Με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Βίτσα να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και να μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Ο κ. Βίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, απάντησε και σε όσους εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως η γειτονική FYROM και άλλες βαλκανικές χώρες είναι εκείνες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και αναρωτήθηκε «πως γίνεται να υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο;».
Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της Βουλής, "πλην ενός", όπως είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, «επιλύει σημαντικά προβλήματα», όπως το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.
Οι εισηγητές των κομμάτων
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερός, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει ότι οι βασικοί στόχοι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εξυπηρετήθηκαν και δείχνει ότι παρόλα τα προβλήματα που έχει η Συμφωνία , γίνεται επανεισδοχή και απ' ευθείας εγκατάσταση από την Τουρκία στην ΕΕ ενώ παρέχεται και βοήθεια από ΕΕ και οικονομική και σε μέσα. Απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η αντιμετώπιση των προσφύγων με ανθρωπισμό είναι και προς το συμφέρον της χώρας και ανέφερε ότι ενώ σήμερα μιλά για έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε διάλυση υπηρεσιών και έλλειψη προγραμματισμού. «Είχαμε από την πρώτη στιγμή στόχο να διεθνοποιήσουμε το θέμα, εμείς το θέσαμε και το ανεβάσαμε ώστε σήμερα να ασχολείται πια η Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Καματερός.
«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, που να εναρμονίζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με το εθνικό δίκαιο σε ότι έχει να κάνει με τους χρήζοντες άσυλο και διεθνή προστασία τελευταία στιγμή και ανέτοιμοι, και το φέρνεται για άλλο λόγο. Ίσως αυτό να εξηγήσει το ότι υπάρχουν 15 κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες, για μη δημοσιεύσεις συμβάσεων, για μη διαγωνισμούς, για κάλυψη θέσεων με αναθέσεις και όλα αυτά να κρέμονται απευθείας κάτω από τον υπουργό Εσωτερικών» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Ακόμη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ενώ η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει προτάσσοντας το εθνικό θέμα, στην ουσία με το νομοσχέδιο αυτό την καλεί να συμπράξει σε απευθείας αναθέσεις, διορισμούς ημέτερων, με την χαοτική αντίληψή της για την δημόσια διοίκηση, και στην διάλυση των δομών με ένα νομοθέτημα που δεν σχετίζεται με ότι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες. Επίσης, κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό πως ενώ διατείνεται ότι το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον, περιέχει 56 κανονιστικές πράξεις που δεν είναι έτοιμες. Τέλος, καταλόγισε ότι ενώ μετά από 15 μήνες δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τώρα φορτώνουν επιπλέον τον προϋπολογισμό. Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι το άρθρο 46 αίρει το αξιόποινο της παράνομης εισόδου αλλοδαπού, κάτι το οποίο αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και «υπηρετεί την ιδεολοψία αυτής της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα χώρο που θα περνάει όποιος θέλει και να ονομάζεται παράτυπος, αντί παράνομος».
«Από τότε που κυβερνάτε τα νομοσχέδια που φέρνετε είναι πως θα φερόμαστε καλύτερα στους λαθρομετανάστες, πως θα τους ταΐσουμε, πως θα τους ποτίσουμε και πως θα τους ντύσουμε. Αισθανόμαστε ντροπή για το Κοινοβούλιο που έφτασε σε αυτό το σημείο. Κι είναι ύβρις για τους Έλληνες πολίτες αυτό. Αν είχατε δείξει το ένα δέκατο της ευαισθησίας για τους Έλληνες θα είχαμε γλιτώσει από μνημόνια, κι από την καταστροφή, θα είχαμε γλυτώσει την τιμή και αξιοπρέπειά μας,» είπε ο Γιάννης Λαγός δηλώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θ. Παπαθεοδώρου αφού καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εμφανίζεται τραγικά αναντίστοιχη με την κρισιμότητα της κατάστασης που περνά η χώρα» και την κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνη για την δημιουργία της Ειδομένης και του Πειραιά, δήλωσε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο χάνει την ευκαιρία της συναίνεσης για την δημιουργία των αναγκαίων δομών. Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει και καταπατάει το διεθνές δίκαιο και απαίτησε να κληθεί έστω η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ακόμα και στην Ολομέλεια για να γνωμοδοτήσει, «η οποία όπως είπε ακόμα και αυτή ήδη έχει φύγει από τα νησιά του Αιγαίου καταδικάζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που νομοθετείτε ως παράνομη». «Φτιάχνετε παντού Αμυγδαλέζες που
θα έχουν τον πρώτο ρόλο παντού οι αμαρτωλές ΜΚΟ», ενώ όπως τόνισε η μεθόδευση για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος είναι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες ότι ανατρέπονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.
«Η κυβέρνηση απέδειξε και πάλι την ανικανότητά της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς σχέδιο και συνέπεια» τόνισε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί η Συμφωνία από Δευτέρα και η επανεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ.
Ο κ. Φωτήλας ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις αν θα υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες αν λειτουργεί ή όχι η Αμυγδαλέζα, αν θα υπάρξουν κι άλλες, αν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, διερωτήθηκε ποιος «τελικά ξέρει τι λέει σε αυτή την κυβέρνηση;».
Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., Κ. Κατσίκης, δεν δέχθηκε την κριτική ότι το νομοσχέδιο αυτό αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, καθώς - όπως τόνισε - το μόνο που κάνει είναι να ενσωματώνει τα κριτήρια της κοινοτικής οδηγίας.
Ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι μέσω του νομοσχεδίου δημιουργείται ένα ακόμη υπουργείο από την κυβέρνηση και προέβλεψε εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα.
Τους προβληματισμούς της για τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου εξέθεσε κατά την τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Η κ. Κατριβάνου τάχθηκε κατά της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων και υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, και δεν πρέπει κανείς να επαναπροωθείται στη χώρα αυτή .
Απαντώντας ο κ. Βίτσας, στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι "υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν πολύ καλή δουλειά και άλλες που διαπράττουν ενέργειες που δεν είναι αποδεκτές. Υπάρχουν όμως και οι εθελοντές που εργάζονται χωρίς αμοιβή» και απηύθυνε το ερώτημα. «Τι να κάνουμε; Να τους πετάξουμε;».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσδιορισμού της ιδιότητας του πρόσφυγα ο αν. υπουργός είπε, ότι το ποιος είναι πρόσφυγας και ποια είναι η διαδικασία με την οποία διαπιστώνεται, ρυθμίζεται κυρίως από τη συνθήκη της Γενεύης αλλά και από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Η υπηρεσία παροχής ασύλου, είναι εξατομικευμένη διαδικασία" σημείωσε και πρόσθεσε "ένας άνθρωπος σε σχέση με μια χώρα μπορεί να είναι ασφαλής και μπορεί και να μην είναι".
Τέλος, σχετικά με τις δομές φιλοξενίας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι έως το 2014, υπήρχαν μόνο δομές κράτησης ενώ σήμερα λειτουργούν πέντε κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά, 28 κέντρα φιλοξενίας ενώ κατασκευάζονται και άλλα και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή 34.000 άνθρωποι ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας.