Eμμένει ο Τόμσεν για την ανάκγη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Υπογράμμισε δε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να πευχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για δεκαετίες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή και αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επίσης αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι που το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει μία χώρα. Απαιτεί δύσκολες αποφάσεις στην Αθήνα και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αν είναι αδύνατο να μπορέσουν να συνδυαστούν οι ενέργειες από τη μία και την άλλη πλευρά που ακόμα προσπαθούμε να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούμε να υποστηρίξουμε μία κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι προτεινόμενο προς το παρόν. συζητάμε για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα
Επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ακόμη γενναιόδωρων εξαιρέσεων στα φορολογικά, αλλά παραδέχθηκε ότι η φοροεισπαξιμότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητά αφορολόγητο στα επίπεδα των 8.100 ευρώ ενώ η Αθήνα προτείνει τα 9.100 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο η εισπραξιμότητα φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί και η χώρα χρειάζεται να διευρύνει τη φορολογική βάση.
«Απασφάλισε» ξανά ο Πολ Τόμσεν: Πάρτε επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ!
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα "νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν".
Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η ελάφρυνση μπορεί να γίνει χωρίς «κούρεμα».
Προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα έχει διψήφιο ποσοστό ανεργίας για δεκαετίες και χαρακτήρισε αναξιόπιστους τους στόχους της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα.