Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Χάθηκαν 17.000 ευρώ από τον πλούτο κάθε Ελληνα την περίοδο 2009-2013

Τη μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου υπέστησαν οι Ιρλανδοί λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, αφού το διάστημα 2009-2013 ο προσωπικός τους πλούτος -σε κατά κεφαλήν όρους- μειώθηκε κατά 18.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξέλιξη του πλούτου των χωρών της ΟΝΕ.



Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Έλληνες, με απώλεια πλούτου 17.000 ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Κύπριοι.

Με δεδομένο πάντως ότι τα στοιχεία για Ελλάδα και Ιρλανδία αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2013, θα μπορούσε να πιθανολογήσει κανείς ότι η Ελλάδα ίσως να έχει πάρει την ανεπιθύμητη «πρωτιά» όσον αφορά την απώλεια πλούτου, αφού μετά το 2013 η οικονομία της Ιρλανδίας εισήλθε σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα μετά την αναλαμπή του 2014 έχει επιστρέψει στο τούνελ της ύφεσης, από το οποίο δεν διαφαίνεται έξοδος έως το 2017.

Εντύπωση προκαλεί εξάλλου ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του κλαμπ των μνημονιακών χωρών, «στα μαλακά» φαίνεται να έπεσαν οι Πορτογάλοι, με κατά κεφαλήν μείωση πλούτου μόλις 307 ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο.

Ολλανδικά κέρδη
Για να υπολογίσουν τον πλούτο των νοικοκυριών, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ έλαβαν υπόψη τους μεταξύ άλλων την αξία των μετοχών, ομολόγων και ακινήτων που κατέχουν, καθώς και την πορεία των τραπεζικών τους καταθέσεων. Αρνητική μεταβολή από την έναρξη της κρίσης κατέγραψε ο πλούτος των Λετονών, των Σλοβένων, των Ιταλών, των Λιθουανών και των Σλοβάκων.

Στον αντίποδα, κερδισμένες «βγήκαν» οι χώρες του πυρήνα, δηλαδή η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Ο πλούτος των Ολλανδών αυξήθηκε κατά 33.000 ευρώ που ήταν μακράν η μεγαλύτερη θετική μεταβολή.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πιθανότατα στην αύξηση των τιμών των ολλανδικών ομολόγων, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στα χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών προγραμμάτων, όπου διοχετεύουν τις αποταμιεύσεις τους τα περισσότερα ολλανδικά νοικοκυριά.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν το χάσμα μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ΕΚΤ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τις αποκλίσεις, αλλά και την αδυναμία της να τις περιορίσει: Στο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος των 1,1 τρισ. ευρώ που έχει ενεργοποιήσει από τον Μάρτιο, το «μεγάλο μπαζούκας» που έχει επιστρατεύσει στη μάχη κατά της οικονομικής στασιμότητας και του αποπληθωρισμού, οι αγορές κρατικών ομολόγων γίνονται με κριτήριο το μέγεθος της κάθε χώρας και όχι την οικονομική τους κατάσταση.

Ωστόσο, οι συστάσεις πολλών ειδικών για μεταβιβάσεις πόρων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες, προσκρούουν στο τείχος της Γερμανίας...

Credit Suisse-Allianz << Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της ΕΚΤ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μελετών για τον πλούτο των χωρών που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα. Ολες καταγράφουν την καθίζηση του πλούτου των Ελλήνων, έστω και αν οι αριθμοί διαφέρουν κατά περίπτωση, αφού είναι διαφορετικός ο χρονικός ορίζοντας και οι παραδοχές: Σύμφωνα με μελέτη της Credit Suisse που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 17% την περίοδο 2014-2015 (που δεν καλύπτεται από τα στοιχεία της ΕΚΤ), στα 81.342 δολάρια από 98.097 δολάρια ένα χρόνο πριν, εξέλιξη που οδηγεί την Ελλάδα σε έξωση από το «κλαμπ» των πλούσιων χωρών, όπου ο πήχυς για τον ατομικό πλούτο των ιδιωτών μπαίνει στα 100.000 δολάρια. Από την αρχή της κρίσης (που τοποθείται το 2007) μέχρι σήμερα οι σωρευτικές απώλειες εκτιμώνται σε 40,5%. Σημειώνεται ότι η CS υπολογίζει τον πλούτο σε δολάρια, οπότε οι μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ επηρεάζουν σημαντικά τα ευρήματα της μελέτης. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα της Allianz που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο τέλος του 2014, τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν τα φτωχότερα της Δυτικής Ευρώπης σε περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις ή/και χρηματοπιστωτικά και ασφαλιστικά προϊόντα. Ο κατά κεφαλήν καθαρός χρηματοοικονομικός πλούτος (net financial assets) των Ελλήνων ανήλθε πέρυσι στα 11.645 ευρώ, με μείωση της τάξης του 7% σε σχέση με το 2013. Για την περίοδο 2007-2014, η μείωση του εν λόγω πλούτου υπερβαίνει το 20%. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τις κατά κεφαλήν οφειλές, κάθε Έλληνας χρωστά 11.105 ευρώ -το χαμηλότερο χρέος στη Δυτική Ευρώπη- με τους Ελβετούς να βρίσκονται στην πρώτη θέση, καθώς οφείλουν 80.860 ευρώ έκαστος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com