Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

«Χρυσοί» μισθοί για 5.000 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ

Μισθούς «μαμούθ» είχαν καταφέρει να λαμβάνουν περίπου 5.000 υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ, μέσω διατάξεων που περνούσαν στα... ψιλά γράμματα νομοσχεδίων.



Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν εξασφαλίσει μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου και αποκαλύφθηκαν όταν αντέδρασαν, μαζί με ορισμένους δημάρχους, στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, το σχετικό νομοσχέδιο -το οποίο θα κατατεθεί άμεσα- προβλέπει μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού (υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς φορέων του Δημοσίου) κατά 20% με 25%.

Παράλληλα, σημείωσε, θα εφαρμοστεί φορολόγηση του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών, που θα επιφέρει έμμεση μείωση κατά 25%. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι περίπου 5.000 υπάλληλοι, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, είχαν συνδέσει τον μισθό τους με αυτόν του γενικού γραμματέα που ανέρχεται σε 2.800 ευρώ καθαρά. Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων (διοικητές Οργανισμών, γενικοί γραμματείς κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαι,ο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο υπουργός, θα κατατεθεί άμεσα, καθώς εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα, όπως επίσης και η εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Εκεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης, τον πρώτο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Διευκρίνισε πάντως ότι θα υπάρξει αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στον βασικό μισθό. Τα ειδικά μισθολόγια, όπως έχει συμφωνηθεί, θα περιοριστούν στα 10 ? 12, από 20 που είναι σήμερα.

Ρυθμίσεις
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα καταργούν τις προσωπικές μισθολογικές διαφορές (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων ίδιας ειδικότητας διαφορετικών όμως υπουργείων). Η σχετική ρύθμιση αφορά περί τους 90.000 υπαλλήλους και θα προβλέπει σταδιακή εφαρμογή με ορίζοντα το 2021, με την εφαρμογή της, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται και μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

Κινητικότητα
Τον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο. Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, στόχος είναι να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και μέσω του συστήματος αυτού να υπάρχει καθημερινή και αυτόματη ενημέρωση για τις τυχόν ανάγκες κάποιου φορέα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα προσόντα, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης. Δεν απέκλεισε επίσης να δοθούν και κίνητρα στους υπαλλήλους, χωρίς να έχουν πάντως αποτυπωθεί ακόμη ποια θα είναι αυτά. Και διευκρίνισε ότι θα πρέπει άμεσα να καταρτιστούν οργανογράμματα για όλο το Δημόσιο, από τα οποία θα προκύπτουν οι ελλείψεις προσωπικού ή τυχόν πλεονάζον προσωπικό.

«Όποιος θέλει να καλύπτει τις ανάγκες του, πρέπει να έχει οργανόγραμμα. Αν δεν το κάνει, δεν θα μπορεί να μπει στην κινητικότητα» τόνισε χαρακτηρισιτκά ο κ. Βερναρδάκης. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για κάποια θέση, ο κάθε φορέας με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα επιλέγει τον καταλληλότερο (βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προσόντων κ.λπ.).

Στην περίπτωση που δεν καλυφθούν κάποιες θέσεις, τότε θα γίνεται προκήρυξη θέσεων, «οι οποίες δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα αφορούν συγκεκριμένη θέση, σε συγκεκριμένο φορέα, σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών αποσπάσεων, προκειμένου με μία-δύο υπογραφές να ολοκληρώνεται σε σύντομο διάστημα η διαδικασία.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com