Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ Θα... τρέχει με 100 Mbps το διαδίκτυο μέχρι το 2020

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -μέσω της Ψηφιακής Ατζέντας 2020- όσον αφορά την αύξηση της διείσδυσης και της χρήσης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επόμενης γενιάς, όπως είναι το VDSL και οι συνδέσεις οπτικών ινών, τα οποία προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων.





Και η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί τον λόγο που το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ετοιμάζεται να προωθήσει το Εθνικό Ευρυζωνικό Πλάνο (National Broadband Plan)

Σύμφωνα με τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας, το 2020 θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι, άρα και οι Έλληνες, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις που προσφέρουν ταχύτητες άνω των 30 Mbps, ενώ ταυτόχρονα το 50% των νοικοκυριών θα πρέπει να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 100 Mbps και πάνω!

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Digital Scorecard της ΕΕ για το 2014 εκτιμάται πως η πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυα επόμενης γενιάς (κυρίως VDSL καθώς είναι περιορισμένες οι συνδέσεις οπτικών ινών) είναι στο 26,9% έναντι 61,8% που είναι στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η διείσδυση των συνδέσεων υπερ-υψηλών ταχυτήτων ανέρχεται μόλις στο 3,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα όταν στην Ε.Ε. είναι στο 27%.

Ο ρόλος των παρόχων
Από πλευράς των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ο ΟΤΕ είναι εκείνος που προωθεί περισσότερα τα δίκτυα επόμενης γενιάς επεκτείνοντας διαρκώς τις VDSL υποδομές του, ενώ υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο του ομίλου για την Ελλάδα ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Μεγάλο κομμάτι αυτών των επενδύσεων αφορά την ανάπτυξη των υποδομών VDSL και θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι ταχύτητες που προσφέρονται φθάνουν μέχρι τα 50 Mbps. Όμως, η επόμενη γενιά του VDSL που βασίζεται στην τεχνολογία vectoring θα «ανεβάσει» τις ταχύτητες στα 100 Mbps. Σημειωτέον πως ο ΟΤΕ έχει αρχίσει να συνδέει τις καμπίνες (σ.σ. πρόκειται για τα γνωστά ΚΑΦΑΟ) στις περιοχές κάλυψης με VDSL με οπτική ίνα και στα πλάνα του είναι να προσφέρει και συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι συγκεκριμένα κτίρια (FTTB) όπου υπάρχει ζήτηση για πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Οι υπόλοιποι πάροχοι (Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta) προσφέρουν μεν συνδέσεις VDSL αλλά κυρίως μέσω των υποδομών του ΟΤΕ και επιδιώκουν σταδιακά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο, ακολουθώντας το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση του ADSL. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητούν να υπάρχει ρύθμιση όσον αφορά στην χονδρική πρόσβαση και στα δίκτυα επόμενης γενιάς, ένα θέμα που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύντομα θα απασχολήσει και την Ελλάδα.

Εθνικό σχέδιο
Τα σχέδια των παρόχων παίζουν σημαντικό ρόλο μεν, προκειμένου, όμως, να επιτευχθούν οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 θεωρείται απαραίτητη και η παρέμβαση του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (ή Εθνικό Ευρυζωνικό Πλάνο), το οποίο συνέταξε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και παρουσιάστηκε μάλιστα πρόσφατα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό 425 εκατ. ευρώ, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί υφιστάμενα έργα και υποδομές όπως είναι η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές (rural broadband) που είναι σε εξέλιξη αλλά και τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών που έχουν δημιουργηθεί σε 68 πόλεις στο πλαίσιο δράσεων που είχαν περιληφθεί στο Γ' ΚΠΣ.

Το πλάνο περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις όπως είναι αυτή που αφορά την τόνωση της ζήτησης των ευρυζωνικών υπηρεσιών (δράσεις τύπου e-skills) με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ και εκείνη για την υποστήριξη θεσμικών αλλαγών (π.χ. ανάπτυξη μητρώων) με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Οι δύο βασικές δράσεις είναι πάντως αυτή που αφορά την επόμενη φάση του έργου του rural broadband και το αποκαλούμενο Super Fast Broadband. Η πρώτη έχει προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ και αφορά το έργο της επέκτασης της κάλυψης με ευρυζωνικές υποδομές ακόμη και στις περιοχές που δεν θα καλυφθούν με το rural broadband προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ψηφιακής Ατζέντας για 100% πληθυσμιακή κάλυψη με συνδέσεις άνω των 30 Mbps.

Η δράση για το Super Fast Broadband (εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση) έχει προϋπολογισμό 195 εκατ. ευρώ και με αυτή θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των νοικοκυριών με συνδέσεων 100 Mbps.

Στην προκειμένη περίπτωση, το σχέδιο είναι να δοθούν «κουπόνια» τόσο προς τους παρόχους όσο και προς τους καταναλωτές προκειμένου οι πρώτοι να μπορέσουν πιο εύκολα να συνδέσουν κτίρια με οπτική ίνα ακόμη και αν δεν τους ενδιαφέρει εμπορικά και οι δεύτεροι να μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν σύνδεση στα 100 Mbps καθώς το κόστος θα είναι μειωμένο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ
Απαραίτητη η ρύθμιση για τις επενδύσεις

Την ανάγκη για την ύπαρξη ρύθμισης και όσον αφορά στη χονδρική πρόσβαση στα δίκτυα επόμενης γενιάς τονίζουν οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο σύνδεσμος των ευρωπαίων εναλλακτικών παρόχων (ECTA) υποστηρίζει, επικαλούμενος στοιχεία από μελέτη της Mason Analysys, ότι τα δίκτυα επόμενης γενιάς για να αναπτυχθούν προϋποθέτουν σημαντικές επενδύσεις που με τη σειρά τους προϋποθέτουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο υπέρ του ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης όλων των παρόχων με τη ρύθμιση να είναι ex-ante και όχι ex-post.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο της ρύθμισης της χονδρικής πρόσβασης είχε ως αποτέλεσμα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας να εκτιναχθεί από το 8% του πληθυσμού το 2004 στο 31% το 2014 στην Ε.Ε. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας μέσα σε μια δεκαετία πήγε από 0,5% στο 28,7% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την άποψη της ECTA, το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προκύψει από τις εν εξελίξει συζητήσεις στην Ε.Ε. οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επένδυση από παρόχους σε δίκτυα επόμενης γενιάς αλλά και συνεπενδύσεις.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com