Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Δεν είναι αστείο: Έρχεται κομήτης την Πρωταπριλιά!

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Την 1η Απριλίου ένας κομήτης, ο 41Ρ/Τατλ-Τζιακομπινί-Κρέζακ, θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη.



Θα πλησιάσει τον πλανήτη μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον ενάμιση αιώνα, σε απόσταση περίπου 21,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Θα είναι ορατός με μικρά τηλεσκόπια, ενώ δεν αποκλείεται να μπορεί να τον δει κανείς ακόμη και με γυμνά μάτια στο σκοτεινό ουρανό. Σπάνια ένας κομήτης πλησιάζει τόσο πολύ τη Γη.

Ο περιοδικός κομήτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1858 από τον Αμερικανό αστρονόμο Οράτιο Τατλ του Αστεροκοπείου του Χάρβαρντ και παρατηρήθηκε ξανά από τον Γάλλο αστρονόμο Μισέλ Τζιακομπινί του Αστεροσκοπείου της Νίκαιας το 1907 και τον Σλοβάκο Λούμπορ Κρέζακ το 1951.

Ανήκει στη λεγόμενη «ομάδα κομητών του Δία», που έχουν εγκλωβισθεί από τη βαρύτητα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ακολουθώντας μια τροχιά ανάμεσα σε αυτόν και στον Ήλιο κάθε πεντέμισι χρόνια. Θα επιστρέψει στη γειτονιά της Γης το 2066.

διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !!























διαβάστε περισσότερα...

Κάλλιο αργά... παρά αργότερα

Μια παλιά αμερικανική ταινία έχει τίτλο «Κάλλιο αργά, παρά αργότερα» και ταιριάζει απόλυτα στο διαπραγματευτικό θρίλερ που φαίνεται να έχει ευνοϊκή κατάληξη.



Ευνοϊκή ως προς το ότι φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία η συμφωνία και να αποφεύγονται οι εφιάλτες του 2015. Διότι δεν είναι καθόλου ευνοϊκά τα μέτρα που έρχονται και που θα πλήξουν καίρια το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων πολιτών.

Οσα και όποια κι αν είναι τα αντίμετρα που η κυβέρνηση προωθεί, είναι αδύνατον να καλύψουν τις απώλειες στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων και δυστυχώς οι επιπτώσεις θα φανούν τα επόμενα χρόνια.

Καλύτερα, όμως, τώρα μια συμφωνία παρά μια πολύ χειρότερη έπειτα από έξι μήνες και μετά τις γερμανικές εκλογές. Αν και για τότε προσδιορίζονται οι συζητήσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν για την επόμενη αξιολόγηση και βεβαίως για το μείζον θέμα του χρέους.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η αξιολόγηση κλείσει το συντομότερο, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι ενδεχομένως να υπάρχει υστέρηση σε βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Οπως π.χ. το γεγονός ότι χάνεται ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% και προσγειώνεται στα επίπεδα του 1,5% με 2%.

Επειδή, όμως, η οικονομία είναι ψυχολογία, η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να αποτελέσει το «ελατήριο» για να βγει η χώρα από τη στασιμομιζέρια. Ας μην περιμένουμε θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη, κι ας μην ελπίζει ο κόσμος ότι θα πατηθεί ένα κουμπί και θα «εκραγεί» η ανάπτυξη. Αυτές είναι υποσχέσεις που δίνουν οι πολιτικοί και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ομως, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει μερικά, έστω και δειλά, βήματα μπροστά. Ας μη χαθεί λοιπόν αυτή η ευκαιρία και το ταχύτερο ας βρεθούν εκείνες οι πολιτικές που θα ελαφρύνουν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, που θα βρεθεί σε δεινή θέση τα επόμενα χρόνια.


διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφή προστίμων και τόκων έως και 95% για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Νόμος του Κράτους θα γίνει το επόμενο διάστημα ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η δεύτερη ευκαιρία δηλαδή που δίνεται σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο.



Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και προβλέπει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση των οφειλών. Στον μηχανισμό θα ενταχθούν επιχειρήσεις με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τις 400 χιλιάδες και άνω υπολογίζονται οι «κόκκινες» επιχειρήσεις, με τις 300 χιλ. από αυτές να είναι μικρομεσαίες.

Προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία.

