Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

To iPhone συμπλήρωσε... δέκα χρόνια ζωής

Στη δεύτερη «δεκαετία» εισήλθε το iPhone, μία συσκευή που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Apple θεωρείται από τις κορυφαίες εταιρείες -αν όχι η κορυφαία- του συγκεκριμένου κλάδου.



Και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για το iPhone, κάτι που επισήμανε, ουσιαστικά, και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος υποστήριξε, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την πρώτη παρουσίαση του iPhone, ότι «τα καλύτερα έρχονται».

Ήταν 9 Ιανουαρίου 2007 όταν ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στο βήμα της Macworld Expo και έκανε τα αποκαλυπτήρια μίας συσκευής που ήταν ένας συνδυασμός ενός iPod, ενός κινητού τηλεφώνου αλλά και μίας συσκευής με δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενός Internet communicator, όπως το αποκάλεσε ο Τζομπς. Και όλα αυτά να είναι προσβάσιμα μέσω μίας οθόνης αφής και ενός εξαιρετικά εύχρηστου μενού.
To iPhone συμπλήρωσε... δέκα χρόνια ζωής

App store
Το λειτουργικό σύστημα και το οικοσύστημα των apps που δημιούργησε η Apple ήταν ο λόγος που το iPhone σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία παρά το γεγονός ότι από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών η συσκευή είχε πολλά μειονεκτήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν λειτουργούσε σε δίκτυα 3G, αλλά σε EDGE δίκτυα (2,5G).

Η μεγαλύτερη αλλαγή είχε να κάνει πάντως με το μοντέλο που ακολουθούσε η Apple, η οποία έδωσε έμφαση στην εμπειρία των χρηστών και όχι στις τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ πίεσε τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προσφέρουν πακέτα που συνδύαζαν υπηρεσίες φωνής και δεδομένων. Φυσικά, τα apps ήταν ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας του iPhone και γενικότερα του οικοσυστήματος που έχει δημιουργήσει η Apple.

Αντεπίθεση
Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, αλλά το iPhone έχει πετύχει να διατηρήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τη δημοτικότητά του, με τον συνολικό αριθμό των πωληθέντων συσκευών να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. Βέβαια, οι πωλήσεις το 2016 παρουσίασαν κάμψη, αλλά πολλοί περιμένουν ότι η Apple θα κάνει την αντεπίθεσή της με το iPhone που θα παρουσιάσει και θα ξεκινήσει να διαθέτει στην παγκόσμια αγορά το φθινόπωρο.

Σημειωτέον πως μόνο το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε αρχές του χρόνου. Όλα τα υπόλοιπα ανακοινώθηκαν φθινόπωρο και άρχισαν να διατίθενται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή τους.

Το πρώτο iPhone επίσης άρχισε να πωλείται φθινόπωρο, αλλά παρουσιάστηκε αρχές της χρονιάς και ο λόγος ήταν ότι η συσκευή έπρεπε να πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που συμβαίνει με όλες τις νέες συσκευές.

Ο Τζομπς φοβήθηκε ότι αν δεν το ανακοίνωνε θα υπήρχε διαρροή και ήθελε να αποφύγει την έντονη φημολογία που θα δημιουργείτο. Άλλωστε, οι φήμες για το iPhone υπήρχαν αρκετά χρόνια πιο πριν, καθώς άπαντες περίμεναν ότι η Apple μετά το iPod θα παρουσίαζε ένα κινητό τηλέφωνο. Ακόμη και για το όνομα ήταν οι περισσότεροι σίγουροι ενθυμούμενοι ότι η Apple αρέσκεται στο «i», όπως φάνηκε τόσο με το iPod όσο και με το προγενέστερο iMac.

Στην Ελλάδα, το πρώτο iPhone δεν έγινε επίσημα διαθέσιμο και πήγαμε απευθείας στο iPhone 3 αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα. Μεγαλύτερη ενδεχομένως από αυτή που θα περίμενε κανείς σε μία αγορά που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Αλλαγές
Πάντως, θα πρέπει να αναφέρει κανείς ότι σε αυτά τα 10 χρόνια, το iPhone έχει περάσει από δραστικές αλλαγές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η οθόνη στο πρώτο iPhone ήταν στις 3,5 ίντσες με τον Τζομπς να δηλώνει ότι είναι υπεραρκετή. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τον θάνατο του, η οθόνη του iPhone μεγάλωσε, αρχικά στις 4 ίντσες και στη συνέχεια στις 4,7 και στις 5,5 ίντσες. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση από τον ανταγωνισμό και τις Android συσκευές είναι πολύ μεγάλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Apple.

