Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τρεις άξονες για επιστροφή στην ανάπτυξη

Τους τρεις άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής της αριστερής κυβέρνησης παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα και να πετύχει την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ανεξαρτησία της χώρας με την έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη τρεις είναι οι στόχοι:




1. Οικονομική σταθερότητα. Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία του Αυγούστου που λύνει τα χρηματοδοτικά προβλήματα για την επόμενη τριετία. «Τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τα συστημικά προβλήματα και τις παθογένειες που δημιούργησαν την κρίση», τόνισε. Όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το δημοσιονομικό συμβούλιο που θα βάλει τέλος στη λογική των ελλειμμάτων.

2. Άμεση ανάσχεση της ύφεσης. Όπως είπε η πραγματικότητα είναι ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που καλούμαστε να εφαρμόσουμε τέλη 2015 και αρχές 2016 παράγει υφεσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο τα πλεονάσματα που καλούμαστε να φέρουμε είναι μικρότερα, σημείωσε. Η ανάσχεση της ύφεσης θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους: εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων ύψους 4,5 δισ., εξόφληση 3,5 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (7 δισ.) μέχρι το τέλος του 2015 και και με τη ρύθμιση του χρέους.

3. Αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων με «όπλα» την αναθεώρηση του ΚΦΕ, το Περιουσιολόγιο, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com