Σύμφωνα με το άρθρο 9, εάν από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης, οι πιστωτές δεν έρχονται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, τότε προαφαρούνται:

- Το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.

- Ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ποσά συνυπολογίζονται στη διανομή μόνο στην περίπτωση και κατά την έκταση που το επιτρέπει η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και αποπληρώνονται, εν όλω ή εν μέρει, μόνο εφόσον έχουν αποπληρωθεί πλήρως οι λοιπές απαιτήσεις των πιστωτών. Δηλαδή αν η επιχείρηση έχει δυνατότητα αποπληρωμής και αυτών των οφειλών, θα τις αποπληρώνει. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η επιχείρηση δεν μπορεί, τα παραπάνω ποσά διαγράφονται μετά την ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλών με βάση τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Στο άρθρο 16 προβλέπεται πως με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, μπορεί να θεσπισθεί, για πρόσωπα, των οποίων οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές δεν ξεπερνούν το ποσό των 50.000 ευρώ, άλλη διαδικασία ρύθμισης και όχι η διαδικασία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων που αναπτύσσεται στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ.ΥΠ.ΟΙΚ.). Συγκεκριμένα η πρόταση ρύθμισης, καθώς και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη που οφειλή χρέη 20.000-50.000 ευρώ, θα γίνεται μέσω αυτοματοποημένου συστήματος ή με "απλοποιημένο τρόπο"

Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων καταβολής του ποσού που προσδιορίζεται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή των υποχρεωτικών κανόνων του άρθρου 9, οι οποίοι εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του παρόντος άρθρου, καθορίζονται με κριτήριο α) τη μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, β) τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης και γ) τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 στοιχεία (α) και (β) του άρθρου 9.

Στις περιπτώσεις οφειλετών με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, στο οποίο δεν προσμετρώνται τυχόν οφειλές του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4, εφαρμόζονται οι εξής ειδικότεροι κανόνες:

α) για βασικές οφειλές έως του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση πενήντα (50) ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού,

β) για βασικές οφειλές άνω του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε έως εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση πενήντα (50) ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.


διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ Στις 7 Απριλίου ξεκινά η καταβολή του δώρου Πάσχα στους ανέργους

Από την Παρασκευή 7 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, θα καταβάλλεται το δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.



Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, από την Παρασκευή 7 Απριλίου θα προπληρωθούν και τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, τα οποία κανονικά θα καταβάλλονταν, από τις 7 Απριλίου έως τις 23 Απριλίου.

Οι πιστώσεις στους δικαιούχους, όπως ενημερώνει ο ΟΑΕΔ, θα γίνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλος αδερφός για τις καταθέσεις

Στην πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας και στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.



Το σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων θα παρουσιάσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Το ηλεκτρονικό σύστημα «τρέχει» ήδη πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο και έχει «λύσει τα χέρια» των ελεγκτών των φορολογικών αρχών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες «σκανάρει» τις τραπεζικές καταθέσεις και τις διασταυρώνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Πιτσιλής σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM η ηλεκτρονική εφαρμογή επιταχύνει τη διαδικασία διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα για παράνομο πλουτισμό. Η εφαρμογή εντοπίζει τα ποσά των πρωτογενών καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, τα συγκρίνει με τα εισοδήματα και τα έσοδα που αυτός εμφάνισε στη φορολογική του δήλωση και βγάζει τις πρόσθετες διαφορές που πρέπει να δικαιολογηθούν από τον ελεγχόμενο.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει από τη μακριά λίστα των 1,27 εκατομμυρίων ΑΦΜ - μεγαλοκαταθετών, τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Στη λίστα των καταθετών, βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012. Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ΔΟΥ, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων. Τώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι ΔΟΥ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα.

Εικονικές μεταφορές
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε τη διενέργεια ειδικών ελέγχων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροαποφυγής, μέσω της εικονικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Οι έλεγχοι θα βασιστούν σε συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες θα εκδώσει σύντομα η αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ. Στόχος της Αρχής είναι να εντοπιστούν τα φαινόμενα αυτά και να καταλογιστούν στους εμπλεκόμενους οι διαφυγόντες φόροι και οι προσαυξήσεις με τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην μπορούν να αμφισβητήσουν νομικά τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Οι ειδικές οδηγίες που θα δοθούν στις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, οι οποίες οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων και μπορούν να συμβάλουν στην αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.

