«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό».
Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ¨ακροδεξιό Ποτάμι¨. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε».
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αλλάξει το παλιό σύστημα, όχι να γίνει μέρος του. «Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέπτυξε ένα σύνολο προτάσεων ανά κυβερνητικό τομέα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την κρίση.
Ανάμεσα σ’ αυτές είναι: η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπόλοιπων πολιτών. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής επαϊόντων και όχι κομματικών στελεχών που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. «Σύνταγμα, κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να πάρουν θέση. Ειδικότερα, πρότεινε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών - για να μην γίνονται οι βουλευτές επαίτες στα κανάλια καθώς, όπως είπε, μόνο έτσι θα πάψουν να έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες και ομαδούλες οι ισχυροί των μίντια.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μικρής κυβερνητικής ομάδας, 20 ατόμων, με κατάργηση υφυπουργών και σημαντική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων, μείωση της γραφειοκρατίας, απομάκρυνση διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών, φορολογικές διευκολύνσεις, να πέσει η ανεργία σε 5 χρόνια, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μηδενική φορολογία των νέων αγροτών για 3 χρόνια, πρότυπα σχολεία σε φτωχές περιοχές και ελέγχους παντού.