Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Δώστε τώρα λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Πλείστες φορές, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.


Για τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα χρόνια της κρίσης.

Είτε η αδυναμία χιλιάδων πολιτών να πληρώσουν είτε η εκμετάλλευση της κατάστασης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, η ουσία είναι ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Αν δεν προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, αν εντός αυτής της περιόδου δεν υπάρξει εμφανής πρόοδος, τότε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα δεχθεί νέο χτύπημα που, ίσως, δεν μπορέσει να αντέξει.

Παράλληλα, αν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις της ΤτΕ που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας, αν η αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων δεν προχωρήσει, τότε το σύνολο της οικονομίας θα βρίσκεται σε διαρκή ομηρεία.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, είναι αναμφισβήτητα βραδυφλεγής βόμβα και όλοι πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση που έχει ήδη χαραχθεί. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο τις διαδικασίες. Από πέρυσι υπάρχει ο Κώδικας, εδώ και μήνες έχουν τεθεί τα προβλήματα, νομικά και οικονομικά, που αναζητούν λύση.

Κι όμως, το θεσμικό πλαίσιο έχει κενά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει «κολλήσει», το ακαταδίωκτο «τρομάζει» την ελληνική Βουλή, οι τράπεζες δείχνουν ατολμία στη μαζική αναδιάρθρωση δανείων.

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω. Οι τράπεζες και η ΤτΕ από τη μια, η αγορά από την άλλη, φωνάζουν ότι πρέπει να γίνει η αρχή μιας γενναίας ρύθμισης που θα σώσει την οικονομία. Χωρίς λύση εδώ και τώρα θα χαθούν για πάντα οι θυσίες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com