Εν τω μεταξύ, στη τελική φάση της στελέχωσης βρίσκεται το νέο Σώμα περίπου 200 ελεγκτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον ελεγκτικό βραχίονα των Οικονομικών Εισαγγελέων. Η σύσταση του Σώματος αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης και συμφωνίας με τους δανειστές και στόχο έχει την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών Μονάδων της ΑΑΔΕ από τις εισαγγελικές παραγγελίες. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι υποθέσεις που θα ερευνά αυτό το Σώμα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επανελέγχου χωρίς αιτιολογημένη γνώμη κι ως εκ τούτου η βεβαίωση φόρων και προστίμων θα είναι άμεση.


διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ‬ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες, έως 31/12/16, από‭‬ 20.000‭ ‬ευρώ‭ ‬και‭ ‬άνω‭. Όμως, η ‬διαδικασία‭ ‭‬μπορεί‭‬ να‭‭ ‬ξεκινήσει‭ ‬ ‭ ‬ακόμα‭‭ ‬και ‬εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.




Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που θα συζητηθεί το απόγευμα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για να πάρει το δρόμο της ψήφισης, και το οποίο έχει στην κατοχή του το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι παρέχεται η δυνατότητα‭ ‬ένταξης ‬και‭‭ ‬στις ‬πλέον‭ ‬μικρές‭ ‬υπερχρεωμένες‭ ‬επιχειρήσεις,‭ ‬υπό ‬την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδά τους μόνο σε‭ μία χρήση κατά την τελευταία τριετία.

Προσφέρεται η ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης‭ ‬και‭ ‬της‭ ‬πραγματικής‭ ‬ικανότητας‭ ‬εξυπηρέτησης‭ ‬των‭ ‬οφειλών‭ ‬της‭ ‬που μπορεί‭ ‬να‭ ‬περιλαμβάνει‭ ‬γενναίες‭ ‬μειώσεις‭ ‬επιτοκίων,‭ ‬επιμηκύνσεις‭ ‬περιόδου αποπληρωμής‭ ‬έως‭ ‬και‭ ‬διαγραφές‭ ‬οφειλών.

Ο πιστωτής και ο οφειλέτης μπορούν να διαμορφώσουν ελεύθερα το περιεχόμενο της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

Προβλέπεται‭ ‬η‭ ‬δυνατότητα‭ ‬ρύθμισης‭ ‬χρεών‭ ‬προς‭ ‬το‭ ‬Δημόσιο‭ ‬και‭ ‬τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι‭ ‬και‭ ‬σε 120 μηνιαίες δόσεις,‭ ‬με‭‬ ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία, αλλά δίνεται απόλυτη προστασία στους μικρούς ‭‬πιστωτές, ‬οι οποίοι ‬μπορούν ‭‬να διεκδικήσουν‭ ‬στο ακέραιο το‬ σύνολο‭ ‬των απαιτήσεών τους.


διαβάστε περισσότερα...

Χάος στον ΕΦΚΑ: Δεν μπορούν να πληρώσουν 150.000 εκκρεμείς συντάξεις!

Εγγραφο-σοκ από τον ΕΦΚΑ τινάζει στον αέρα την πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.




Στο έγγραφο αυτό (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Εκταμίευση

Η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Τα χρήματα αυτά είναι πιθανό να χαθούν ή τουλάχιστον να διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος τους για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, ακόμη και αν καταβληθεί υπερ-προσπάθεια από τις υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά παρατηρείται και έλλειψη συνεννόησης!

Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες.




διαβάστε περισσότερα...

ΣΕΒ: «Καμπανάκι» για τις καταθέσεις λόγω υπερφορολόγησης και καθυστερήσεων στην αξιολόγηση

Ο αυτοαπασχολούμενος του μέλλοντος θα είναι ο μισθωτός του αύριο, χωρίς καμία από τις σταθερές που προσδιορίζουν την εργασία του μισθωτού σήμερα, και δεν θα έχει καμία σχέση με την ατομική επιχείρηση που βλέπουμε σήμερα, αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.