Όσον αφορά το επόμενο iPhone, οι φήμες είναι ουκ ολίγες. Η μεγαλύτερη διαφορά αναμένεται να είναι στο σχεδιασμό της συσκευής που θα είναι πιθανότατα πιο λεπτή, ενώ ενδεχομένως οι άκρες της οθόνη να είναι κυρτές. Και φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να μπορέσει το νέο iPhone να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Gadgets

Sony Bravia A1
OLED τηλεόραση

Η Sony προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της CES 2017 όταν παρουσίασε μία νέα σειρά τηλεοράσεις (Bravia A1), το πάνελ της οποίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία OLED, την οποία μέχρι τώρα προωθούσε σχεδόν αποκλειστικά η LG. Η Bravia Α1 θα είναι διαθέσιμη σε τρεις εκδοχές (77, 65 και 55 ίντσες) και χάρη στην τεχνολογία OLED προσφέρει μια σημαντικά εμπλουτισμένη οπτική εμπειρία με πρωτοφανές μαύρο, αυθεντικά χρώματα, εικόνα χωρίς θόλωση και ευρεία γωνία θέασης.Εππίσης, διαθέτει την τεχνολογία Acoustic Surface, χάρη στην οποία ολόκληρη η οθόνη παρέχει εξαιρετικό ήχο που προέρχεται απευθείας από την ίδια. Αυτό επιτρέπει την τέλεια ενοποίηση της εικόνας και του ήχου, κάτι που θα ήταν ανέφικτο με τις συμβατικές τηλεοράσεις. www.sony.gr

Dell XPS 13
Ελαφρύ και ισχυρό

Η σειρά Dell XPS έχει κερδίσει περισσότερα βραβεία από κάθε άλλη στην ιστορία της Dell. Συνεχίζοντας αυτή την επιτυχημένη πορεία, η Dell προσθέτει ένα μοντέλο XPS 13 2-σε-1, το μικρότερο στον κόσμο σύστημα 2-σε-1 με οθόνη 13 ιντσών, στην οικογένεια XPS. Το νέο μοντέλο διαθέτει μηχανισμό που του επιτρέπει περιστροφή 360 μοιρών και μέχρι 15 ώρες ενεργειακής αυτονομίας αλλά και εκπληκτική ευκρίνεια εικόνας, χάρη στην οθόνη ανάλυσης QHD+ (5,7M pixels) τύπου InfinityEdge με δυνατότητα αφής. Το σύστημα δε χρειάζεται ψύξη με ανεμιστήρα κι έτσι παραμένει αθόρυβο, ενώ το αποθηκευτικό σύστημα τύπου SSD επιτρέπει ταχύτατη εκκίνηση και εκτέλεση εφαρμογών. www.dell.gr

Kingston DataTraveler Ultimate GT
Με χωρητικότητα 2ΤΒ

Σε χρήστες που χρειάζεται να έχουν ένα USB flash drive με υπερβολικά μεγάλη χωρητικότητα απευθύνεται η Kingston, η οποία, στην πρόσφατη CES, παρουσίασε το νέο DataTraveler Ultimate GT, ο αποθηκευτικός χώρος του οποίου φθάνει τα 2 ΤΒ! Η συσκευή υποστηρίζει το πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων USΒ 3.1, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η μεταφορά μεγάλων αρχείων, αν και το μεγάλο ατού του δεν είναι άλλο από το μέγεθος του. Σημειωτέον πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα USB flash drive που έχει ανακοινωθεί, ενώ θα ξεκινήσει να διατίθεται από τον επόμενο μήνα. www.kingston.com

Beoplay M5
Όμορφο και ασύρματο

Η B&O Play, θυγατρική της δανέζικης Bang & Olufsen, είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά προϊόντα ήχου που προσφέρει και το νέο Beoplay M5 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς πρόκειται για ένα εντυπωσιακά όμορφο ασύρματο ηχείο. Το ηχείο παράγει ήχο προς κάθε κατεύθυνση και η ποιότητα κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Βέβαια, σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα είναι και η τιμή του, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στα 599 δολάρια. www.beoplay.com/m5


 
website counter
friend finderplentyoffish.com