μικρότερη συσκευασία διάθεσής τους στους καταναλωτές.

Αυτή η ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας θα φέρει αναγνωριστικά στοιχεία που θα επιτρέπουν την επαλήθευση της αυθεντικότητας του προϊόντος από τους αρμόδιους φορείς και τις ελεγκτικές υπηρεσίες με την βοήθεια ειδικής φορητής συσκευής. Οι φορητές συσκευές θα τελούν με την σειρά τους σε διεπαφή με την κεντρική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ελέγχεται η αυθεντικότητα του προϊόντος σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου αυτό θα διακινείται.



Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας θα δημιουργηθεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών μια κεντρική βάση δεδομένων, με την οποία θα μπορεί να συνδέεται κάθε μέρος του συστήματος, ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση, η παρακολούθηση και η ανίχνευση των απαιτούμενων στοιχείων του προϊόντος. Κάθε προϊόν καπνού, το οποίο δεν θα μπορεί να ιχνηλατηθεί στην αντίστοιχη φάση της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα αντιμετωπίζεται άνευ ετέρου ως λαθρεμπόρευμα.



3) Όπως αντιλαμβάνεσθε, κανένα σύστημα αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας δεν πρόκειται να αποφέρει τα αναμενόμενα από αυτό αποτελέσματα, αν δεν έχει ληφθεί πρόνοια να ενισχυθούν οι διοικητικοί έλεγχοι και να καταστούν αποτρεπτικές οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τις αντίστοιχες παραβάσεις.

Το βασικό πρόβλημα στο σύστημα ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου που λειτουργεί στην χώρα μας, εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή ή ευχερής η διάγνωση εσωτερικών συναφειών μεταξύ τών ανά την Επικράτεια εκδηλούμενων λαθρεμπορικών πράξεων. Έτσι, τις περισσότερες φορές η λαθρεμπορία αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο φαινόμενο και όχι ως οργανωμένη παράνομη επιχειρηματική δράση. Για τον λόγο αυτό η καταπολέμησή της δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, αφού δεν εξαρθρώνονται οι οργανωμένες υποδομές που παράγουν τις εκτεταμένες ή διεθνικές λαθρεμπορικές συμπεριφορές.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το έλλειμμα, στο ΣχΝ προβλέπεται η ίδρυση, εντός του ΣΔΟΕ, ενός Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου Δίωξης του Λαθρεμπορίου (ΕΕΚΔΙΛ). Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως ενιαία εθνική μονάδα ανάλυσης και διαχείρισης των πληροφοριών και των δεδομένων από τις «πρωτοβάθμιες», ας πούμε, μονάδες δίωξης του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, η δημιουργία του Κέντρου αυτού θα ήταν εξαιρετικά πολυτελής υπόθεση, αν η λειτουργία του περιοριζόταν μόνο στην λαθρεμπορία των καπνικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται στο ΣχΝ ότι αρμοδιότητα θα έχει για όλα τα προϊόντα, που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης δίωξης αλλά και ανάλυσης των πληροφοριών σχετικά με λαθρεμπορικές πράξεις, προβλέπεται επίσης η λειτουργία μιας Υπηρεσίας Ανώνυμων Καταγγελιών σχετικά με το Λαθρεμπόριο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, που έχει ιδρυθεί στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.



4) Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις καθίστανται αποτελεσματικότερες, επειδή, παράλληλα με τις θεσμικές τομές που σας προανέφερα, εκσυγχρονίζεται και το κυρωτικό σύστημα κατά της λαθρεμπορίας, και δη τόσο προς την κατεύθυνση επιβολής διοικητικών κυρώσεων, όσο και προς την κατεύθυνση θεσπίσεως ειδικότερων ποινικών αδικημάτων.

Έτσι, θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελωνειακή παράβαση με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται, οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις διατάξεων, όπως επίσης σχετικά με την εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα, για τα οποία έγινε παραπάνω λόγος.

Ομοίως ως τελωνειακή παράβαση θα αντιμετωπίζεται εφεξής (και όχι μόνο ως ποινικό αδίκημα λαθρεμπορίας) η κυκλοφορία προϊόντων καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών χωρίς ενεργοποιημένη ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας. Για την πράξη αυτή θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 40 μέχρι 100 ευρώ ανά πακέτο λιανικής συσκευασίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται επιπροσθέτως αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του παραβάτη για χρονικό διάστημα 3 ετών.

Στο πεδίο τώρα του Ποινικού Δικαίου προβλέπεται κατ’ αρχήν μια αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για το αδίκημα της κυκλοφορίας καπνών, βιομηχανοποιημένων ή μη, χωρίς την προβλεπόμενη ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας. Επίσης εξορθολογίζονται οι προβλεπόμενες στο άρθρο 218 Π.Κ. ποινές για την πλαστογραφία και κατάχρηση των ένσημων ταινιών φορολογίας και ασφάλειας.

Η βασικότερη μεταρρύθμιση ωστόσο που επέρχεται με το παρόν ΣχΝ στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου αφορά την αντιμετώπιση αφενός μεν της κατ’ επάγγελμα τελούμενης θέσης σε κυκλοφορία προϊόντων καπνού χωρίς ενεργοποιημένες ένσημες ταινίες φορολογίας και ασφάλειας, αφετέρου δε της ίδιας πράξης, όταν αυτή τελείται από εγκληματική οργάνωση. Στις αυστηρές κακουργηματικές ποινές που προβλέπονται αποτυπώνεται, όπως σας έχω ήδη πει, όχι μόνο το άδικο μιας σοβαρής λαθρεμπορικής συμπεριφοράς, αλλά και εκείνο των βλαπτικών για την δημόσια υγεία λαθρεμπορικών πράξεων που αφορούν προϊόντα καπνού.

διαβάστε περισσότερα...

Ο δρόμος για την ανάκαμψη (Financial Times)

Οι διαδοχικές στρατηγικές διάσωσης της Ελλάδας έχουν μέχρι τώρα αποτύχει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των τραπεζών-ζόμπι.




Η ανακεφαλαιοποίησή τους δεν σήμαινε και αναδιάρθρωσή τους. Ούτε σήμανε διασφάλιση ορθών πρακτικών στη διαχείριση του ισολογισμού τους. Παρά το γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτία της διάσωσης του 2012 ήταν το PSI, η επίδοσή τους είχε μειωθεί κατακόρυφα από το 2008, δημιουργώντας διαρκώς ελλείμματα περίπου από το 2010. Η μεγαλύτερη ετήσια απώλειά τους ήταν το 2012, αλλά η υποκείμενη μείωση της δυνατότητάς τους να αποφέρουν κέρδη στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επιβλαβής τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία.

Η βασική εξήγηση για τα προβλήματα των τραπεζών είναι η έλλειψη ρευστότητας. Από το 2009, οι διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο των δικών τους ομολόγων όσο και του ελληνικού δημοσίου αύξησαν το κόστος χρηματοδότησής τους, την ίδια στιγμή που η φυγή των καταθέσεων αύξανε την ανάγκη τους για κάτι τέτοιο. Εχασαν την πρόσβαση στην αγορά το 2009 και από τότε έχουν βασιστεί εξ ολοκλήρου στη βοήθεια του ευρωσυστήματος, τόσο στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην έκτακτη παροχή ρευστότητας από τον ELA. Από τον Μάρτιο του 2015, μόνο ο ELA είναι διαθέσιμος, και αυτός υπόκειται αυτή τη στιγμή σε περιορισμό από την ΕΚΤ.

Η εξάρτηση των τραπεζών στη ρευστότητα από τον επίσημο τομέα καθιστά εύκολο να ισχυριστεί κανείς ότι τα προβλήματά τους οφείλονται στον περιορισμό της. Ο περιορισμός της ρευστότητας αναγκάζει τις τράπεζες να αποφύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κενά χρηματοδότησης. Τα δάνεια, εκ της φύσεώς τους, δημιουργούν ένα τέτοιο κενό: αν οι τράπεζες δεν είναι πεπεισμένες ότι θα μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση ικανή για να ισοσταθμίσουν την παροχή δανείων, δεν θα δανείσουν.

Αλλά ο περιορισμός της ρευστότητας δεν εξηγεί τα πάντα. Μια άλλη πλευρά του πράγματος, αυτή των ισολογισμών των τραπεζών, είναι επίσης υπεύθυνη για την πιστωτική ασφυξία. Από το 2009, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και τώρα αποτελούν τουλάχιστον το ένα τρίτο των ελληνικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό μέχρι και στο 50%. Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απρόθυμες και συχνά ανίκανες να δανείσουν: η πρόληψη για την κάλυψη των υφιστάμενων δανειακών χαρτοφυλακίων δεσμεύει το κεφάλαιό τους.

Ο τραπεζικός δανεισμός των Ελλήνων έχει αρχίσει να μειώνεται κάπως το τρέχον έτος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Κατά την περίοδο 2008-2009, για παράδειγμα, ο δανεισμός προς το εσωτερικό από την Εθνική Τράπεζα αυξήθηκε 9%. Ομως, η εικόνα αυτή άλλαξε από το 2011 και μετά. Ο δανεισμός εκείνο το έτος μειώθηκε περισσότερο από 9%. Και παρά την αύξηση κεφαλαίου του 2012, πέφτει αδιάλειπτα έκτοτε. Για μια τράπεζα που υποτίθεται ότι έχει ικανή ρευστότητα, αυτό είναι κακή επίδοση όποιο πρότυπο κι αν πάρει κανείς ως μέτρο -κάτι το οποίο αντανακλάται σε ολόκληρο τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Πρόκειται για μια σοβαρή και παρατεταμένη πιστωτική κρίση.

Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση των ελληνικών τραπεζών. Πράγματι, η συνεχιζόμενη ύφεση αυξάνει τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους ακόμα περισσότερο, αποδυναμώνοντας τη φερεγγυότητά τους και καθιστώντας ακόμη λιγότερο πιθανό ότι θα είναι σε θέση να παράσχουν στην οικονομία τα κεφάλαια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται.

Αλλά η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από μόνη της δεν θα είναι αρκετή. Ο τοξικός εναγκαλισμός τραπεζών και ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να σπάσει. Αυτό σημαίνει εκτεταμένη ανακεφαλαιοποίηση, ιδανικά με κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές. Αν δεν υπάρξει επαρκές ιδιωτικό κεφαλαίο, το εργαλείο του bail-in που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί.

Αυτό θα σήμαινε, τουλάχιστον, bail-in στα ανασφάλιστα χρέη, και, ενδεχομένως, στα ανώτερα ακάλυπτα ομόλογα και στις ανασφάλιστες καταθέσεις. Το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις περιλαμβάνουν το κεφάλαιο κίνησης των ήδη υπό πολιορκία επιχειρήσεων. Θα βοηθούσε αν ο ρυθμός δημοσιονομικής μεταρρύθμισης μπορούσε να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης, ή αν αίρονταν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι περιορισμοί ρευστότητας. Δυστυχώς, λόγω των διαθέσεων των πιστωτών, τίποτα από όλα αυτά δε φαίνεται πιθανό.

Θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων -μετόχων, πιστωτών και καταθετών- οι τράπεζες να αναδιαρθρωθούν χωρίς bail-in. Οι εκδόσεις δικαιωμάτων θα ήταν μια καλή αρχή, αλλά είναι απίθανο να είναι αρκετές. Μπορεί, λοιπόν, να δούμε περαιτέρω ενοποίηση σε έναν ήδη συγκεντρωτικό τομέα, αγορά από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή τη συμμετοχή από κεφάλαια private equity.

Η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Εν συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και θα συνεχίσει να αποκλείεται ένα Grexit, ο δανεισμός και οι επενδύσεις θα επανέλθουν και οι καταθέσεις θα επιστρέψουν. Ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι μέσω της τραπεζικής μεταρρύθμισης.

διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ αλλά ο «λογαριασμός» παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ

Αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, οι οποίες όμως δεν θα μεταβάλλουν τον εισπρακτικό ετήσιο στόχο των 2,65 δισ. ευρώ εξετάζει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να καταστήσει κάπως «δικαιότερο» τον φόρο για τα έξι εκατομμύρια υπόχρεων.



Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές λέγοντας ότι αυτή «τη στιγμή ήδη υπάρχει προεργασία στο υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του φόρου» αλλά υπό τον περιορισμό να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος δεν αλλάζει στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις οι οποίες θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα μεταφέροντας μέρος των επιβαρύνσεων από τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο υπουργός ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου ενώ παράλληλα θα γίνουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από το υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών. Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των «μαϊμού» ταμειακών μηχανών είπε άμεση προτεραιότητα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέτρο το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί και εξετάζεται η εφαρμογή του σε πιλοτική βάση σε τουριστικές περιοχές και νησιά.

Πιο συγκεκριμένα από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

1. ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει δυο φόρους (τον κύριο φόρος και τον συμπληρωματικό) και οι αλλαγές εξετάζονται υπό αυτό το πρίσμα. Ο κ. Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι είναι η αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αφού όπως είπε ο υπουργός δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να πάμε από τις αντικειμενικές τιμές στις εμπορικές. Έτσι οι αντικειμενικές τιμές τουλάχιστον για φέτος θα διατηρηθούν στο σημερινό εξωπραγματικό ύψος τους και ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με βάση αυτές. Ωστόσο, μίλησε για αλλαγή των αντικειμενικών μελλοντικά, υπονοώντας ουσιαστικά πως οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν εντός του 2016. Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις που αφορούν στα εξής:

Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τμ.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.

2. Φορο-έλεγχοι: Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει όλο το διαθέσιμο προσωπικό των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα εφαρμοστεί σχέδιο διακοπής αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεων μέσω ΑΣΕΠ.

ΕΝΦΙΑ
Εξετάζεται αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Ερχονται ανατροπές για τους αγρότες

Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόνισε ο κ. Αλεξιάδης προσθέτοντας ότι το θέμα της φορολόγησης των αγροτών συζητείται αυτές τις ημέρες με τα κλιμάκια των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται οι αλλαγές να μην περιοριστούν στα μέτρα που έχουν προβλεφθεί από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καθώς η κυβέρνηση αναζητά και μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών. Ηδη, έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για ταυτόχρονη προώθηση αντίμετρων όπως:

Η διεύρυνση των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το οποίο θα χτίζεται με αποδείξεις που θα προκύπτουν από τις αγορές με πλαστικό χρήμα.


διαβάστε περισσότερα...

ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η KE του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 13 ώρες και με πολλές σφοδρές συγκρούσεις, το κυβερνών κόμμα πάει στο συνέδριο για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.




Η απόφαση ελήφθη χωρίς καταμέτρηση των ψήφων καθώς ήταν φανερή η πλειοψηφία των μελών που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης των Προεδρικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως και στα τέλη Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει τόσο για τα θέματα που θα τεθούν στο έκτακτο συνέδριο όσο και για την ημερομηνία διεξαγωγής του η οποία μάλλον μετατίθεται για μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Πύρρειος για τον πρωθυπουργός και πρόεδρο του κόμματος αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται περισσότερο διασπασμένος από ποτέ και κανείς δεν είναι σίγουρος αν μέχρι το Συνέδριο δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις ή ακόμη και διαγραφές, όχι μόνο στελεχών αλλά και βουλευτών. Ηδη οι πρώτοι 17 αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή.
Πύρρειος νίκη Τσίπρα: Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Το κόμμα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί με εμφανείς τις πληγές που άφησε η απόφαση του κ. Τσίπρα για συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα, επισημοποιήθηκε το «διαζύγιο» αφενός με την Αριστερή Πλατφόρμα και αφετέρου με συνιστώσες όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι που έτσι κι αλλιώς αποχώρησαν από την ΚΕ. Αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις βουλευτές τουλάχιστον θα ανεξαρτητοποιηθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης οριστικό είναι το διαζύγιο και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό αλλά και το σοβαρό επεισόδιο που είχε με τον Νίκο Παππά και τον πατέρα του με αφορμή τη μητέρα της Λίνα Αλεξίου.
Πύρρειος νίκη Τσίπρα: Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου μειοψήφησε, ενώ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση για δημοψήφισμα αυτήν την Κυριακή. Στην ψηφοφορία δεν υπήρξε καταμέτρηση, καθώς όπως έκρινε το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής η υπεροχή για Έκτακτο Συνέδριο ήταν εμφανής.
Νωρίτερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης, είπε ότι τα θέματα του Εκτάκτου Συνεδρίου θα κινούνται σε τρία επίπεδα:
-Απολογισμός διαπραγμάτευσης - διακυβέρνησης
-Τι κάνουμε σήμερα
-Η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη


Τι είχε πει ο κ. Τσίπρας

Τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή και έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο είχε προτείνει το πρωί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός.

Ωστόσο, το βράδυ αποφασίστηκε να αποσυρθεί η πρόταση για δημοψήφισμα καθώς φαίνεται ότι το κόμμα οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο.

Για ώρα οριστικών και κρίσιμων αποφάσεων για το κόμμα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να αποφασίσει για την ενιαία πορεία του, “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε διαφωνώντας” είπε χαρακτηριστικά.

Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση, τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο ή εάν επιμένουν οι διαφωνούντες στο σενάριο της "εναλλακτικής λύσης και της διακοπής της διαπραγμάτευσης" να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Στόχοι του Τσίπρα είναι:

Να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές εντός του Αυγούστου
Να γίνει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα (σε όλη την Ελλάδα) και να ψηφιστεί "Ναι" στη συμφωνία
Να οδηγήσει τις εξελίξεις σε ένα έκτακτο συνέδριο, τον Σεπτέμβριο, όπου ένα νέο κομματικό «σώμα» να πάρει την απόφαση για την γενική ανασύνταξη του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα, χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία», τόνισε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το «όχι» δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε «ναι» στη δραχμή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος» επανέλαβε.

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής του λαού, αλλά και της οικονομίας, αλλά προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τα συμφέροντα του λαού», τόνισε επίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επιπλέον το ερώτημα στην Κεντρική Επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού και πρότεινε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως είπε, η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας δεν μπορεί να κριθεί στο συνέδριο, λέγοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «προτείνω απόφαση από τη βάση, με εσωκομματικό δημοψήφισμα, την Κυριακή.

Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών, υπογράμμισε.

διαβάστε περισσότερα...

ΔΝΤ - Δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα;

Θρίλερ με το ΔΝΤ, το οποίο αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, επικαλούμενο το υψηλό χρέος αλλά και τις ελλιπείς μεταρρυθμίσεις.




Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times και ο Πίτερ Σπίγκελ, στη δίωρη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που διεξήχθη χθες, αναφέρθηκε ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα, το Ταμείο όμως δεν θα λάβει οριστική απόφαση για τη συμμετοχή του σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες - ίσως στις αρχές του επόμενου έτους. Καθυστέρηση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως θα είναι δύσκολο για τη Μπούντεσταγκ να εγκρίνει ένα νέο πακέτο για την Αθήνα, δίχως τη συμμετοχή σε αυτό το ΔΝΤ.

Οπως αναφέρεται στην τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» περίληψη των αποτελεσμάτων της δίωρης συνεδρίασης, το υψηλό χρέος της Ελλάδας και η φτωχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν ότι το νέο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης θα «ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει κατά νου το Ταμείο» - αλλά «δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτό το στάδιο». Το Ταμείο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα σε δεύτερη φάση και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Σημείο - αγκάθι, αφού οι δανειστές και, κυρίως, το Βερολίνο απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα του ελληνκού χρέους.

Σύμφωνα με την περίληψη της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας στο Δ.Σ. του Ταμείου υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε το ΔΝΤ να κινηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα». Αντ' αυτού, θα χρειαστεί να περάσουν ένα πακέτο 86 δισ. ευρώ από μία επιφυλακτική Μπούντεσταγκ σε λίγες εβδομάδες, δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Εάν πάντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των FT τότε τα πράγματα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο, ενώ ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας έως την 20η Αυγούστου φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πηγή τόνισε νωρίτερα στην ιστοσελίδα του Μιγάλη Ιγνατίου ότι το Δ.Σ. «έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις συζητήσεις για ένα ένα τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα από όσα πρέπει να γίνουν για μία νέα συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης προς την χώρα». «Συμφώνησαν στην ανάμειξη του Ταμείου για τη συνέχιση της δανειοδοτικής συνεισφοράς του στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θέτοντας ωστόσο κριτήρια για να επιτραπεί η χρηματοδότηση: Να είναι το χρέος βιώσιμο, να είναι βιώσιμο το ισοζύγιο πληρωμών, να υπάρχει προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και να υπάρχει προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.

Τα μέλη της τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, συλλέγουν στοιχεία για να εξακριβώσουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, και αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις στους προϊσταμένους τους ώστε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμαστεί το τρίτο Μνημόνιο.

διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνεται ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης αλλά ο κίνδυνος αποπληθωρισμού παραμένει

Ο αναιμικός ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας επιταχύνεται, υποστηριζόμενος από τη μείωση των τιμών πετρελαίου και τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές, αλλά ο ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις –που αποτελεί βασικό δείκτη οικονομικής ευρωστίας – παραμένει αδύναμος, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).



Το φθηνό πετρέλαιο ασκεί επίσης πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό, κάτι που ίσως αποτελέσει «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, καθώς κάθε μήνα διαθέτει 60 δισεκ. ευρώ για αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω του 2%.

Η τράπεζα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές της είναι αποτελεσματικές και σημείωσε ότι αναμένει οι τιμές να αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται προς τα τέλη του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω τόσο το 2016 όσο και το 2017.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,2% τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι, που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τον Ιούλιο, αν και η μείωση της τιμής του πετρελαίου μπρεντ άνω του 20% από τον Μάιο θα ασκήσει πιθανόν πτωτική επίδραση.

«Κοιτάζοντας πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα την εγχώρια ζήτηση, μέσω της αύξησης στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της εταιρικής κερδοφορίας» ανέφερε η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο.

«Επιπλέον, η ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης αναμένεται να ευνοηθεί από τις βελτιώσεις στις ανταγωνιστικότητα των τιμών».

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίσθηκε το δεύτερο τρίμηνο και οι δείκτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μείνουν αμετάβλητοι σε γενικές γραμμές βραχυπρόθεσμα.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι τα μέτρα της χαλαρής πολιτικής που εφαρμόζει έδωσαν μία ορατή ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά η δυναμική του παραμένει ακόμη αδύναμη, ιδιαίτερα για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

διαβάστε περισσότερα...

Κορκίδης: Σήμα κινδύνου για ελλείψεις προϊόντων τον Αύγουστο

Κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κάνοντας λόγο για κοροϊδία των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αιτήματα για εισαγωγές πρώτων υλών, ημιέτοιμων και έτοιμων προϊόντων.



Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Κορκίδης κατηγόρησε τις τράπεζες για συστηματική κωλυσιεργία στις εγκρίσεις αιτημάτων, παρά τη χαλάρωση των capital controls που ισχύει εδώ και μία εβδομάδα. Αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας είναι να έχουν εγκριθεί ελάχιστα αιτήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προειδοποίησε ότι πρέπει να εγκριθούν τα αιτήματα με διαδικασίες εξπρές τις αμέσως προσεχείς ημέρες προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εισαγάγουν τα απαραίτητα προϊόντα πριν κλείσουν τα ευρωπαϊκά εργοστάσια για τις διακοπές του Αυγούστου.

Αν δεν υπάρξουν τις επόμενες ώρες και ημέρες μαζικές εγκρίσεις αιτημάτων η αγορά θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις προϊόντων από τον Αύγουστο προειδοποίησε ο κ. Κροκίδης, ενώ θα σημειωθεί νέο πλήγμα στο μερίδιο αγοράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις ομοειδείς πολυεθνικές.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει υποβάλει τέσσερα αιτήματα προς την Επιτροπή Εγκρίσεων και τις τράπεζες δεν έχει όμως εγκριθεί κανένα εξ αυτών. Ερωτώμενος δε για το θέμα της μεταφοράς καταθέσεων από επιχειρήσεις στο εξωτερικό επισήμανε πως αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα θα στραφεί για να επιβιώσει στις τραπεζικές εργασίες του εξωτερικού.

Εν τω μεταξύ σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης για το θέμα της καθυστέρησης εγκρίσεων εισαγωγών και εξαγωγών καθώς εκτιμάται ότι το 70% των αιτήσεων είτε απορρίφθηκε είτε έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

διαβάστε περισσότερα...

Πιέζουν οι δανειστές για κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Στο καυτό ζήτημα της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων επικεντρώνονται, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όσον αφορά στο μέτωπο του ασφαλιστικού.




Πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν επίσπευση των ρυθμίσεων και ζητούν αποσαφηνίσεις και ακριβές σχέδιο για τις προωθούμενες αλλαγές. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων ηλικίας να θεσμοθετηθεί προς τον Οκτώβριο μαζί με το συνολικό πακέτο του ασφαλιστικού, ωστόσο από κάποιες πηγές υποστηρίζεται πως οι δανειστές πιέζουν ώστε η επίμαχη ρύθμιση να έρθει πιο γρήγορα.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επίσης, έλεγαν χθες πως στόχος είναι να αντικρουστεί όποια πρόσθετη αξίωση για μέτρα τεθεί στο τραπέζι μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νόμου με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων αλλά τελικά αποσύρθηκε. Το προσχέδιο προέβλεπε πως τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο το έτος αρχής γενομένης από φέτος μέχρι και το 2022, ώστε από 1/1/2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.

Επίσης προβλέπει πως θεμελιωμένα δικαιώματα (απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) δεν θίγονται. Ωστόσο, αλλάζει το καθεστώς για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο ηλικίας, καθώς γι' αυτούς το προσχέδιο προέβλεπε πως η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου θα ξεκινήσει από 1.1.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Μεγάλοι χαμένοι είναι, όσοι έχουν σήμερα κατοχυρωμένο δικαίωμα, δηλαδή περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που μπορεί να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά «κυνηγούν» το όριο ηλικίας, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων, άντρες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) με 25ετία, μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία. Ως αντικίνητρο κατά τη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας με πλήρη σύνταξη.


διαβάστε περισσότερα...

Die Welt: Ο Βαρουφάκης είναι η... Κιμ Καρντάσιαν της διεθνούς πολιτικής

Στον πρώην υπουργό Οικονομικών αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της, σχολιάζοντας τις κινήσεις του με καυστικό, σχεδόν σατιρικό ύφος.



«Παρακαλώ διαβάστε αυτό το κείμενο παρ' ότι μιλάει για τον Γιάνη Βαρουφάκη» σημειώνει και τον χαρακτηρίζει «υπουργό Οικονομικών μικρής διάρκειας που μεταλλάχτηκε σε διεθνή σελέμπριτι» και «Κιμ Καρντάσιαν της διεθνούς πολιτικής». Στη συνέχεια αναφέρεται στη συνέντευξη 31 σελίδων που παραχώρησε ο Γ. Βαρουφάκη στο αμερικανικό περιοδικό New Yorker που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε αυτήν ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών πήγε την ημέρα πριν τον δημοψήφισμα στο σπίτι του για να του πει 'Δεν πιστεύω σε αυτά που σας κάνουμε' και 'Γνωρίζω ότι είσαι άθεος, αλλά εγώ θα προσευχηθώ για σένα!'. Τέλος ο δημοσιογράφος παροτρύνει τον εν λόγω βουλευτή να αποκαλυφθεί, αφού όπως γράφει, εάν δεν το κάνει ο ίδιος, ο Βαρουφάκης θα το κάνει σίγουρα κάποια στιγμή.

διαβάστε περισσότερα...

Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ

Αυτοτελή υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.




Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ - Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ - Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, καταρχάς, αντιμετωπίζει δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΟΤΑ και την άσκηση της κρατικής εποπτείας επ’ αυτών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η τροποποίηση και επικαιροποίηση των διατάξεων που αφορούν την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, «ώστε πέντε χρόνια μετά την αρχική της πρόβλεψη στον νόμο 3852/2010 (Α’ 87), να εκκινήσει, πραγματικά, η λειτουργία της, ικανοποιώντας έτσι τη συνταγματική απαίτηση, που αποτελεί και καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ασκείται κατά τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο και να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα όρια του ελέγχου νομιμότητας». Μεταξύ άλλων, καταργείται ο θεσμός του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» και εισάγεται ένα νέο σύστημα οικονομικής εποπτείας και ταυτόχρονα στήριξης των ΟΤΑ, ώστε να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα και η αυτοτέλειά τους. Επίσης, προβλέπεται η παρακολούθηση κατάρτισης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, καθώς και η δημιουργία Λογαριασμού Οικονομικής Ενίσχυσης των ΟΤΑ.

διαβάστε περισσότερα...

Επί ποδός οι φαρμακοποιοί

Στην πλήρη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού φαίνεται ότι προχωρεί η κυβέρνηση.




Ήδη επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται η διάταξη που επιβάλλει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός.

Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο έχει «κυκλοφορήσει» στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση «καθ΄ υπόδειξιν και καθ΄ υπαγόρευσιν των τροϊκανών».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το σημερινό καθεστώς για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου, που προϋποθέτει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του φαρμακείου είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός, «αποτελούσε εμπόδιο στη δημιουργία καρτέλ στον χώρο του φαρμάκου».

Ενημερώνει δε την κυβέρνηση ότι μια τέτοια απόφαση «βρίσκει αντίθετο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι τέτοιες διατάξεις, που οι τροϊκανοί υποδεικνύουν, δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους, (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο κ.λπ.).

