Δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ελληνική αναμένει η Citigroup στον απόηχο του Brexit, όπως προκύπτει σε έκτακτη έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy.
Στα δυσοίωνα σενάρια για την Ελλάδα, η Citigroup προβλέπει βαθύτερη ύφεση, μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και επανεμφάνιση του κινδύνου του Grexit!
H αβεβαιότητα που γέννησε το Brexit, αναμένεται να έχει ορατές επιπτώσεις στην επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης που ανέμενε η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, τονίζεται στην έκθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά σε υποβάθμιση των αρχικών προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% (από -0,7%), μετά και τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε βαθύτερη ύφεση, τόσο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ΔΝΤ και της Κομισιόν, γεγονός που θα καθιστά ακόμα πιο επίφοβη την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» δαπανών εκ μέρους των δανειστών.
Καθίσταται επίσης σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν «βλέπει» επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι θα υπάρξει εμπλοκή και καθυστερήσεις και στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, αλλά και η συζήτηση για το χρέος που αναμενόταν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο θα μετατεθούν χρονικά και θα ολοκληρωθούν εντός του 2017.
Ο δε κίνδυνος του Grexit δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, τονίζει η Citigroup, καθώς η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη και επηρεάζει πολύ τις προοπτικές της Ελλάδας.
Αμφίβολη παραμένει και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit στα επόμενα ένα με τρία χρόνια,
Αναφορικά με τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη αναμένει φέτος ύφεση -1,2%, το 2017 -3,1% (από -2,7% πριν) ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με ρυθμούς της τάξης του 5,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 5,9%.