«Κλείδωσε» η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Θέματα, που θα συζητηθούν, θα είναι το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το πρωί της Παρασκευής με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (ανταποκρίθηκε θετικά). Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε και στον κ. Κουτσούμπα, ο οποίος του επανέλαβε το "όχι" του ΚΚΕ.
«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.
Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε:
«Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό. Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.
«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η πρωτοβουλία Τσίπρα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το Ισραήλ στο οποίο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Μέσω του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να χαράξει την ατζέντα των εξελίξεων που έρχονται, στον απόηχο των δύσκολων μέτρων που είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η κυβέρνησή του, λόγω της δέσμευσης από το Μνημόνιο. Τα δύσκολα σημεία του Ασφαλιστικού προκαλούν αναταραχή στην κυβέρνηση καθώς απειλείται η συνοχή της. Με 153 ψήφουςβουλευτών που την στηρίζουν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι «αντάρτες» στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, για το λόγο αυτό αναζητείται η εθνική συνεννόηση ώστε να μην προκύψει πολιτική κρίση.
Η κίνηση αυτή δείχνει πόσο πιεσμένη είναι η κυβέρνηση αφού φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να περάσει τις αλλαγές που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος και εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Οι περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων προκαλούν νέα ρήξη με το εκλογικό σώμα που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πέφτει μια ακόμη «κόκκινη» γραμμή, γεγονός που δύσκολα μπορούν να αποδεχθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Ενδεχομένως να θέλει να εκμεταλλευτεί και το άσχημο κλίμα που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία όπου το κόμμα είναι τριχοτομημένο. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση ώστε να ψηφίσει το Ασφαλιστικό καθώς μια πολιτική κρίση και το ενδεχόμενο νέων εκλογών δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση οι βουλευτές της ΝΔ.
Πάντως, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά κύριο λόγο, έχει διαμηνυθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν «μαξιλάρι» ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα του συμβουλίου θα είναι το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.
Το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.
Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα.
Την Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.