Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Tο «στοίχημα» της Microsoft με τις συσκευές

H Microsoft ήταν μία εταιρεία γνωστή για το λογισμικό που παρήγαγε και κυρίως για τα Windows και το Office.



Μόνη «εξαίρεση» ήταν το Xbox, μία παιχνιδομηχανή που, σύμφωνα με μία άποψη, δημιουργήθηκε προκειμένου να μην μπορέσει η Sony με το PlayStation να «κατακτήσει» τον χώρο του σαλονιού. Σταδιακά, όμως, η Microsoft εξελίσσεται σε μία εταιρεία που είναι ταυτόχρονα και δημιουργός λογισμικού και κατασκευαστής συσκευών. Η εξαγορά της Nokia την εισήγαγε στην κατηγορία των smartphones, το Surface την «έβαλε» στον χώρο των tablets, το Microsoft Band σε εκείνο των wearables και πλέον εισήλθε και στους φορητούς υπολογιστές, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα το Surface Book, ένα μηχάνημα που απέσπασε πολύ θετικές κριτικές από δημοσιογράφους και αναλυτές.

Πρακτικά, η Microsoft έχει αλλάξει άρδην τη στρατηγική της, λειτουργώντας πλέον ως συνεργάτης αλλά και ως ανταγωνιστής των εταιρειών εκείνων που παράγουν μηχανήματα που βασίζονται στα Windows. Γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.
Tο «στοίχημα» της Microsoft με τις συσκευές

Μία άποψη που υπάρχει είναι πως η Microsoft πρακτικά προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέλουν τους μεγάλους «παίκτες» στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα λογισμικού και μηχανημάτων (σ.σ. Οι άλλοι δύο είναι η Google και η Apple) να προσπαθούν να δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώθηση σε αυτό το οικοσύστημα. Η Apple, βέβαια, δεν αφήνει άλλον κατασκευαστή να παρουσιάσει συσκευές με iOS αλλά η Google ακολουθεί μία λογική αντίστοιχη με εκείνη της Microsoft. Απλώς, δεν κατασκευάζει η ίδια τα smartphones και τα tablets της, αλλά συνεργάζεται στενά με διάφορους κατασκευαστές.

Τρόπον τινά η Microsoft δείχνει να επιθυμεί να δημιουργεί προϊόντα που απευθύνονται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς και λειτουργούν ως «κράχτες» για το οικοσύστημα. Το Surface Pro 4 είναι ενδεχομένως το κορυφαίο tablet με Windows 10 και το Surface Book εκ των κορυφαίων φορητών υπολογιστών. Και κοστίζουν ανάλογα. Και με αυτό τον τρόπο η Microsoft έχει προϊόντα που εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τις δυνατότητες των Windows 10.

Windows 10
Το μεγάλο «στοίχημα» της Microsoft δεν είναι άλλο από τα Windows 10. Η δωρεάν διάθεση της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε τρεις μήνες να έχει εγκατασταθεί σε 110 εκατ. συσκευές, ένα άκρως εντυπωσιακό νούμερο. Η Microsoft ανησυχεί για την άνοδο του Android δεδομένου ότι smartphones και tablets έχουν αρχίσει να υποκαθιστούν -σε κάποιο βαθμό- τους προσωπικούς υπολογιστές, αμφισβητώντας την ισχυρή θέση της στην παγκόσμια αγορά της πληροφορικής.

Η υποδοχή πάντως των Windows 10 έχει δημιουργήσει μία θετική αύρα για το μέλλον της Microsoft, το οποίο φάνταζε αρκετά δυσοίωνο πριν μερικά χρόνια. Όμως, υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς των Windows στον χώρο των smartphones.

Η μέχρι τώρα στρατηγική της Microsoft επικεντρωνόταν σε προσιτές συσκευές με κόστος κάτω από τα 200 ευρώ. Όμως, στα υψηλότερα στρώματα οι συσκευές Lumia δεν έχουν μεγάλη απήχηση. Ο στόχος είναι αυτό να αλλάξει και το «όπλο» είναι τα... Windows 10.

Κοινή εμπειρία
Η έκδοση των Windows 10 για smartphones έκανε την πρώτη εμφάνιση της στα νέα Lumia 950 και Lumia 950 XL που παρουσιάστηκαν πρόσφατα. Τα Windows 10 για smartphones είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα με μόνη έλλειψη ότι δεν υπάρχει η ίδια γκάμα σε εφαρμογές με εκείνη στο Android και στο iOS.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα Lumia έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: η εμπειρία που προσφέρουν είναι πολύ κοντά σε εκείνη των tablets και των φορητών υπολογιστών με Windows.

Μάλιστα, με τη χρήση ενός αξεσουάρ ονόματι Display Dock μπορούν να μετατραπούν σε έναν προσωπικό υπολογιστή συνδεόμενα με μία οθόνη υπολογιστή, ενώ επιπλέον μπορούν να συνδεθούν και με ασύρματα πληκτρολόγια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρακτικά, η μετατροπή ενός από τα νέα Lumia σε πλήρη προσωπικό υπολογιστή δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολη. Ένα βασικό ζήτημα είναι αν θα δούμε smartphones με Windows 10 από τουλάχιστον 1-2 από τους μεγάλους κατασκευαστές.

Γενικότερα, το ερώτημα είναι κατά πόσον οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα προσέγγιση των πληροφοριακών συστημάτων που προωθεί η Microsoft. Το «στοίχημα» είναι μεγάλο, αλλά αν η Microsoft τα καταφέρει, τότε Google και Apple θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com