Τη δυνατότητα εκταμίευσης 824 εκατ. ευρώ έως το τέλος Οκτώβρη, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και υπολειπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα δημόσια έργα αλλά και τα μέτρα στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, με την επίτροπο να ζητά την επίσπευση υλοποίησής τους, προκειμένου να μη «χαθεί ούτε ένα ευρώ», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε. Υποδεχόμενος την Ευρωπαία επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει μία αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών πόρων. «Για την κυβέρνησή μας, τα κονδύλια από την Ε.Ε. είναι αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλός για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Γι' αυτό, τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μη σπαταληθούν και να μην αποδυναμωθεί η αναπτυξιακή ροπή τους», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι «ήδη, μέσα σε δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, κατευθύναμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ σε έργα που μέχρι τότε είχαν βαλτώσει».
Επιπλέον, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης από τη χώρα μας 824 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Οκτώβρη, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και υπολειπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Μετά τη συνάντηση, κυρία Κρέτσου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη χθεσινή ημέρα διότι το Ευρωκοινοβούλιο καλούταν να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα, μετά από την πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, με αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 100% των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (σ.σ. μέχρι σήμερα η απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91%).
Όπως ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος, θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση 2 δισ. ευρώ μόλις εκδοθεί η απόφαση σε δέκα ημέρες. «Τώρα είναι ώρα για δράση», είπε η κυρία Κρέτσου στον πρωθυπουργό, «γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε από την πλευρά της, τώρα είναι όλα στο τραπέζι και αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ».
«Έχουμε κοινούς στόχους για μια βιώσιμη ανάκαμψη και την άμεση επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα βασίζεται περισσότερο στη γνώση και θα είναι ανταγωνιστικότερο, με παράλληλη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς τον σκοπό αυτό», ανέφερε η επίτροπος, η οποία προεξόφλησε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών: «Θα συνεργαστούμε στενά προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Πάνω από 20 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι έτοιμα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία. Συζητήσαμε τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο για τη χώρα, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρον τα ταμεία», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα υποστήριξε ότι: «Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν καρπούς μόνο εάν οι Έλληνες εταίροι πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».