Tην άρση πολλών εμποδίων και δυσχερειών για την οικονομία θα σημάνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος δήλωσε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων του Φόρουμ Βιομηχανίας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, των προέδρων του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, του ΚΕΕ και ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, του εκπροσώπου της ΕΕΤ κ. Καμπουράκη κ.ά.
Το φόρουμ δίνει προτεραιότητα σε οκτώ δυναμικούς κλάδους, την Αγροτοδιατροφή, τη Χημική Βιομηχανία, την Υγεία και Φαρμακευτική Βιομηχανία, τον τομέα Υλικών και Καστασκευών, την Ενέργεια, την Περιβαλλοντική Βιομηχανία, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Εφοδιαστική Αλυσίδα (logistics) και προτείνει σειρά παρεμβάσεων σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η καινοτομία και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το όλο σχέδιο, μέρος του αναπτυξιακού πλάνου της χώρας, εκπονήθηκε με τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και θα τεθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και θα ακολουθήσει η νομοθετική επεξεργασία.
Παρότι το ίδιο το σχέδιο προτείνει μείωση της φορολογίας, ειδικά στην ενέργεια, η κα Τζάκρη, ερωτώμενη με αφορμή τις πληροφορίες για αύξηση των φόρων, δήλωσε ότι είμαστε υπό στενή επιτήρηση και έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε. «Δεν υπάρχει ευχέρεια επιλογής», τόνισε η υφυπουργός. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τάχθηκε ενάντια στη φορολόγηση της παραγωγής, είτε, όπως είπε, αυτό αφορά στην ενέργεια, είτε στις εισφορές των εργαζόμενων, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της οικονομίας είναι η αύξηση της παραγωγής. Ερωτώμενος για τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου δήλωσε ότι η διαχείρισή τους μόνον θετική επίδραση στην οικονομία μπορεί να έχει, τόνισε όμως ότι εκκρεμεί μία νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει η διαδικασία, που αφορά στην απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των στελεχών που θα τα διαχειριστούν. Πρόσθεσε ότι κατά τη διαχείρισή τους πρέπει να υπάρξουν κριτήρια, όπως η αποφυγή του ηθικού κινδύνου, η διαβάθμιση της ευθύνης κ.λπ.
Εκπροσωπώντας την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι παρότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχει ζήτηση από τις επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία της ίδιας συμμετοχής στο επιχειρηματικό πλάνο.
Τα χρηματοδοτικά μέσα που προτείνει το φόρουμ είναι η βελτίωση της ρευστότητας και η διαθεσιμότητα κεφαλαίων κίνησης, η λειτουργία σύγχρονων μηχανισμών χρηματοδότησης, όπως εγγυήσεις, ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, επενδυτικά κεφάλαια, crowd funding (χρηματοδότηση από μεγάλο πλήθος επενδυτών), mezzanine financing (πακέτο χρηματοδότησης από δανεισμό και μετοχές κ.λπ.), καθώς και η διαφανής λειτουργία μηχανισμών χρηματοδότησης επενδύσεων, σε συνδυασμό με εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ κ.λπ.