Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

45άρηδες συνταξιούχοι

Μπορεί η χώρα να έφτασε στο... και πέντε, αλλά ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος 45άρης ή 50άρης να βγει στη σύνταξη, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτε.



Συζητάμε ως κοινωνία για τις νέες μειώσεις συντάξεων που βρίσκονται καθ΄ οδόν, ωστόσο κανείς δεν βγαίνει από τα ρούχα του και να πει: επιτέλους, σταματήστε να βγάζετε νέους ανθρώπους στη σύνταξη. Τελικά κάποια πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν με τρομακτικά αργούς ρυθμούς και φτάνουμε στο σημείο να συζητάμε τα αυτονόητα. Επιτέλους, ας τελειώνουμε με κάποιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, μήπως και πάμε στην επόμενη ημέρα. Διαφορετικά θα μείνουμε στο σήμερα, που μοιάζει να είναι αδιέξοδο.

Πάταξη της φοροδιαφυγής
Η κολυμπήθρα του Σιλωάμ

Μερικές φορές οι πολιτικοί μπροστά στην αδυναμία τους να βρουν λύσεις, λένε κάποια πράγματα που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι είναι ουτοπικά. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, ο οποίος είπε ότι τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε απλά ελληνικά είπε ο υπουργός ότι «δυστυχώς ο ΦΠΑ θα ισχύσει κανονικά». Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι η τρόικα - κουαρτέτο θα δεχθεί ως ισοδύναμο, έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι εταίροι θέλουν πραγματικά ισοδύναμα ή ισοδύναμα προθέσεων, έστω και αν αυτές είναι πραγματικά καλόπιστες. Και ας πάψει επιτέλους να εμφανίζεται η «πάταξη της φοροδιαφυγής» ως το φάρμακο για όλα τα δεινά της χώρας και της οικονομίας.

Θέλει πολλή δουλειά η αξιολόγηση
Ας μην κάνουν το ίδιο λάθος

Η κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έπραξε ένα τεράστιο ολίσθημα. Πίστεψε ότι μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Υιοθέτησε τη λογική: κερδίζουμε χρόνο και βλέπουμε τι θα κάνουμε. Όμως αυτό δεν βγήκε σε καλό και σήμερα έχουμε ένα ακόμη Μνημόνιο. Σε λίγες ημέρες ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση και από ό,τι αναφέρουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη και δείχνει να επιλέγει την τακτική της... καθυστέρησης. Μάλλον κάνει το ίδιο λάθος. Οι εταίροι δεν θα κάνουν την παραμικρή υποχώρησε σε ό,τι έχει υπογραφεί. Και επειδή εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση, καλό θα ήταν πρωθυπουργός και υπουργοί να δουν την πραγματικότητα και να πάψουν να αναζητούν... παραδείσους.

Ένας ΕΝΦΙΑ ίδιος και απαράλλακτος
Οι αλλαγές μπορούν να περιμένουν

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο taxis τα εκκαθαριστικά από του ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Αλλαγές σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014 δεν υπάρχουν. Κάποιες μικρές για αυτούς που δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένους συντελεστές, δεν επηρεάζουν τη γενικότερη εικόνα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δεν μπορούσε και δεν προσπάθησε να αλλάξει κάτι. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο για τις προσδοκίες που εντέχνως δημιουργούν στους πολίτες, ότι το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές, καλύτερα να σκέπτονται τι λένε και αυτό διότι και πάλι θα πρέπει να εισπράξουν όσα και φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. Κατά συνέπεια, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ανακατέψουν την τράπουλα, η οποία όμως θα συνεχίσει να έχει 52 χαρτιά.

Οι τράπεζες θύμα της πολιτικής
Να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Οι τράπεζες είναι οι μόνες ή οι λιγότερο υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία. Και, όμως, αυτός ο ιδιαίτερα ευαίσθητος κλάδος της χώρας καρκινοβατεί. Η κυβέρνηση και οι αρχές της Ε.Ε., βλέποντας αυτή την κατάσταση δυστυχώς χάνουν χρόνο και δεν ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Το τραπεζικό σύστημα είναι σαν το «αίμα» στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν η λειτουργία του είναι κακή, τότε και ο άνθρωπος είναι σε άσχημη κατάσταση. Απαιτείται λοιπόν εδώ και τώρα να δοθεί λύση, προκειμένου να πάρει ανάσα η οικονομία. Θα φτάσει ο «λογαριασμός» να τον πληρώσουμε -ας ελπίσουμε να είναι ο τελευταίος- προκειμένου να μπορέσει η οικονομία να βρει ένα μίνιμουμ κανονικότητας.

Ας βρουν τουλάχιστον κάτι πρωτότυπο
Μονότονη ατάκα

Όσοι συλλαμβάνονται από τη Δικαιοσύνη για οικονομικά εγκλήματα έχουν έτοιμη την απάντηση: υπάρχει σκευωρία. Έτσι ο πρόσφατα συλληφθείς Θ. Λιακουνάκος είπε ότι «το έγγραφο τάδε είναι πλαστό». Προφανώς και δεν πείθουν κανέναν όλες αυτές οι εκδοχές. Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι οι παραβάτες ή οι κατηγορούμενοι να δουν την πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους με πραγματικά στοιχεία και να πάψουν να ανακαλύπτουν «φαντάσματα». Και αυτό διότι κάποιος κάποια στιγμή θα έχει δίκαιο και δεν θα τον πιστεύει κανένας. Και οι δικηγόροι τους ας έχουν λίγη φαντασία και ας πάψουν να αντιγράφουν προηγούμενες δικογραφίες με βάση τις οποίες οι κατηγορούμενοι δικαιώθηκαν.

Δεν διάβασε τα SOS o πρωθυπουργός
Απροετοίμαστος στις ΗΠΑ

Ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του έσπευσε στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είχε σειρά επαφών και ομιλιών με ένα κεντρικό μότο «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα». Αναμφίβολα πολύ καλά έπραξε ο πρωθυπουργός διότι, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, κατάλαβε ότι χωρίς επενδύσεις η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Όμως εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστος στο να απαντήσει στην ερώτηση Κλίντον και προφανώς και άλλων: σε τι να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού θα έπρεπε να του είχαν κάνει φροντιστήριο, τουλάχιστον για τα SOS και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τέτοιες ευκαιρίες, σαν αυτή της Νέας Υόρκης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com