Στα επίπεδα του 2010, ίσως και χειρότερα, έχει επιστρέψει η χώρα, με την ύφεση για τη φετινή χρονιά να προβλέπεται στο 1% και την ανεργία να αυξάνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ.
«Η κατάσταση της χώρας, αν δεν είναι χειρότερα, δεν διαφέρει από το 2010» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία.
Εξι χρόνια μετά την επιβολή του πρώτου μνημονίου, τα αποτελέσματα της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε σύγχρονο κράτος, δεν είναι τα προσδοκώμενα, δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα κάνουν καλό στην οικονομία. «Είναι τόσο οριακή η κατάσταση, που η όποια καθυστέρηση μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», είπε, και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να μην κλείσει η αξιολόγηση, καθώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι η επόμενη ημέρα.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Εκανε λόγο για έλλειψη σωστού πολιτικού προσανατολισμού, που αποτυπώνεται στη σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. «Αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», είπε, τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα, λόγω και των προηγούμενων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων δεν θεωρείται ότι αποτελεί αξιόλογο συστημικό κίνδυνο. Δεν απέκλεισε στο δεύτερο εξάμηνο να βαθύνει η ύφεση εξ αιτίας των νέων επιβαρύνσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Το ΙΟΒΕ θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι στο τελευταίο χρονικό διάστημα οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έχουν αυτονομηθεί από τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τονίζει ότι «η απόφαση και η ευθύνη για την κατεύθυνση της χώρας θα πρέπει να αναζητηθεί σχεδόν αποκλειστικά στο εσωτερικό».
Υπογραμμίζει τη σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές και η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη». Σύμφωνα με τον κ. Βέττα η ανεργία θα αυξηθεί φέτος στο 25,2% από 24,9% το 2015 και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση και την ανεργία.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ τονίζουν ότι η εξέλιξη του φετινού ΑΕΠ θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τον χρόνο στον οποίο θα κλείσει η αξιολόγηση και τα χαρακτηριστικά που θα έχει. Επισημαίνουν ότι εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, η οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε σημείο καμπής.
«Για πρώτη φορά βρίσκεται η οικονομία σε τόσο οριακή κατάσταση με ελέγχους κεφαλαίων και μη ομαλή λειτουργία των τραπεζών επί εννέα μήνες», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη ακραία αβεβαιότητα δυσχεραίνει την εστίαση στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και οι παραγωγικοί συντελεστές σε εσωστρεφείς δραστηριότητες.
Η ημερομηνία λήξης της ελληνικής κρίσης απομακρύνεται όσο δεν μεταρρυθμίζεται η οικονομία, αλλά προς το παρόν αντί να δρομολογείται η απαραίτητη μετάβαση, ενισχύεται η αδράνεια, τονίζει το ΙΟΒΕ. «Η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αντιμάχεται στην πράξη αλλά και στα επιμέρους τους σκοπούς που υποτίθεται ότι ονομαστικά υπηρετεί», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, το 2015 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 0,3% (έναντι ανάπτυξης 0,7% το 2014). Αρνητικά στο ΑΕΠ επέδρασε η μεγάλη υποχώρηση των επενδύσεων (-13,2%) έναντι αύξησης 9,8% το 2014, καθώς και η υποχώρηση των εξαγωγών, για πρώτη φορά από το 2011 (-3,7%).