Μήνυμα
Με ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ καλεί τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και την πρόεδρο του ΕΟΦ «να δηλώσουν με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ούτε και σχεδιασμός». Και προειδοποιούν ότι «δεν μπορούν να εμπαίζουν ένα κλάδο υλοποιώντας πρακτικές και πολιτικές που πολεμούσαν μέχρι χθες». Την ίδια στιγμή, την πλήρη στήριξή του προς τους Έλληνες Φαρμακοποιούς εκφράζει ο Πορτογαλικός Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζοντας σε επιστολή του πως η πολιτική δύσκολη συγκυρία «δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα αλλά πανευρωπαϊκό». Οι Πορτογάλοι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα συμπαράταξης όλων των Ευρωπαίων φαρμακοποιών ενάντια στη λιτότητα.

Το μήνυμα αυτό έρχεται μαζί με σχετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις: H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να πάει εκεί που οι άλλοι φοβούνται». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη Γαλλία, όπου οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα. Όπως αναφέρει το Reuters, «ενώ προτείνεται προς την Ελλάδα, από μια εργαλειοθήκη, να απελευθερώσει τα κανάλια διανομής των φαρμάκων, στη Γαλλία οι φαρμακοποιοί διατηρούν το μονοπώλιο να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν φέτος απεργία μιας ημέρας».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ μαζί με εκπροσώπους του Δ.Σ. έχουν ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες και έχουν έλθει σε επαφή τόσο τον κ. Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής της Ε.Ε. στην τρόικα, όσο και τον επίτροπο Υγείας Βουτένιτς Αντριουκαΐτις και έχουν εκθέσει τα προβλήματα των φαρμακείων στη χώρα μας και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή συναντήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συντονισμού των δύο υπουργείων, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό του τομέα της Υγείας.


διαβάστε περισσότερα...

Πρώτες «αψιμαχίες» για την αγορά ενέργειας

Tις πρώτες επαφές με τα κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Aθήνα είχαν χθες στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Aνασυγκρότησης, με την προσοχή στραμμένη στον καυτό φάκελο της ενέργειας



H ιδιωτικοποίηση του AΔMHE και τα εναλλακτικά σενάρια που αναζητεί ο υπουργός Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης προκειμένου να περάσει ο Διαχειριστής στον έλεγχο του Δημοσίου θα τεθούν τελικά στο τραπέζι στις επόμενες συναντήσεις, ενδεχομένως και σήμερα, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι χθες υπήρξε ενημέρωση για μία σειρά άλλων ζητημάτων, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Kορυφής της E.E. (12 - 13 Iουλίου).

Tα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου έως τα τιμολόγια της ΔEH, που πρέπει να αντανακλούν το κόστος, ενώ υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για την κατάργηση της έκπτωσης 20% στα τιμολόγια στην Yψηλή Tάση, δηλαδή αυτά που προορίζονται για τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Aς σημειωθεί ότι την Tρίτη, η ηγεσία του ΣEB έθεσε στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη το πρόβλημα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ανάγκη για τη μείωσή του. Eπί θητείας του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και τους ευάλωτους καταναλωτές, η οποία είχε καταλήξει σε σχετικό πόρισμα, αλλά αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί.

H βιομηχανία ζητεί να εφαρμοστεί το μέτρο της «διακοψιμότητας» -αποτελεί και ένα από τα αιτήματα που έθεσε προχθές υπόψη του υπουργού και ο ΣEB. Πρόκειται για μία διαδεδομένη πρακτική σε άλλες χώρες της E.E. και αφορά στη δυνατότητα του Διαχειριστή ηλεκτρισμού να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση των μεγάλων καταναλωτών ρεύματος, όπως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, έναντι ενός ανταλλάγματος, όταν το απαιτεί η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού π.χ. στις ώρες αιχμής κ.λπ.

Στα τέλη του 2014, η τρόικα είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη «διακοψιμότητα», όμως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο, το οποίο παραμένει ως εκκρεμότητα.

H διαμόρφωση τιμολογίων, που να αντανακλούν το κόστος στη ΔEH, όπως προβλέπει η συμφωνία, εγκυμονεί αυξήσεις και για μία άλλη κατηγορία καταναλωτών, τους αγρότες, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά αγροτικά τιμολόγια.

Στο κλιμάκιο του «κουαρτέτου» συμμετέχει ο παλαιός γνώριμος και πολύ καλός γνώστης των ενεργειακών ζητημάτων στην Eλλάδα, ο Iταλός Kάρλο Bιβιάνι, στέλεχος της Kομισιόν, η οποία επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH και της ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Στα άμεσα προαπαιτούμενα είναι η ιδιωτικοποίηση του AΔMHE ή η λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων που να εξασφαλίζουν τον ανταγωνισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα ανταλλαγής μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στα EΛΠE και την EYΔAΠ, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του AΔMHE, ο οποίος σήμερα ανήκει 100% στη ΔEH. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν οι δανειστές, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔEH από τον AΔMHE, θα δεχθούν το σενάριο αυτό.


διαβάστε περισσότερα...

Κορωνάκης: Είναι μεγάλο πλήγμα για τον κόπο μας ότι σήμερα παραιτούνται από την Κεντρική Επιτροπή

«Η ενότητα μας είναι όρος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων των μελών.



Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι απαιτείται σοβαρός διάλογος το Σεπτέμβριο με έκτακτο συνέδριο ώστε να υπάρξει και ένα συγκροτημένο σχέδιο απεμπλοκής.

«Νομίζω ομόφωνα πρέπει να καταλήξουμε σήμερα ότι κανέναν και καμία συντρόφισσα δεν τον αφήνουμε βορά στα ΜΜΕ και στις ορέξεις όσων θέλουν να ξεσκίσουν ανθρώπους. Όταν ξεκινάμε με έναν θα έρθουν και οι επόμενοι», είπε ο Γραμματέας της ΚΕ και χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός και ισχυρό πλήγμα την παραίτηση των μελών της ΚΟΕ. «Καταλαβαίνω τις διαφορές, τα γεγονότα που βιώνουμε όλοι, δεν θέλω όμως να περάσει η παραίτηση αυτή ως μια φυσιολογική στάση. Με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες βρεθήκαμε χρόνια μαζί, χτίσαμε μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι είναι μεγάλο πλήγμα για τον κόπο μας ότι σήμερα παραιτούνται από την Κεντρική Επιτροπή», είπε ο Τάσος Κορωνάκης.

«Κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο του αντιπάλου», είπε ο κ. Κορωνάκης και υπογράμμισε ότι είναι όρος «να παλέψουμε όλοι μαζί με συντροφικότητα, με σεβασμό απέναντι στην ιστορία μας, για να κρατήσουμε το χώρο μας ενωμένο». Κάλεσε όλες τις πλευρές να παραδεχθούν ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη ιστορία και να χαμηλώσουν την ένταση στις τοποθετήσεις τους.

«Έχουμε πολλές φορές οι αριστεροί να σκοτωθούμε μεταξύ για τις απόψεις μας ενώ μπορεί καμία από τις προτάσεις αυτές κάποιες φορές να μην είναι υλοποιήσιμη», δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Στο σημείο αυτό κάλεσε επίσης όλους να αναλογιστούν ότι η στιγμή δεν κρίσιμη μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τη χώρα και την Ευρώπη.

Είχαμε μια σαφή ήττα βασικών υποθέσεων της διαπραγματευτικής μας γραμμής, είπε. Πρόσθεσε όμως πως είχαμε και μια εξάμηνη διαπραγμάτευση που συγκλονίσαμε την Ευρώπη. «Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε μπροστά σε έναν απόλυτο καθαρό εκβιασμό», ανέφερε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος της κεντρικής επιτροπής που θα έλεγε άτακτη χρεοκοπία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Γιατί να βάλουμε κάποιους στη θέση του προδότη και κάποιους στη θέση εκείνου που αντιστέκεται, είπε ο Τάσος Κορωνάκης επισημαίνοντας πως όλοι αναγνωρίζουν ότι είχαμε το αποτέλεσμα ενός εκβιασμού, του οποίου σχεδίου δεν έχουμε την ιδιοκτησία. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο συλλογικό απεμπλοκής και δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι στο εξάμηνο ότι και σε επίπεδο νομοθετικό και σε επίπεδο κόμματος, δεν αξιοποιήθηκαν δυνατότητες που είχαμε, "ένα σχέδιο διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας, σχέδιο δημοκρατίας και συμμετοχής του κόσμου». Είπε ότι έγιναν επικοινωνιακές κινήσεις, φαινόμενο που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Η ενότητα μας είναι όρος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο Γραμματέας της ΚΕ που προειδοποίησε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τους εκβιασμούς και άρα δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν. «Ο εκβιασμός μπορεί να ξανάρθει, η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει, το πρόγραμμα μπορεί να μην βγαίνει» είπε και για αυτό «απαιτείται συγκροτημένος και συντεταγμένος διάλογος από μια πάτ κιουτ διαδικασία». Με βάση αυτό το σκεπτικό τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο ώστε να γίνει σοβαρός διάλογος .

διαβάστε περισσότερα...

Σκουρλέτης: Καταστροφικό το σενάριο της δραχμής

Για υποτίμηση των δυσκολιών και του συσχετισμού δυνάμεων καθώς και για κατάρρευση βεβαιοτήτων, όπως εκείνης ότι μια ελληνική στάση πληρωμών θα προκαλούσε οικονομικό ντόμινο, έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, στην δική του τοποθέτηση.



Τόνισε ότι αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό και υπογράμμισε πως σκεφθήκαμε τον λαό και προχωρήσαμε στον επώδυνο συμβιβασμό, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με αντιφάσεις θα προχωρήσουμε και για να γίνει οτιδήποτε θετικό, προϋπόθεση είναι το κόμμα να παίξει τον ρόλο του»

«Μπορεί κάποιος να κάνει την συμφωνία λιγότερο επώδυνη, εκτός από εμάς;» είπε ο κ. Σκουρλέτης, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι «είναι ρίσκο».

Φέροντας ως παράδειγμα τα όσα διημείφθησαν με τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε την αναγκαιότητα επεξεργασμένου σχεδίου και επισήμανε τόσο τις δυσκολίες αλλά και την σημασία της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι σε πλευρές της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «ακόμα και αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσουμε την 13η σύνταξη, τον Δεκέμβριο», ενώ σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η ρητορική περί «κανενός φόρου» συνιστούσε υποχώρηση στον λαϊκισμό.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι απέναντι στις «διεθνοποιημένες παραγωγικές σχέσεις του καπιταλισμού» πρέπει να αντιταχθεί «ένα διεθνοποιημένο σχέδιο από την αριστερά και επ' αυτού να δούμε πως θα προχωρήσουμε».
διαβάστε περισσότερα...

Πλακώθηκαν Κωνσταντοπούλου - Παππάς για το ΕΣΡ

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέλιου Παππά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είχε ως αντικείμενο τη συμμετοχή της μητέρας της στο ΔΣ του ΕΣΡ.



Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα της ΚΕ ήταν ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας την παρέμβασή του είπε ότι οι νέες τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν με τη νόμιμη σύνθεση του νέου ΔΣ του ΕΣΡ, την οποία αποφασίζει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με δήλωση της κας Κωνσταντοπούλου εκείνη τη στιγμή ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας, Στέλιος Παππάς, είπε: «κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί». Αμέσως η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο προεδρείο της ΚΕ και ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού.

«Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας, ο σύντροφος και φίλος Νίκος Παππάς έκανε αναφορά στη διαδικασία επιλογής του ΕΣΡ. Πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή τα μέλη της οποίας ορίζονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία 4/5», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως την ώρα ο υπουργός έκανε αυτή την αναφορά, υπαινισσόμενος ότι υπάρχει ευθύνη στη Βουλή που δεν έχει διορίσει τα υπολειπόμενα τρία από τα επτά μέλη του ΕΣΡ, ακούστηκε ο σύντροφος Στέλιος Παππάς να φωνάζει ότι κάποιοι έχουν συγγενείς τους στο ΕΣΡ.
Πλακώθηκαν Κωνσταντοπούλου - Παππάς για το ΕΣΡ και το... αμάρτημα της μητρός

«Να υιοθετεί μια από τις πολλές επαίσχυντες συκοφαντίες στο πρόσωπο μου αλλά και στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που προσωπικά δεν επιτρέπω να σπιλώνει κανείς. Την Λίνα Αλεξίου που είναι μια δημοσιογράφος άσπιλη που δεν είχε αφεντικά και υπέβαλε την παραίτησή της πολλές φορές αν και είχε ανήλικα παιδιά, βασανίστηκε στη δικτατορία, στάθηκε στο σύζυγό της που φυλακίστηκε», είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως η Λίνα Αλεξίου διορίστηκε το 2011 στο ΕΣΡ και δεν την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι πρόκειται για άνθρωπο που δεν δέχεται και δεν θα δεχόταν παρεμβάσεις από κανέναν, ούτε από συγγενείς της, ούτε από κανέναν. «Και γι΄αυτό το λόγο δέχθηκε συκοφαντική επίθεση», όπως είπε, από εφημερίδα, «συκοφαντία που στράφηκε και κατά της ιδίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και εμφανίστηκε η μητέρα της να εισπράττει παρανόμως επίδομα ανήλικου τέκνου 29 ευρώ και ονειδίστηκε μέχρι να δικαιωθεί δικαστικά κάτι που αποσιωπήθηκε».

«Εάν σύντροφε Στέλιο αυτά είναι τα όπλα για να δώσουμε τον πόλεμο, έχουμε πρώτα ηττηθεί μέσα μας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο βήμα ακολούθησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος είπε: «Στην παρέμβασή μου ήμουν σαφής. Λέω ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πρέπει να προχωρήσει άμεσα ώστε να αποκτήσει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση. Η θητεία όλων των μελών του ΕΣΡ έχει λήξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε και έχω και προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός να κάνω τα πάντα ώστε η σύνθεση του ΕΣΡ που θα αποδώσει τις άδειες τις νόμιμες, να έχει νόμιμη σύνθεση».

διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Τσίπρα

«Φωτιές» άναψε για μία ακόμα φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία» και διαμηνύοντας ότι «αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς».



Μεταξύ άλλων η ΠτΒ είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα. Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα. Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία, το τρίτο χειρότερο μνημόνιο και οτι θα υποδεχόμαστε την Τρόικα.

Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία. Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: "Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς", είπαμε.

"Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα", είπαμε. "Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση", είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. "Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος", είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ'το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος. "Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι", είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο "the game is over" του Τουσκ.

Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι. Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι. Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.

Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε».


διαβάστε περισσότερα...

Λαφαζάνης: Εχουμε 35 δισ. σε ευρώ για να γυρίσουμε στο νέο νόμισμα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να αφαιρεθούν από τα πρακτικά φράσεις περί «μυστικού Plan B πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα.



Δεν κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το κριτήριο είναι αν αυτό που κάνουμε ωφελεί τον τόπο, τον λαό και την αριστερά.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις δικές του πολιτικές προσπάθειες και στον ΣΥΝασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «έχω πονέσει πολύ και τα δύο κόμματα, αν και τον περισσότερο καιρό ήμουν διαφωνών, παλεύοντας για την ενότητα, το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά την σημαία η αριστερά, προσθέτοντας ότι γι' αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι στην χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ».

«Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Ανέφερε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στην συνέχεια το ερώτημα «δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;».

Μιλώντας για το ευρώ σημείωσε: "Εχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα", όπως το ΚΚΕ ομνύει τον υπαρκτό σοσιαλισμο.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα συναλλαγματικών αποθεμάτων, είπε πως, άμα γίνει η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα έχουμε 35 δισ. σε χαρτονόμισμα και θα περάσουν στο νέο νόμισμα.

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση.

Είπε ότι την εναλλακτική λύση ορισμένοι δεν την θέλουν και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη».

Επικαλούμενος στοιχεία έκανε λόγο για πλεονασματικά ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών και τρεχουσών συναλλαγών και είπε ότι «οι κίνδυνοι από την εναλλακτική λύση» που ορισμένοι επικαλούνται, συνιστούν «μύθο, γιατί ποτέ δεν συζητήσαμε».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και τώρα η συζήτηση μπορεί να γίνει, διότι «η εναλλακτική λύση θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες».

Χαρακτήρισε την σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, «κοροϊδία», διότι, «με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα».

«Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.


διαβάστε περισσότερα...

Φίλης: Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ@@@@ιες

Επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει πολλές... μ@@@@ιες και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτών που λέει μετατρέπεται σε πρόβατο επί σφαγής μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε λέγοντας πως αν ίσχυαν αυτά που λέει θα έπρεπε να είναι η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο, «αλλά δεν ισχύουν», πρόσθεσε προκαλώντας την αντίδραση μια ολιγάριθμης μερίδας στελεχών που φώναζαν «αίσχος».

Επίσης ο κ. Φίλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χάρτης δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να βρίσκεται έξω από την «κακή» ευρωζώνη. Ανέφερε ότι το μυστικό Ρlan B σημαίνει πραξικόπημα. Μιλώντας για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε με συνείδηση αριστερής ψήφου, είναι ψήφος αναζήτησης εμπιστοσύνης στο νέο. Εκτίμησε πως ο λαός επιμένει ως πρώτη επιλογή του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

διαβάστε περισσότερα...

Βαρουφάκης: Πώς μας εκβίασε ο Σόιμπλε και πότε... σχεδόν έκλαψα

Δεν σταματά να μιλά και να δίνει συνεντεύξεις ή να γράφει άρθρα ο Γ. Βαρουφάκης, υπερασπιζόμενος την πολιτική του.




Στη γαλλική εφημερίδα Le Monde Diplomatique, ο πρώην υπουργός αναφέρεται στους εκβιασμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.

Κατά την πρώτη μου συνάντηση του Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου, έστειλα στους συνομιλητές μου ένα απλό μήνυμα: Η κυβέρνηση μας θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Eurogroup, έχοντας ως βάση μία τριπλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

1. Μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών μας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της ολιγαρχίας και την τοκογλυφία.
2. Εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, μέσω ενός μέτριου αλλά βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο δεν δεν απαιτεί υπερβολικές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.
3. Εξορθολογισμό, ή αναδιάρθρωση της δομής του χρέους μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα κι ένας ρυθμός ανάπτυξης που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της αποπληρωμής των πιστωτών μας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσπάθησα να τον διαβεβαιώσω ότι θα μπορούσε να υπολογίζει σ' εμάς γα την διατύπωση προτάσεων οι οποίες δεν θα ήταν μόνο προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και όλων των ευρωπαικών λαών, Γερμανών, Γαλλων, Σλοβάκων, Φιλανδών, Ισπανών, Ιταλών κλπ. Δυστυχώς, καμία από τις καλές προθέσεις μας δεν κίνησε κανένα ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που διαθέτουν τα ηνία της Ένωσης. Αυτό το σκληρό μάθημα επρόκειτο να το μάθουμε στους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν...

Με Ντάισελμπλουμ
Στο άρθρο του, που φιλοξενείται στο στο τεύχος του Αυγούστου της μηνιαίας γαλλικής εφημερίδας, o Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται εκτενώς στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Στις 30 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό μου ως υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επισκέφθηκε. Δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά όταν με ρώτησε τι ακριβώς προτίθεμαι να κάνω για το μνημόνιο, τη συμφωνία που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει με την τρόικα. Του είπα ότι η κυβέρνησή μας εξελέγη για να επαναδιαπραγματευθεί.

Με λίγα λόγια ότι θα επιδιώξει την αναθεώρηση, σε γενικές γραμμές, των δημοσιονομικών πολιτικών και των μέτρων που είχαν προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια: Μείωση κατά το 1/3 του εθνικού εισοδήματος και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας ενάντια στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων. Άμεση ήταν η απάντηση του Ντάισελμπλουμ: «Δεν γίνεται αυτό. Ή μνημόνιο ή αποτυχία του προγράμματος». Με άλλα λόγια: Ή αποδεχόμαστε τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που έχουμε εκλεγεί για να τις αμφισβητήσουμε, δεδομένου ότι είχαν αποτύχει παταγωδώς ή οι τράπεζές μας θα παρέμεναν κλειστές.

