Πώς μπορείς να αυξήσεις τις ταχύτητες δεδομένων μίας ευρυζωνικής σύνδεσης, χωρίς να χρειαστεί να «αναβαθμίσεις» την καλωδιακή υποδομή του σπιτιού;
Δημιουργώντας έναν «σύνδεσμο» με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, είναι η απάντηση που δίνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που δραστηριοποιούνται τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G) μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακές ταχύτητες, υψηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από τις VDSL συνδέσεις. Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα προσπαθεί να αξιοποιήσει μία νέα τεχνολογία που έκανε τα 2-3 τελευταία χρόνια την εμφάνισή της και αξιοποιείται ήδη εμπορικά από παρόχους όπως είναι η Deutsche Telekom.
Όσον αφορά την ονομασία της, αυτή εξαρτάται από τον πάροχο και τον κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, η Deutche Telekom την αποκαλεί hybrid access (υβριδική πρόσβαση), ενώ στη Vodafone κάνουν λόγο για fixed mobile bonding (σταθερή κινητή σύνδεση).
Ελλάδα
Μεγαλύτερες ταχύτητες με «υβριδικές» συνδέσεις
Στις αρχές της εβδομάδας, Cosmote και Vodafone Ελλάδος ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία με την πρώτη, μάλιστα, να αναφέρει ότι σχεδιάζει να την λανσάρει εντός του 2016, πιθανότατα στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», τη συγκεκριμένη τεχνολογία δοκιμάζει και η Wind Ελλάς. Υπενθυμίζεται πως και οι τρεις εταιρείες δραστηριοποιούνται και στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία, οπότε αυτές οι «υβριδικές» συνδέσεις θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στους οικιακούς συνδρομητές τους.
Σημειωτέον πως ο πρώτος πάροχος στην Ευρώπη που προσφέρει αυτού του είδους τις «υβριδικές» συνδέσεις είναι η Deutsche Telekom, η οποία ξεκίνησε την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει επιπλέον χρέωση, μοντέλο που θα δούμε πιθανότατα και στην Ελλάδα.
Υποδομή
Για τον συνδρομητή της υπηρεσίας η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι χρειάζεται ένα ειδικό router, το οποίο μπορεί να συνδεθεί τόσο σε μία ADSL ή VDSL γραμμή όσο και σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G ή 4G.
Οι σημαντικότερες επεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην υποδομή του τηλεπικοινωνιακού παρόχου και κυρίως στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του. Όπως αναφέρουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, απαιτείται ειδική διαστασιοποίηση του δικτύου προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
πιπλέον, ο πάροχος θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την αύξηση που θα υπάρχει στον όγκο των δεδομένων, την οποία θα κληθεί να εξυπηρετήσει η κάθε κεραία. Η αύξηση του όγκου αναμένεται να είναι σημαντική και αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους «απλούς» συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.
Ο τρόπος με τον οποίο θα στηθεί η υποδομή έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στην εμπειρία που θα έχει ο χρήστης μίας «υβριδικής» σύνδεσης. Τα δύο δίκτυα θα λειτουργούν μεν αθροιστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρήστης θα έχει πραγματική ταχύτητα της τάξεως των 200 Mbps, αν χρησιμοποιεί μία VDSL σύνδεση έως 50 Mbps και είναι σε περιοχή όπου το 4G δίκτυο του παρόχου του προσφέρει θεωρητικά έως 150 Mbps.
Η πραγματική ταχύτητα θα είναι πιθανότατα πολύ πιο χαμηλά, καθώς υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που την επηρεάζουν. Υπενθυμίζεται ότι για να έχει κάποιος χρήστης VDSL σύνδεση κοντά στα 50 Mbps θα πρέπει το σπίτι του να είναι δίπλα σε κάποια από τις «καμπίνες» του ΟΤΕ (σ.σ. τα γνωστά ΚΑΦΑΟ) ή κόμβο του παρόχου που χρησιμοποιεί, ενώ όσο πιο μακριά είναι τόσο πέφτει η πραγματική ταχύτητα.
Επιπλέον, στο 4G οι παράγοντες που επηρεάζουν την πραγματική ταχύτητα περιλαμβάνουν το πόσο κοντά στην κεραία είναι αλλά και το πόσοι χρήστες είναι στην περιοχή και πώς ακριβώς αξιοποιούν τη σύνδεση τους.
Σύμφωνα με μία άποψη, στην περίπτωση που «συνδυαστούν» μία VDSL και μία 4G σύνδεση η ταχύτητα σε ένα ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να φθάσει και τα 100 Mbps. Θεωρητικά, αυτή η ταχύτητα είναι εφικτή, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι η πραγματική ταχύτητα θα είναι αρκετά πιο κάτω και ενδεχομένως να κινείται σε επίπεδα 30% - 40% υψηλότερη από εκείνη που έχει ο χρήστης χωρίς τη «σύνδεση» με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Αύξηση που σε κάθε περίπτωση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι σημαντικός ο αριθμός των χρηστών που δεν θα έχουν πρόβλημα να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να την έχουν.