Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Χρειάζεται σοβαρότητα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση των capital controls έγινε, με την αποδοχή από τους δανειστές του πακέτου μέτρων που πρότεινε η Τράπεζα της Ελλάδος.



Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την οικονομία και τις επιχειρήσεις ένα χρόνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Οχι γιατί θα... τρέξουν όλοι να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες ή θα ξεκινήσουν επενδύσεις εν μια νυκτί. Αλλά γιατί φαίνεται ότι η οικονομία πάει να μπει σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, η οποία δεν πρέπει να διαταραχθεί από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος νέος εκτροχιασμός.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με δειλά βήματα επιστρέφουν στα γκισέ των τραπεζών μερικά από τα 40-50 δισ. ευρώ που έφυγαν πέρυσι εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής. Και το γεγονός ότι ο ELA έχει μειωθεί εντυπωσιακά, δείχνει ότι μπορεί να αναστραφεί το κλίμα.

Ομως, δεν αρκούν όλα αυτά. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα κερδίζεται μέρα με τη μέρα και μόνο μέσα από τη σοβαρή προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Σίγουρα δεν βοηθούν συγκρούσεις συμφερόντων ή ιδεολογικές, όπως αυτές που συμβαίνουν μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και κορυφαίων υπουργών. Ούτε μπορεί κανείς να είναι ευτυχής, όταν βλέπει υπουργούς να υπονομεύουν αποφάσεις και νόμους που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Και μεταξύ της σχέσης της πολιτείας με τον λαό και σε οικονομικό επίπεδο. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς κι ότι δεν θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους, ενώ οι επενδυτές ότι θα έρθουν σε μια χώρα σοβαρή και με ξεκάθαρους κανόνες.

Το κυριότερο: Η κυβέρνηση πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος που εφαρμόζει. Και να μη δείχνει ότι «σέρνεται» σε αποφάσεις που δεν της αρέσουν, αλλά τις εφαρμόζει με πόνο. Αυτά δεν δείχνουν σοβαρότητα και σταθερότητα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com