Κι αυτό, γιατί μιλώντας με συγκεκριμένους όρους, αυτό συνεπάγεται μια «αποτυχία του προγράμματος» ενός κράτους μέλους, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στην αγορά: Η ΕΚΤ παύει κάθε χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια δεν έχουν άλλη επιλογή από το κλείσιμο τους και την παύση λειτουργίας των ΑΤΜ τους. Αυτή η προσπάθεια εκβιασμού μιας μόλις εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης, δεν ήταν η μόνη, αναφέρει στο άρθρο του ο Γ. Βαρουφάκης.

«Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, έντεκα ημέρες αργότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την περιφρόνησή του για τις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές. Αλλά ο Σόιμπλε ήταν σε θέση να τον ανταγωνιστεί. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, έλαβε το λόγο με στόχο να τους καλέσει όλους, ώστε να βρεθεί ένα συμβιβασμός ανάμεσα στη διάρκεια της συμφωνίας, που ήταν ακόμα σε ισχύ και στο δικαίωμα του ελληνικού λαού να μας δώσει εντολή να επαναδιαπραγματευτούμε σημαντικά σημεία της συμφωνίας.

Μιλώντας λίγο μετά από αυτόν, ο Σόιμπλε δεν θα χάσει ούτε στιγμή να επαναφέρει τον Μισέλ Σαπέν σ’αυτό που θεωρούσε εκείνος ως τάξη: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εκλογές να αλλάξουν κάτι», είπε έτσι κοφτά, με μια μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών να ακούν την γνώμη του chef. Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες φορές βρεθήκαμε μπροστά στο φάντασμα του κλεισίματος των τραπεζών μας, επειδή αρνούμαστε να δεχθούμε ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αποδείξει την αναποτελεσματικότητα του. Οι πιστωτές και το Eurogroup έκλειναν τα αφτιά στα οικονομικά επιχειρήματά μας. Ήθελαν να παραδοθούμε. Με κατηγόρησαν ακόμη και για το ότι τόλμησα να τους διδάξω ένα μάθημα»...

Οι φόβοι

Η είσοδος των τεχνοκρατών στον γύρο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας. Δημοσίως, οι πιστωτές διατυμπάνιζαν την επιθυμία τους να πάρουν τα χρήματά τους και να δουν την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα, είχαν ένα στόχο: Να ταπεινώσουν την κυβέρνησή μας και να μας αναγκάσουν να συνθηκολογήσουμε, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την οριστική αδυναμία των δανειστών να ανακτήσουν τα χρήματά τους ή την αποτυχία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που μόνο εμείς θα μπορούσαμε να πείσουμε τους Έλληνες να το αποδεχθούν...

Το πιο θλιβερό ήταν ίσως το να παραβρεθώ μπροστά στην ταπείνωση των ελάχιστων υπουργών Οικονομικών που ήταν καλοπροαίρετοι προς το μέρος μας. Το να ακούω ανθρώπους σε επιτελικές θέσεις στην Επιτροπή και στη γαλλική κυβέρνηση να λένε ότι «η Επιτροπή πρέπει συμμορφωθεί με τις διαπιστώσεις του Προέδρου του Eurogroup» ή ότι «η Γαλλία δεν είναι πια αυτό που ήταν», σχεδόν με έκανε να κλάψω. Για να μην αναφέρουμε την απογοήτευσή μου, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μου είπε, στις 8 Ιουνίου στο γραφείο του, ότι δεν παρέχει συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί το ατύχημα - μια έξοδο από το ευρώ - η οποία, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή για την Ευρώπη.

Παράδοση
Στο τέλος του Ιουνίου, παραδοθήκαμε και αποδεχθήκαμε τις περισσότερες από τις απαιτήσεις της «τρόικας». Με μία εξαίρεση: Επιμείναμε σε μια μικρή αναδιάρθρωση του χρέους μας, χωρίς κούρεμα, μέσω της ανταλλαγής μετοχών. Στις 25 Ιουνίου, παραβρέθηκα στο προτελευταίο μου Eurogroup. Μου παρουσίασαν την τελευταία πρόταση της «τρόικα», με τη μορφή τελεσιγράφου «take it or leave it». Είχαμε υποχωρήσει σε πάνω από τα εννέα δέκατα των απαιτήσεων των εταίρων μας και περιμέναμε να κάνουν μια προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε κάτι που να μοιάζει με μια έντιμη συμφωνία. Επέλεξαν, αντ΄αυτού, να σκληρύνουν τη στάση τους σχετικά με το ΦΠΑ, για παράδειγμα. Δεν επιτρεπόταν πλέον καμία αμφιβολία. Αν συμφωνούσαμε να το υπογράψουμε, αυτό το κείμενο θα κατέστρεφε τα τελευταία απομεινάρια του ελληνικού κράτους πρόνοιας. Απαιτούσαν από μας μια θεαματική συνθηκολόγηση που να δείχνει στα μάτια του κόσμου ότι γονατίσαμε.

διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Oι ακροαματικότητες των ραδιοφώνων της Θεσσαλονίκης (19/01/2015 - 3/05/2015 )

Οι μετρήσεις της Bari Focus, για το διάστημα από τις 19 Ιανουαρίου έως και τις 3 Μαΐου 2015.


( Bari Focus, 19 Ιανουαρίου έως και τις 3 Μαΐου 2015 )




( Bari Focus, 19 Ιανουαρίου έως και τις 3 Μαΐου 2015 )


1 Ράδιο Θεσσαλονίκη 13,8%
2 Metropolis 12,5%
3 Real FM 12,4%
4 Plus 10,8%
5 Zoo 10,4%
6 Κοσμοράδιο 9%
7 Ερωτικός 7,4%
8 Λαϊκός 7,3%
9 Rainbow 6,8%
10 Velvet 6,3%
11 Libero 6,1%
12 Ράδιο 1 6%
13 1055 Rock 5,9%
14 Χρώμα 5,5%
15 Arena 5,4%
16 RSO 5%
17 Focus 4,3%
18 Όλα 4%
19 Imagine 3,9%
20 Στο Κόκκινο 3,4%
21 Next 3,3%
22 Republic 2,9%
23 Flash (Παραπολιτικά) 1,2%

Δεν θυμάμαι σταθμό 14,2%


διαβάστε περισσότερα...

Φοροδιαφυγή και φορολογική συνείδηση

Με τη φοροδιαφυγή να φουντώνει εκ νέου με αφορμή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ενεργοποιείται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.




Τα συνεργεία των εφοριακών πήραν εντολή από την Κ. Σαββαΐδου όχι μόνο να ελέγχουν επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αλλά και να ζητούν από πελάτες εμπορικών καταστημάτων και... ιατρείων να παρουσιάσουν τις αποδείξεις για τα προϊόντα που αγόρασαν και για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν. Είναι σαφείς οι εντολές στους εφοριακούς να προχωρούν σε επιτόπιους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όπου η παραβατικότητα είναι, αποδεδειγμένα, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητοποίηση θα είναι ουσιαστική και δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν, με μερικές συλλήψεις για μη έκδοση αποδείξεων και στη συνέχεια τα συνεργεία των εφοριακών αθόρυβα... επέστρεφαν στα «συνήθη».

Βέβαια, ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δεν επιτυγχάνεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Χρειάζεται, πρώτον, σε βάθος προσπάθεια ώστε να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί η φορολογική συνείδηση και, δεύτερον, να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την on line σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxis, καθώς έτσι σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να ελέγχονται οι πωλήσεις και αυτόματα να αποδίδεται ο ΦΠΑ.

Το καθοριστικό, όμως, είναι η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης. Και αυτό δεν γίνεται όσο το ίδιο κράτος δεν αλλάζει ριζικά τη στάση του απέναντι στους φορολογούμενους, όσο οι φόροι αυξάνονται συνεχώς, όσο οι επιτροπές επίλυσης διαφορών, όπου προσφεύγουν οι φορολογούμενοι, «δικάζουν» με καθυστέρηση ετών, ενώ την ίδια ώρα τα πρόστιμα αυξάνονται...


διαβάστε περισσότερα...

Λαγκάρντ: Αναπόφευκτη μία σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Επανέρχεται η επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και ανοίγοντας ξανά το μέτωπο με τη Γερμανία.



Η Ευρωζώνη αρχίζει να «γυρίζει σελίδα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τις ανησυχίες για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές είναι θετικές.

«Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην Ευρωζώνη οι οποίες πιθανότατα θα πυροδοτηθούν από τα τρέχουσα ζητήματα σχετικά με την συνοχή της νομισματικής ένωσης» είπε.

Σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, καθώς το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και αυτό γίνεται πλέον ευρέως αποδεκτό. Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο και έθεσε τέσσερεις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει το νέο πρόγραμμα:

Πρώτον «ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους»
Δεύτερον διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Τρίτον ικανοποιητική χρηματοδότηση του προγράμματος και
Τέταρτον αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την κυριότητα του νέου προγράμματος και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα μία κυβέρνηση η οποία δημοσίως έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ανέφερε ότι «στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια», ενώ είπε ότι το Ταμείο έλαβε πρόσκληση από την ελληνική πλευρά να εργαστούν από κοινού επί του προτεινόμενου προγράμματος.

«Το κρίσιμο από τη δική μου άποψη είναι τι είναι οι Έλληνες έτοιμοι να κάνουν, όχι οι λέξεις γύρω από αυτό. Το ΔΝΤ θα κοιτάζει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση όχι το τι λέει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, που υποσχέθηκε ότι θα αγνοήσει αυτό που χαρακτήρισε ως «πολιτικό θόρυβο» και θα συγκεντρωθεί στις πράξεις και όχι στις πεποιθήσεις.

«Πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει ιδιοκτησία, αποφασιστικότητα για τα μέτρα που θα ανατρέψουν την κατάσταση στην οικονομία», είπε ακόμη η διευθύντρια του ΔΝΤ, που ξεκαθάρισε ότι η άποψη του Ταμείου για την αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό.

