Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΔΝΤ: Υπερδανεισμός - σοκ 3 τρισ. δολ. στις αναδυόμενες αγορές

Βελτίωση της εικόνας στα χρηματοπιστωτικά συστήματα των αναπτυγμένων οικονομιών «βλέπει» το ΔΝΤ, αυτό όμως δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό, καθώς οι κίνδυνοι έχουν μετατοπιστεί στη «σφαίρα» των αναδυόμενων αγορών και απειλούν να πυροδοτήσουν νέα χρηματοοικονομική κρίση.



Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εξαμηνιαίας έκθεσης του Ταμείου Global Financial Stability Report που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στη Λίμα του Περού. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερδανεισμό των αναδυόμενων οικονομιών στα προηγούμενα χρόνια, που οδήγησε στη συσσώρευση «υπερβολικού χρέους» ύψους 3 τρισ. δολαρίων ή το 15% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Οι δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους αυτού -μεγάλο μέρος του οποίου είναι σε δολάρια- εξαιτίας της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της ανατίμησης του δολαρίου αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ο βαθμός επικινδυνότητας του παράγοντα «Ελλάδα» για την Ευρωζώνη μπορεί να έχει περιοριστεί μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί. Το ΔΝΤ, πάντως, αναφέρει ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας που δημιούργησε η Ευρωζώνη μετά το 2012 και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ όπως το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος λειτουργούν ως «ασπίδα» έναντι πιέσεων που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν σε περίπτωση αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η άμεση οικονομική έκθεση των ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και έχει πλέον μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα της Ευρωζώνης που κατέχει σήμερα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδος και, συγκεκριμένα, περίπου 260 δισ. ευρώ.

Συστάσεις
Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί ο στόχος της «απρόσκοπτης ομαλοποίησης των νομισματικών και χρηματοοικονομικων συνθηκών διεθνώς», το ΔΝΤ εισηγείται τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών: Για την Ευρωζώνη, προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» νέες πιστώσεις ύψους 600 δισ. ευρώ και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Για τις ΗΠΑ, θεωρεί ότι η Fed πρέπει να περιμένει έως ότου υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις σταθερής αύξησης του πληθωρισμού και ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, προτού αυξήσει τα επιτόκια. Και για τις αναδυόμενες οικονομίες, ο κρίσιμος παράγοντας είναι πώς θα χειριστεί η Κίνα τον μετασχηματισμό του οικονομικού της μοντέλου...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com