Βαθύτερη αποδεικνύεται ότι ήταν τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 καθώς τα capital controls έφεραν τελικά μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την κατανάλωση.
Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε επί τα χείρω, στο 1,1%, από 0,4% την εκτίμησή της για την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αναιμική αύξηση της κατανάλωσης και σημαντική πτώση επενδύσεων και εξαγωγών.
Με τα νέα δεδομένα εντείνεται ο προβληματισμός για το εάν μπορεί να επιτευχθεί η πρόβλεψη για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ φέτος, στην οποία στηρίχθηκε η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016, η οποία μάλιστα είχε συμφωνηθεί και με τους θεσμούς, αφού στο τέταρτο τρίμηνο η αγορά προεξοφλεί πως το ΑΕΠ θα παρουσιάσει νέα συρρίκνωση. Εξέλιξη που θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, με κεντρικό στόχο τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016. Σωρευτικά στο εννεάμηνο, με τα νέα δεδομένα, η μεταβολή του ΑΕΠ κινήθηκε οριακά σε θετικό έδαφος (+0,06%).
Μακρινός στόχος η μηδενική ύφεση το 2015
Capital controls
Σε ετήσια βάση, στο τρίτο τρίμηνο του 2015, η ελληνική οικονομία που «βλέπει» το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται στα 173 δισ. ευρώ, παρουσίασε ύφεση 1,1%, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως τα capital controls περιόρισαν ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Οι αρνητικές εξελίξεις στις επενδύσεις και η μεγάλη πτώση των εξαγωγών, αντισταθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση των εισαγωγών, που υποχώρησαν κατά 16,9%.
Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιοποιήθηκαν χθες, προσθέτοντας νέες εκτιμήσεις και δεδομένα για σειρά μεγεθών που δεν ήταν διαθέσιμη, στην πρώτη ανακοίνωση των στοιχείων πριν λίγες μέρες, στη μείωση κατά 1,1% του ΑΕΠ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, συνέβαλαν:
Η μείωση των επενδύσεων κατά 27%
Η αναιμική αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,3% και η δημόσια κατά 0,4%
Η σημαντική μείωση των εξαγωγών κατά 11,4%
Η δραστική μείωση των εισαγωγών κατά 19,9%. Τόσο η μείωση των εισαγωγών όσο και η μείωση των εξαγωγών αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή των capital controls αλλά και στην τραπεζική αργία του Ιουλίου που περιόρισε τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα η ελληνική οικονομία στο εννεάμηνο Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου παρέμεινε σταθερή (οριακά θετική μεταβολή 0,06%). Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να επαληθευτεί η πρόβλεψη που συμπεριέλαβε το υπουργείο Οικονομικών για μηδενική ύφεση στο σύνολο του έτους, αφού στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα καταγραφεί νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως τελικά η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και φέτος, στα επίπεδα του 0,2% - 0,3%, ενώ μερίδα οικονομολόγων δεν μπορεί να αποκλείσει και μια ύφεση της τάξης του 0,5%.