«Για να επιτύχει η Ελλάδα και να προχωρήσει το όποιο πρόγραμμα, πρέπει να γίνει μία σημαντική αναδιάρθρωση χρέους. Δεν έχουμε μετακινηθεί σε αυτό το θέμα, θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση. Γίνεται κοινά αποδεκτή άποψη ότι με μία αναλογία χρέους 170% που κορυφώνεται στο 200%, είναι αναπόφευκτο ότι ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ, που έκανε ακόμη έκκληση για «λογικούς δημοσιονομικούς στόχους που επιτυγχάνονται με σαφή μέτρα»


διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκα» εφοριακών έξω από ιατρεία, καταστήματα και συνεργεία

Οι φοροελεγκτές, εν μέσω καύσωνα, βγαίνουν στους δρόμους και στήνουν «μπλόκα» έξω από καταστήματα, ιατρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, συνεργεία, όπου θα ζητούν από τους πελάτες να δουν αν έχουν πάρει απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποίησαν ή τις υπηρεσίες που έλαβαν.




Παράλληλα, εντείνουν τους ελέγχους στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές για να εντοπίσουν όσους χρησιμοποιούν παράνομες ταμειακές μηχανές ή «κλέβουν» από το Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε εντολή στους ελεγκτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και από τους πελάτες κατά την έξοδό τους από καταστήματα, ιατρεία και άλλες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΠΣ, κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από το νόμο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτό έχει εκδοθεί θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ) και οι ελεγκτές δεν θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.

Εάν όμως εντοπιστεί πελάτης ο οποίος έχει κάνει αγορές αλλά δεν έχει απόδειξη, ή αρνείται να την παρουσιάσει, τότε οι ελεγκτές θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση. Στη συνέχεια, θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.), θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

Επιτόπιοι έλεγχοι θα γίνονται και σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και πιτσαρίες ή γενικά καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όπου οι ελεγκτές θα μπαίνουν στους χώρους των καταστημάτων και θα ψάχνουν τις αποδείξεις.

ΦΠΑ
Η κ. Σαββαΐδου εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή των ελεγκτών και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ορθή απόδοση του ΦΠΑ προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα μετακύλισης προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τη διενέργεια μερικού ελέγχου.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο οι ελεγκτές θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται εγγράφως, με απλή κοινοποίηση σχετικού σημειώματος, στον υπόχρεο να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις ΦΠΑ επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης του ΦΠΑ στον χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια ΔΟΥ θα εκδίδει εντολή μερικού ελέγχου.

Ελεγχοι στα νησιά
Την ίδια ώρα, η ΓΓΔΕ εντατικοποιεί τους προληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, με έμφαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κατά το χρονικό διάστημα από 17 - 26 Ιουλίου διενεργήθηκαν από υπαλλήλους των ΔΟΥ της χωρικής αρμοδιότητας Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιά, μερικοί επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 568 μερικοί επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά, στις Κυκλάδες, στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη, και διαπιστώθηκαν 210 παραβάσεις. Επίσης, έχουν δοθεί οδηγίες για συνεχείς ελέγχους σχετικά με αδήλωτους φορολογικούς μηχανισμούς και φορολογικές ταμειακές μηχανές.
διαβάστε περισσότερα...

Κομισιόν: Πρόγραμμα 54 εκατ. ευρώ για θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Νέο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.




Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εννιά παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και το σύνολο της χώρας της Κύπρου, ενώ το επίκεντρο θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών τους με μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθει σε περίπου 46 εκατ., ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα «Interreg» στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, εστιάζει στους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών με στόχο την άμβλυνση και την αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Τέλος, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τόσο μέσω της πρόληψης των κινδύνων, όσο και μέσω της προώθησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.

Οι περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Interreg» από την Ελλάδα, είναι οι περιφέρειες της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.


διαβάστε περισσότερα...

Χάνονται έως 2,8 δισ. ευρώ την εβδομάδα από τα capital controls

«Ρουκέτες» κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και όλων εκείνων που χαρακτηρίζουν «πραξικόπημα» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για νέο Μνημόνιο, εξαπολύει το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.




Με έκθεσή του αναφέρεται στην κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν μετά τη συμφωνία.

Αφήνει μάλιστα αιχμές και κατά του κ. Βαρουφάκη αλλά και όσων σχεδίαζαν την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος.

Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας επισημαίνει η έκθεση:

Οι απώλειες από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας υπολογίζεται σε 4 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2015, ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης, βάσει και το προβλέψεων της Κομισιόν (σ.σ. η Κομισιόν λέει για ύφεση 2% έως 4% φέτος).

Μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων- οι οποίοι δεν θα καταργηθούν άμεσα- οι επιπτώσεις διευρύνονται καταλυτικά.

Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ εκτιμάται από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ με capital controls για την περίοδο Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται 50%.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών παράλληλα εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Βασικά σημεία της έκθεσης είναι:

Η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά. Οι αιτίες είναι πολλές: Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς (=τρόικα) επηρέασε τελικά τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. Παράλληλα ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) και της αυξημένης εκροής καταθέσεων που οδηγούσε σε αποθησαύριση του χρήματος επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Γεγονός είναι ότι συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό.1 Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά.

Η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ι-ουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, η συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη διακοπή ρευστότητας από τον ELA, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κόστος στο οποίο προστέθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς στιγμή, η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια χαοτική χρεοκοπία. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή (15.7.2015)2 η χώρα βρέθηκε, αντιμέτωπη με το δίλημμα ή να αποδεχθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, όπως και έγινε τελικά στις 12 Ιουλίου,3 ή να χρεοκοπήσει και να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης αποκομμένη από τους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) είχε εξ αρχής υποστηρίξει (πριν και μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015) ότι έπρεπε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία με τους θεσμούς.4 Επίσης, σε προηγούμενες εκθέσεις μας είχαμε υποστηρίξει ότι ήταν απαραίτητο ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, που θα εξασφάλιζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο βαθμό που δεν ήταν εφικτή η προσφυγή στις αγορές. Όπως αναφέραμε επίσης, το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να συνοδευτεί και με αναδιάρθρωση του χρέους.

Σειρά κειμένων που παρουσίασε διαδοχικά η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις έδειχναν επίσης ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και εταίρων μειώνονταν. Κατά τη γνώμη μας, μια ταχεία κατάληξη σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) πάνω σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα αποτελεί “ιδιοκτησία” της ελληνικής πλευράς και κοινωνίας, παρά τις πολιτικές – ιδεολογικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει σε όρους γενικής ευημερίας προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή και από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία. Είναι δηλαδή προτιμότερη ακόμα και με καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Σημειώναμε ότι οι συσχετισμοί δύναμης ήταν εξ αρχής δυσμενείς για την Ελλάδα. H διαπραγματευτική θέση της χώρας μας δεν ενισχύθηκε με την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, με τις τράπεζες κλειστές, την οικονομία σε ύφεση, τη δημόσια οικονομία σε ακαταστασία, την εμπιστοσύνη να έχει χαθεί (αν και όχι μόνο με ελληνική ευθύνη) και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) να αδειάζουν γρήγορα.

Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε ότι το μεγάλο ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αν δη-λαδή συνολικά η πολιτική προσαρμογής μπορεί να ολοκληρωθεί ή πετύχει υπό την πίεση του εξωτερικού παράγοντα που λέγεται «θεσμοί». Ελπίζουμε ότι θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής με τον ΕΜΣ και ότι δεν θα επαναληφθεί ο πόλεμος τριβής στις συνεχείς διαβουλεύσεις πριν και μετά το νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Όμως, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα όποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται, δεν θα είναι μόνιμα αν η κοινωνία δεν τα αποδέχεται. Επίσης, η κοινωνία δεν θα τα αποδεχθεί όσο η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν εκπέμπει και δεν εξηγεί ένα σαφές μήνυμα (ή όραμα) και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία (ownership) των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται. Σημαντικές, πηγές ανησυχίας για την επιτυχία, αποτελούν, η οριακή κατάσταση που βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του και η εξάντληση του κοινωνικού σώματος από τα συσσωρευμένα αποτελέσματα της κρίσης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία από το 2010.

Το καλό νέο

Η προκαταρκτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής καθόρισε ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη για να επιτευχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μια νέα τριετής συμφωνία με χρηματοδοτική στήριξη και πρόγραμμα προσαρμογής με τον ΕΜΣ στη βάση του προβλεπόμενου «μνημονίου συνεννόησης» (Memorandum of Understanding). Περιλαμβάνει όμως προαπαιτούμενα και χρηματοδοτική κάλυψη επειγουσών αναγκών («χρηματοδοτική γέφυρα»). Στο πλαίσιο αυτό θα χορηγηθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα (βλ. πιο κάτω) , στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που δεν αξιοποιήθηκαν του προηγούμενου (δεύτερου) προγράμματος («μνημονίου»). Επομένως είναι μια συμφωνία για το πώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία εντός αφόρητα στενών προθεσμιών. Και ασκεί μεγάλη πίεση στο πολιτικό μας σύστημα. Μέχρι να φθάσουμε στο νέο «μνημόνιο συνεννόησης» οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές γιατί μετά τα προαπαιτούμενα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να συγκεκριμενοποιήσει προτάσεις (μαζί με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθέτηση και υλοποίηση) σε πολύπλοκα θέματα όπως το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις. Σε όλα αυτά υπάρχουν περιθώρια ερμηνείας της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής. Οι τελικές επιλογές θα αποτυπωθούν στο νέο μνημόνιο συνεννόησης με τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Μετά τη συμφωνία και την έναρξη διαδικασιών εφαρμογής της, έχει να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα αξιοπιστίας στο εσωτερικό της χώρας, αφού το προηγούμενο διάστημα συντηρούσε ανεδαφικές, όπως αποδείχθηκε με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, προσδοκίες, που εκδηλώθηκαν εκκωφαντικά στο 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Αυτό το εσωτερικό πρόβλημα αξιοπιστίας μπορεί να έχει πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να καταλήξει σε συμφωνία αποτελεί πράξη ευθύνης7 - λαμβάνοντας ως δάνειο τον όρο από τον Max Weber. Αντίστοιχα, πράξη ευθύνης αποτελεί και η στήριξη που παρείχαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλο νόμισμα

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης απέτρεψε διάφορα σχέδια για δημιουργία πρόσθετης ρευστότητας (π.χ. έκδοση IOUs) ή επιστροφής στη δραχμή

Το προσύμφωνο της 12ης Ιουλίου χαρακτηρίζεται από μια προφανή εγγενή ασυμμετρία: Τα φορολογικά και άλλα μέτρα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα. Αντίθετα, οι μεταρρυθμίσεις, που θα εξουδετέρωναν αυτές τις επιπτώσεις, αποδίδουν μόνο σε βάθος χρόνου και μάλιστα υπό τον όρο ότι θα έχουμε πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Συναφώς, εκκρεμούν αλλαγές στο μέγεθος και τις δομές του κράτους (π.χ. κατάργηση οργανισμών και ολόκληρων τμημάτων που δεν έχουν σήμερα λόγο ύπαρξης) καθώς και αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα και συναφώς της σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Επίσης, όπως επισημαίνει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του, πρέπει να καθιερωθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα επιτάχυναν τους σχετικούς ελέγχους, να εξαλειφθεί η διακριτική ευχέρεια πολιτικών προϊσταμένων να παρεμβαίνουν με την επίκληση της λεγόμενης «πολιτικής βούλησης», να γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων φορέων και του ανθρώπινου δυναμικού τους κλπ.

Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και προσωπικό. Τέλος, η συμμετοχή στο πρόγραμμα Juncker για την ανάπτυξη θέλει χρόνο για να οργανωθεί και να αποδώσει. Εξαρτάται μάλιστα εν πολλοίς από τον ίδιο τον ιδιωτικό τομέα και την πλευρική στήριξη της Πολιτείας.

Όμως, παρά ταύτα, η προκαταρκτική συμφωνία θα πρέπει να κριθεί στο σύνολό της, όπως τονίζει και ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

Κρίσιμες για την επιτυχία της νέας συμφωνίας, θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί όταν, μετά τα προαπαιτούμενα, αρχίσει η συγκεκριμενοποίησή τους που θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση ενός νέου «μνημονίου κατανόησης» (Memorandum of Understanding, MoU) με τους θεσμούς στο πλαίσιο του ΕΜΣ. Ο δρόμος είναι μακρύς. Το μείζον διακύβευμα ήταν και παραμένουν οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, των ιδιωτών και στις μεταξύ τους σχέσεις, τα οποία εν συνόλω καθορίζουν την οικονομία.

Επιπλέον, τονίζουμε τα εξής:

Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα απέφυγε απότομη χρεοκοπία με χαοτικά και απρόβλεπτα αποτελέσματα που θα είχαν ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις και ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. Μια πρώτη ιδέα για το τι θα συμβεί αν δεν εφαρμοσθεί η συμφωνία της 12ης Ιουλίου μας έδωσαν οι εξελίξεις μετά την εισαγωγή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Αν μάλιστα καταλήξουμε σε επιστροφή στη δραχμή, η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι η υποτίμηση έναντι του Ευρώ θα ήταν 50%, πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων και άλλων αποταμιεύσεων, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξάνονταν και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%.



Σημαντική

Συνοπτικά, η τελική συμφωνία με τους θεσμούς, που πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα, είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια.

Τα μέτρα, ως σύνολο, αντέχουν στην οικονομική κριτική καθώς δεν περιορίζονται σε αυξήσεις φόρων. Επομένως ο συμβιβασμός, μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμος, δεδομένου κιόλας ότι περιέχει μια σημαντική αναπτυξιακή πτυχή (ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις + χρηματοδοτήσεις) και μπορεί να μειώσει γρήγορα την αβεβαιότητα. Ο φόβος ότι θα αποτύχει ή ότι «έχει ήδη αποτύχει» ελέγχεται ως προς τη δυνατότητά του να συμπεριλάβει όλες τις πτυχές ή ως προς την ορθότητά του. Ειδικά τα στοιχεία της συμφωνίας που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις, βοήθεια και επενδύσεις είναι κρίσιμα για να εξουδετερωθούν (αν όχι το 2015, το 2016) οι υφεσιακές επιπτώσεις των νέων μέτρων. Η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για ομαλή εφαρμογή του ΕΣΠΑ και εν μέρει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ («πρόγραμμα Draghi») και εφόσον η Ελλάδα αρχίσει να βγαίνει στις αγορές.



Οχι στη δραχμή

Το επιχείρημα ότι μετά την έξοδο από την Ευρωζώνη και ένα αρχικό «σοκ» η οικονομία θα ανέκαμπτε γρήγορα κυρίως γιατί η υποτίμηση θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι έωλο γιατί, ανάμεσα σε άλλα, παραγνωρίζει ότι (α) με την έξοδο από την Ευρωζώνη θα έκλεινε η στρόφιγγα των εξωτερικών πόρων, (β) η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα στον φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού και εν τέλει σε μια ακόμα σκληρότερη λιτότητα (γ) δεν εξαλείφει τις διαρθρωτικές υστερήσεις της χώρας και (δ) σε τέτοιες διεργασίες πληρώνουν τον λογαριασμό οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες! Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις χαοτικές καταστάσεις που θα προκαλούσε μεταβατικά η παντελής έλλειψη προετοιμασίας για την έξοδο από την Ευρωζώνη, για την οποία φαίνεται ότι έγιναν απλώς ασκήσεις επί χάρτου.

Είναι γενικά παραπλανητικό, μολονότι δεν παραβλέπουμε κάποιες αναλογίες, να συγκρίνεται η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών η οποία τότε επέβαλε στη Γερμανία τεράστιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε στους γείτονες, ενώ η Σύνοδος Κορυφής προβλέπει αντίθετα την αποκατάσταση της ομαλής ροής δανείων και δωρεάν βοήθειας στην Ελλάδα.

«Πραξικόπημα»

Ο χαρακτηρισμός της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως «πραξικόπημα» είναι, κατά την άποψή μας, παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και η ένταξη της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Δήλωση εκείνη έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση μετά από προηγούμενη εξουσιοδότηση της Βουλής για διαπραγμάτευση με μεγάλη πλειοψηφία, και κυρώθηκε από τη Βουλή με νόμο!15 Η Βουλή ψήφισε επίσης τους νόμους με τα προαπαιτούμενα και θα ψηφίσει την τελική συμφωνία (δανειακή σύμβαση και μνημόνιο) με τον ΕΜΣ. Εκτός τούτου, υπήρχε εναλλακτική επιλογή η οποία θα οδηγούσε σε παράταση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, με πιθανές εκβάσεις την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, την οποία κυβέρνηση και πλειοψηφία στη Βουλή και - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - η κοινή γνώμη απέρριπταν.



Αλλαγή καθεστώτος

Από θεσμική άποψη η συμφωνία της 12ης Ιουλίου ισοδυναμεί με «μερική αλλαγή καθεστώτος», με την έννοια ότι θα εξαλειφθούν οι παθογένειες του σημερινού προτύπου θεσμικής οργάνωσης της οικονομίας το οποίο αποτυγχάνει τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό (με ή χωρίς μνημόνια, π.χ. νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ασφαλιστικό, τριγωνικές συναλλαγές, φορολογικό σύ-στημα, μηχανισμοί είσπραξης και ελέγχου φόρων και εισφορών, φορολόγηση πλούτου ala Bofinger, περιουσιολόγιο, καθεστώς προμηθειών και διαγωνισμών στο δημόσιο με έλεγχο ποιότητας, οργάνωση κοινωνικής οικονομίας ). Αν τώρα πραγματοποιηθούν με συνέπεια, έ-στω υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, τότε οι εσωτερικές δομές τη χώρας σε Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, φορολογικούς θεσμούς, ρυθμιστικό σύστημα των αγορών κλπ. θα προσαρμοσθούν στα δεδομένα της ΕΕ και θα επιτρέψουν την επιστροφή σε διατηρήσιμη (δηλαδή όχι πρόσκαιρη) ανάπτυξη, σε συνδυασμό βεβαίως με την περαιτέρω ροή εξωτερικών πόρων για την ανάπτυξη. Άλλως, το βάρος θα πέσει πάλι στη μείωση των μισθών που επιδρά δυσμενώς στις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Κατά τη γνώμη μας, η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες που θα αξιοποιηθούν μετά από μια (επώδυνη πάντως) διαδικασία προσαρμογής σε συνδυασμό με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πτώση ΑΕΠ

Σε βραχυχρόνια οπτική αναμένουμε, υιοθετώντας τη συμβατική οικονομική προσέγγιση, ότι, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (στο βαθμό που θα επιτευχθεί γοργά) και την επι-ταχυμένη εισροή πόρων της Ένωσης, θα συγκρατηθεί η πτώση του ΑΕΠ εφέτος και πολύ περισσότερο το 2016 γιατί, απλά, και η καταναλωτική ζήτηση θα σταθεροποιηθεί και μέρος τουλάχιστον των αποταμιεύσεων θα επιστρέψει στις τράπεζες. Βέβαια η αισιόδοξη αυτή προοπτική δεν θα επιβεβαιώνεται όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, και η συνακόλουθη ελληνική και διεθνής πολιτική αναταραχή που συνοδεύει αυτήν την διαπραγμάτευση. Η επενδυτική δραστηριότητα, διστακτικά έστω, θα αναθερμανθεί όχι μόνο λόγω ζήτησης, αλλά και λόγω των ιδιωτικοποιήσεων (κατά το βαθμό που θα συνοδεύονται από επενδύσεις) και άλλων μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν τη σημερινή αβεβαιότητα. Οι κίνδυνοι δεν είναι εγγενώς οικονομικοί, αλλά πολιτικοί.


διαβάστε περισσότερα...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com