Η ταχύτητα με την οποία πρέπει να διεξαχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ύψος των κεφαλαίων, αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν, στην παρούσα φάση, τον τραπεζικό κλάδο. Αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις, καταθέτουν τις απόψεις τους στο Bloomberg, ενώ η Goldman Sachs πραγματοποιεί τις δικές της εκτιμήσεις.
Kανένα περιθώριο καθυστερήσεων δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών και στο πρόγραμμα αρωγής, καθώς οι πιστωτές προχωρούν προς την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόφσκις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η αξιολόγηση της προόδου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, αφού αναμένεται να τονώσει την εμπιστοσύνη επάνω στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα βασίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, ανέφερε ο αντιπρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Η αναζήτηση τεχνικών λύσεων μπορεί να διεξάγεται παράλληλα, ωστόσο είναι σημαντική η πρόοδος επί του συνόλου του προγράμματος, επισήμανε ο κ. Ντομπρόφσκις. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ανάγκη να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των εταίρων της στην Ευρωζώνη «και σε πολλές χώρες αυτή η πρώτη αξιολόγηση αποτελεί σημαντικό δείκτη προς αυτήν την κατεύθυσνη».
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει τη διάθεση έως 25 δισ. ευρώ σε Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, ενώ για την πλήρη πρόσβαση στη βοήθεια αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν την απελευθέρωση 15 δισ. ευρώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να προστεθούν στα 10 δισ. που βρίσκονται σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του ESM.
Αξιολογήσεις
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ διεξάγει αξιολογήσεις και stress tests, προκειμένου να εξακριβώσει ακριβώς τις ανάγκες των τραπεζών. Η διάσωσή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας και κυρίως με τις αξιολογήσεις που θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Ο ίδιος επισήμανε πως τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο και επομένως είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να να παραμείνουν πιστές στις δεσμεύσεις τους, τόνισε ο Ντομπρόφσκις, ο οποίος σχεδιάζει να συντονίσει τις συζητήσεις στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του Οκτώβρη. Όπως επισήμανε, πρόκειται να γίνει «εντατική δουλειά με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βοηθηθεί για να πιάσει τους σημαντικούς της στόχους-ορόσημα».
Τα stress tests οδεύουν σε τελική φάση και η πιθανότερη ημερομηνία ανακοινωσης των αποτελεσμάτων είναι η 23η Οκτωβρίου. Ο «λογαριασμός» της ανακεφαλαιοποίησης ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλός. Το στοιχείο αυτό προκύπτει όχι από γνώση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά από τα δεδομένα που ζητούν οι αρχές στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τα οποία απηχούν τη συντηρητική αντίληψη τόσο του SSM όσο και της ΕΚΤ.
Κάποιοι μιλούν για 13 δισ. ευρώ ανάγκες στο βασικό σενάριο και τουλάχιστον άλλα 4 δισ. ευρώ στο δυσμενές, εφόσον επικρατήσουν οι παραπάνω συντηρητικές λογικές.
Απέναντι σε αυτές τις λογικές αντιτάσσονται οι μεγάλοι διεθνείς μέτοχοι που σημειώνουν μετ' επιτάσεως πως τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερα από τις χρησιμοποιούμενες στα stress tests εκτιμήσεις.
Aπομείωση
Αυτό που ενδέχεται να ενισχύσει τον λογαριασμό είναι η ενδεχόμενη σημαντική απομείωση των collaterals των δανείων.
Πάντως, οι διεθνείς μέτοχοι επιμένουν πως αν ακολουθηθεί η πολύ συντηρητική λογική, θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν ιδιώτες μέτοχοι για να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ας σημειωθεί πάντως ότι χθες ο Λι Κοέν μέλος του SSM δήλωσε πως σχεδόν όλες οι τράπεζες που τελούν υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ έχουν περισσότερα κεφάλαια απ' όσα απαιτούνται βάσει της διαρκούς αξιολόγησής τους. Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε προσχέδιο με τις απαιτήσεις της στις τράπεζες και εξετάζει τώρα τις προτάσεις τους πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τον Νοέμβριο. Μία από τις διαφωνίες ΕΚΤ και τραπεζών υπενθυμίζεται πως σχετίζεται με τον αναβαλλόμενο φόρο, θέμα που αφορά και τις ελληνικές τράπεζες.