Πίνακα με προϋποθέσεις το ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη διασφάλιση πλεονασμάτων και μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Declan Costello, ο οποίος συμμετέχει ως ομιλητής στο συνέδριο "Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας".
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά έτσι μόνο θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για την οποία σημείωσε: "θα επανέλθουμε στις αρχές Ιανουαρίου" για να αρχίσει "η αναδιάρθρωση του χρέους".
Ο Declan Costello επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσίασε και τα δεύτερα προαπαιτούμενα στα οποία πρόσθεσε και το εργασιακό (που προς το παρόν δεν ήταν γνωστό ότι αποτελεί μέρος των 13 προαπαιτούμενων), αλλά και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Αναφέρθηκε σε κρίσιμα σημεία για την ανάπτυξη και συγκεκριμένα:
1. Να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα
2. Να επιταχυνθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων. "Έχουμε ανησυχίες ότι μεγάλα έργα όπως το μετρό και μεγάλοι άξονες καθυστερούν", ανέφερε.
3. Να υπάρξει πολύ πιο θετική ατζέντα υπέρ των επενδύσεων με έμφαση στην άρση άχρηστων περιορισμών.
Τήρηση προγράμματος και πλεονασμάτων για παρεμβάσεις στο χρέος
Ερωτηθείς για το χρέος ο κ. Costello είπε ότι η Ελλάδα θα αναμένεται να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και να μείνει συνεπής στις πολιτικές της ως αντάλλαγμα για τις παρεμβάσεις στο χρέος. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. "Το πρόγραμμα που είχαμε την προηγούμενη περίοδο ήταν ακριβώς αυτό", είπε, ενώ αναφέρθηκε σε "κολάζ" μέτρων και στην εναλλαγή κυβερνήσεων.
"Θα πρέπει να δούμε την συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου" δήλωσε, "ίσως με μία επιπλέον παράταση λήξης χρεών", εκτιμώντας όμως οτι "υπάρχουν ήδη πάρα πολλές παραχωρήσεις".
Όπως είπε, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ροή χρεών μετά το 2020 και αυτό θα πρέπει να εξομαλυνθεί. Επίσης, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για να είναι προσιτές οι πληρωμές σε ετήσια βάση.
"Θα πρέπει να εξετάσουμε τους δυνητικά αναπάντεχους κύκλους ανάπτυξης και επιτοκίων στις αγορές και όλα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν με κάποιες προϋποθέσεις για έκτακτες συνθήκες" πρόσθεσε.
Costello
"Όχι" στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών
Εξάλλου, ο κ. Costello εξέφρασε την άποψη ότι οι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Επεσήμανε πάντως ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αναμένει τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας οποιαδήποτε στιγμή, ενώ το υπουργείο έχει πει στους δανειστές ότι θα τις καταθέσει εντός του Δεκεμβρίου.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Κομισιόν έχει παράσχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική πλευρά προκειμένου να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις της. Τόνισε επιπλέον ότι υπάρχει μια δημοσιονομική πτυχή στο ασφαλιστικό, καθώς και ζήτημα μακροοικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος. Για παράδειγμα, η δαπάνη για τις συντάξεις αποτελεί πολύ υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το συνταξιοδοτικό δεν δίνει τα σωστά κίνητρα για την παραμονή ενός ασφαλισμένου στην εργασία σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε παράλληλα ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη όμως ότι σε πολλές οικογένειες της χώρας μια και μόνο σύνταξη αποτελεί το μόνο εισόδημα.
Τέλος ο κ. Costello τόνισε ότι πρέπει να δούμε την επερχόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση σε συνάρτηση με δυο ακόμη παράγοντες:
*Την φορολογία εισοδήματος
*Το γεγονός ότι πολλές συντάξεις δεν συνδέονται με τους πραγματικούς μισθούς αλλά με επιδόματα και άλλες μη μισθολογικές παροχές.
"Λύση στο χρέος έως τον Μάρτιο"
Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι "Κοινός στόχος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ένας οδικός χάρτης που άρχισε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με τη συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει τη συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία".
"Θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016 και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία αυτά βήματα του οδικού χάρτη που θα αλλάξουν τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο".
Για το χρέος είπε ότι το ζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν θα το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα.
Μίλησε για μία επικίνδυνη, αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην οικονομική και στην πολιτική αβεβαιότητα.
Έκανε αναφορά σε ρήσεις συγκεκριμένου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης περί ηθικού κινδύνου. Αλλά ηθικός κίνδυνος, είπε, υπάρχει για πολλούς. Δηλαδή αν κάποιος έχει δανειστεί πιο πολλά, κάποιος του τα δάνεισε, εξήγησε.
Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε και δεν τα συζητάμε, ανέφερε.
Αν είναι να πετύχει η Ελλάδα πρέπει να βρει μία νέα ισορροπία στο τρίπτυχο εμπιστοσύνη-συνεργασία-αξιοπιστία, επισήμανε.