Το «πράσινο φως» για την πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής από τον Ιούνιο του 2017 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε τους κανόνες για τα τέλη περιαγωγής και για την ουδετερότητα του δικτύου.
Έτσι σε 21 μήνες οι συνδρομητές δεν θα έχουν καμία πρόσθετη χρέωση, όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους σε χώρες της Ε.Ε.
Η κατάργηση των τελών περιαγωγής βρίσκεται στην «καρδιά» της μεταρρύθμισης της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε., καθώς, μεταξύ άλλων, θα εισφέρει 110 δισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η προσπάθεια για μείωση των χρεώσεων περιαγωγής είχε ξεκινήσει το 2007, ενώ ύστερα από τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν οι χρεώσεις για κλήσεις και SMS είναι τουλάχιστον 80% χαμηλότερες, ενώ στις υπηρεσίες δεδομένων η μείωση φθάνει μέχρι και το 91%, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Συγκεκριμένα οι χρεώσεις περιαγωγής (χωρίς ΦΠΑ) είναι 0,19 ευρώ ανά λεπτό κλήσης για τις εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά λεπτό για τις εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά SMS που αποστέλλεται και 0,20 ευρώ ανά ΜΒ για τις υπηρεσίες δεδομένων. Από τον Απρίλιο του 2016, οι χρεώσεις θα μειωθούν περαιτέρω και θα διαμορφωθούν στα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για τις φωνητικές κλήσεις, 0,02 ευρώ ανά απεσταλμένο SMS και 0,05 ευρώ ανά ΜΒ.
Το σχετικό Σχέδιο Κανονισμού, το οποίο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας την Πέμπτη, αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Οκτωβρίου. Το Σχέδιο στηρίζεται στη συμφωνία - ορόσημο, η οποία επιτεύχθηκε το καλοκαίρι μετά από συμβιβασμό μεταξύ των Οργάνων της Ε.Ε. (Επιτροπής, Κοινοβουλίου και Συμβουλίου), καθώς το Ευρωκοινοβούλιο επεδίωκε την κατάργηση των τελών, ήδη, από το 2016.
Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία και για την αποκαλούμενη «διαδικτυακή ουδετερότητα» (net neutrality) ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν το «ανοικτό» Διαδίκτυο και θα μπορούν μεν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες χωρίς, όμως, να μειώνουν την ποιότητα προς όλες τις υπόλοιπες. Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου 2016, οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν το «ανοικτό» Διαδίκτυο σε όλους.