Η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% φαίνεται να είναι μια πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές.
Ως δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, γεγονός που από μόνο του δείχνει ότι πρόκειται για επιτυχημένο μέτρο.
Αλλωστε, ο ανώτατος συντελεστής αφορά κυρίως στα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, στα εισιτήρια, τις ταβέρνες τα εστιατόρια κ.λπ. Εκεί δηλαδή που ούτε οι Ελληνες μπορούν να «κόψουν», ενώ και οι τουρίστες θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε μια χρονιά όπου αναμένεται νέο ρεκόρ.
Ως εκ τούτου πρόκειται για μια «ιδιοφυή», από εισπρακτικής άποψης, πρόταση που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα και θα κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα.
Τι θα συμβεί, όμως, στην αγορά έχει αναρωτηθεί κανείς; Μπορούν να αντέξουν οι καταναλωτές και το εμπόριο ακόμη μια αύξηση της έμμεσης φορολογίας; Πώς είναι δυνατόν ένα στα τέσσερα ευρώ από βασικά προϊόντα καθημερινής ανάγκης που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ, να είναι φόρος; Είναι δυνατόν να πληρώνουν οι πολίτες απίστευτα ποσά για άμεσους ή έμμεσους φόρους, χωρίς να απολαμβάνουν στοιχειώδη κοινωνική πρόνοια; Μέχρι πότε θα αδειάζουν οι τσέπες των καταναλωτών και τα χρήματα θα πηγαίνουν στη δημοσιονομική χοάνη κι όχι στην ανάπτυξη;
Βεβαίως, κανείς δεν ρωτά τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες που «φυτοζωούν». Μια νέα αύξηση φόρων απλά θα τους δώσει τη χαριστική βολή.
Ούτε μπορεί το κράτος να αντιληφθεί ότι βάζοντας όλο και περισσότερους φόρους απλά «πριμοδοτεί» τη φοροδιαφυγή.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι ένα ακόμη τεράστιο λάθος που τελικά θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων και θα τινάξει την αγορά στον αέρα. Αντί δύσκολων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση επιλέγει την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης. Ως πότε, όμως, θα αντέχει η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες, μια άδικη και καθ’ όλα αποτυχημένη φορολογική πολιτική;