«Οι μισθωτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους και την εξειδίκευσή τους, και προσπαθούν να ορθοποδήσουν ανοίγοντας ένα μαγαζάκι παλαιάς κοπής, φορώντας το καπέλο του αυτοαπασχολούμενου, δεν έχουν και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, σε μία μορφή επιχειρηματικής λειτουργίας που βρίσκεται σε αποδιάρθρωση», σημειώνει ο Σύνδεσμος. «Η μισθωτή εργασία μετεξελίσσεται, λόγω της τεχνολογικής προόδου, σε εργασία αυτοαπασχολουμένων, όπου εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, για πολλούς εργοδότες ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται η διάθεση εργασιακού χώρου ή εξοπλισμού από τον εργοδότη», προσθέτει.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει ως ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής και καθήλωσης του πληθυσμού σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) και συνεπώς το μικρότερο ποσοστό μισθωτών (66%) εργαζομένων, απ' όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016, αναφέροντας για παράδειγμα ότι στις ΗΠΑ μόνο επτά στους 100 είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στην Ινδία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 87.

Στην ίδια αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως (42,3) από τους Ευρωπαίους (37,1), καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες (51,1) από τους μισθωτούς (41,3). Ενδεικτικά, οι αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό δουλεύουν 59,2 ώρες, στο εμπόριο 50,8 ώρες και στη μεταποίηση 49,6 ώρες.

Τέλος, για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ο ΣΕΒ τονίζει ότι η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τη συνεχή αναβολή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, φαίνεται πως έχει αντίκτυπο στις ιδιωτικές καταθέσεις, οι οποίες σημείωσαν νέα εκροή τον Φεβρουάριο κατά 750 εκατ. ευρώ. Πάντως, συμπλήρώνει, από τον Ιούλιο του 2015 που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η ροή των συνολικών καταθέσεων σωρευτικά είναι θετική κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και παρά τη σωρευτική μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1,1 δισ. ευρώ.



διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΕΕ Τι προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2017

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας 2017, η ισχύς της οποίας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2017 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικά:




Αναλυτικά:

Στην Αθήνα, σήμερα, τα μέρη που υπογράφουν την παρούσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συγκεκριμένα:

Αφενός

α) ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών

β) η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)

γ) η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)

δ) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

και αφετέρου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ),

όλοι δια των νομίμων εκπροσώπων τους, συμφωνούν τα εξής:

ΑΡΘΡΟ 1

Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν τη σύναψη νέας ΕΓΣΣΕ για το έτος 2017.

Συμφωνείται ρητά ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

ΑΡΘΡΟ 2

Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.

ΑΡΘΡΟ 3

Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητά συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ με οποιονδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ ‪2010-2011-2012‬, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ.

ΑΡΘΡΟ 4

Στο Προσάρτημα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας ΕΓΣΣΕ περιλαμβάνονται τα πεδία για τα οποία συμφωνούνται δράσεις των συμβαλλομένων μερών και αφορούν την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

ΑΡΘΡΟ 5

Τα συμβαλλόμενα στην ΕΓΣΣΕ μέρη εγκρίνουν το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που εκπόνησε το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) και το οποίο προσαρτάται στην παρούσα ΕΓΣΣΕ και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της (ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΙ)

Συμφωνούν επίσης να το υποβάλουν από κοινού στην Κυβέρνηση με σκοπό να υιοθετηθεί από αυτήν και να αποτελέσει το πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών που θα ασκηθούν στο πεδίο αυτό και των σχετικών δράσεων των εθνικών κοινωνικών εταίρων.

ΑΡΘΡΟ 6

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2017 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2017.



ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΣΕΤΕ

ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΣΣΕ ΤΟΥ 2017:

* Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Τα συμβαλλόμενα στην ΕΓΣΣΕ μέρη επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας θα διαδραματίσει η αξιοποίηση των συστάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που περιέχονται στην «Διαγνωστική Έκθεση για την Αδήλωτη Εργασία στην Ελλάδα» (2016), και η εφαρμογή του «Οδικού Χάρτη για την Αδήλωτη Εργασία 2016-2019», που έχει συμφωνηθεί σε τριμερές επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό τα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το αρμόδιο τριμερές όργανο του Υπουργείου Εργασίας για την υλοποίηση και την εποπτεία του ως άνω Οδικού Χάρτη και τυχόν άλλα θέματα της Αδήλωτης Εργασίας.

* Καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Τα συμβαλλόμενα στην ΕΓΣΣΕ μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη νέων δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κόσμου της εργασίας στη διαφορετικότητα, την πολυφυλετική και αλληλεξαρτώμενη σύγχρονη κοινωνία και εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις πράξεις βίας και μίσους εξαιτίας διαφορετικών πραγματικών ή νομιζόμενων χαρακτηριστικών του εργαζομένου. Με σκοπό τη συμβολή τους στην αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας στους χώρους εργασίας τα συμβαλλόμενα μέρη επισημαίνουν την αναγκαιότητα της καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας και ενθαρρύνουν την αναφορά τους στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που έχει ιδρυθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

* Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (κείμενο ΕΛΙΝΥΑΕ)


διαβάστε περισσότερα...

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΤΕ για το μέλλον των συντάξεων

Την πρότασή της Τράπεζας της Ελλάδος για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα, κατέθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση The Economist First Insurance Forum που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αthenaeum Ιntercontinental. Τίτλος της ομιλίας: «Η μεταμόρφωση της Ελλάδος και ο ρόλος του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης: θεματοφύλακες του μέλλοντος;»



Ο Γ. Στουρνάρας προτείνει ουσιαστικά την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων αλλά και τα προσωπικά ιδιωτικά προϊόντα μετά τη συνταξιοδότηση. Την ενίσχυση δηλαδή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά με προϊόντα που θα προσφέρουν επιπλέον σύνταξη και θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όσων τελειώνουν τον εργασιακό τους βίο και η σύνταξη που λαμβάνουν είναι χαμηλή αφού η κοινωνική ασφάλιση δεν επαρκεί.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διοικητής:
Βαρυσήμαντη παρέμβαση Στουρνάρα για το μέλλον των συντάξεων

1. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν τους ρόλους τους: το κράτος δεν θα πρέπει να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών, οι εργοδότες θα πρέπει να πάψουν να παρερμηνεύουν το ρόλο τους και θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια στους υπαλλήλους τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους, αλλά και πέραν αυτής και κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή τους, και οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν το ρόλο που διαδραματίζουν οι προσωπικές αποταμιεύσεις τους για τη δική τους οικονομική ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση.

Τα οφέλη ενός συστήματος επαγγελματικής ασφάλισης είναι προφανή: πρώτα απ’ όλα, αυξάνει τους μετεργασιακούς οικονομικούς πόρους του εργατικού δυναμικού. Αυξάνει την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, δεδομένου ότι αποτελεί ετεροχρονισμένο μισθό και, τέλος, αυξάνει τις συνολικές επενδύσεις στη χώρα αποτελώντας έναν εναλλακτικό προς τις τράπεζες, αλλά πολύ αποτελεσματικό, τρόπο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ή ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών -- ΙΕΣΠ) εισήχθησαν στην Ελλάδα με το νόμο 3029/2002. Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν περιλαμβάνει τις λεπτές, αλλά πολύ σημαντικές, διακρίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές βασικές συνιστώσες ενός αποτελεσματικού συστήματος επαγγελματικής ασφάλισης, όπως είναι ο διαχωρισμός της έννοιας του ιδρύματος συνταξιοδοτικών παροχών, των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται το ίδρυμα αυτό, τα διαφορετικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που περιλαμβάνει το κάθε κεφάλαιο και, τέλος, ο φορέας που διαχειρίζεται το ίδρυμα.

2. Το τρίτο σκέλος του συστήματος ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση αφορά τα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του 3ου πυλώνα. Από το 2012 έχει ξεκινήσει συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη εσωτερικής αγοράς της ΕΕ για προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα. Η συζήτηση συνεχίζεται ήδη πιο εντατικά, με κεντρικό ζήτημα την ανάπτυξη, με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), ενός «πανευρωπαϊκού προσωπικού συνταξιοδοτικού προϊόντος» (pan-European personal pension product -- PEPP). Δυστυχώς, σ’ αυτό τον τομέα η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό, διότι δεν διαθέτει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες θα ωφεληθούν σίγουρα από τη θέσπιση ενός απλού πλαισίου που θα διέπει τα προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα και μέσα από φορολογικά κίνητρα θα ενθαρρύνει την υιοθέτησή τους, στην κατεύθυνση ενός συστήματος που θα επιτρέπει τη συγκράτηση του κόστους, τη διαχείριση των κινδύνων με τη χρήση αξιόπιστων και σύγχρονων εργαλείων και θα θέτει, ως απαραίτητη προϋπόθεση, την πλήρη διαφάνεια προς τα μέλη και τους δικαιούχους του συστήματος. Τέλος, όφελος θα προκύψει και για την ελληνική οικονομία συνολικά, καθώς τα προϊόντα αυτά μπορούν να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε μια αναδρομή στο ασφαλιστικό σύστημα και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί πλέον το κράτος να αντέξει το βάρος των συντάξεων. Και ανέφερε:

Ενώ οι μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2016 είχαν επιχειρήσει να περιορίσουν περαιτέρω τις συνταξιοδοτικές παροχές, προέβλεπαν εξαίρεση των ήδη συνταξιούχων μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Ως εκ τούτου, το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής που προκύπτει από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις επωμίστηκαν οι νέες γενιές συνταξιούχων με περισσότερα έτη υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η σχέση παροχών-εισφορών και να δημιουργούνται ζητήματα δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.

Το σύστημα δεν μπορεί πλέον να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης των εισφορών. Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Μεταμόρφωση

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας» τα τελευταία χρόνια, η οποία -ωστόσο- «δεν είναι πλήρης». Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα του ασφαλιστικού συστήματος· «ενώ τουλάχιστον τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί από το 2010, πολλές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως και το σύστημα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, στρεβλώσεις και αδικίες».

Αφού επεσήμανε ότι, με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ασφαλιστικό εξακολουθεί να αποτελεί μια βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις τις οποίες ασκεί το σύστημα «μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστούν μέσω αναπροσαρμογών σε ορισμένες συντάξεις». Και τούτο, «διότι ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, οι συνολικές μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης από άλλους τομείς της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 7,1% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 3,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ. Όπως είπε, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαπανηρό, καθώς οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία/ΕΦΚΑ ανήλθαν σε 7,6% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να φθάσουν το 9,9% του ΑΕΠ το 2017, καθώς οι συντάξεις του Δημοσίου παρέχονται πλέον και αυτές από τον ΕΦΚΑ, στοιχείο που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 1/3 των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 2017.

«Το σύστημα δεν μπορεί πλέον να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης των εισφορών. Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξάνουν τον έμμεσο φορολογικό συντελεστή επί της εργασίας και οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.


διαβάστε περισσότερα...

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα ανάμεσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2015 ένδεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στα κράτη-μέλη της ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 κυμάνθηκε από 29% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας έως 580% στο κέντρο του Λονδίνου.



Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2015 σημειώθηκε στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Ήπειρο (48%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (50%), η Θεσσαλία (51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται, επίσης, πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις περιφέρειες της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (580% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).


διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 24.000 καταγγελίες καταναλωτών στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών της ΕΕ

Υποβλήθηκαν πάνω από 24.000 καταγγελίες καταναλωτών μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών της ΕΕ, το 2016 και οι περισσότερες καταγγελίες είχαν ως αντικείμενο είδη ένδυσης και υπόδησης, αεροπορικά εισιτήρια και τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο αφορούσαν διασυνοριακές συναλλαγές εντός της Ε.Ε.





Αυτό σημειώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον ένα χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.

"Αν και υπάρχουν αποτελεσματικοί κανόνες που ισχύουν στην Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν, μερικές φορές, προβλήματα όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διασυνοριακές συναλλαγές στην ενιαία αγορά. Όταν οι καταναλωτές έχουν κάνει τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λύσουν και τα προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν επίσης ηλεκτρονικά. Είτε πρόκειται για προμηθευτή, ο οποίος αρνείται να επισκευάσει έναν ελαττωματικό φορητό υπολογιστή εντός της περιόδου εγγύησης είτε για τουριστικό πρακτορείο, το οποίο αρνείται να επιστρέψει το ποσό που καταβλήθηκε για πακέτο διακοπών που δεν υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πράκτορας, οι διαφορές αυτές μπορούν να διευθετηθούν ταχύτερα και φθηνότερα ή εντελώς δωρεάν εξωδικαστικά, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 15 Φεβρουαρίου 2016", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παραδείγματα

• Καταναλωτής από το Λουξεμβούργο διαμαρτυρήθηκε για αυτοκίνητο που ενοικίασε μέσω διαδικτύου από έμπορο στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα απέστειλε την καταγγελία στον αρμόδιο φορέα επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα. Η διαφορά διευθετήθηκε εντός 60 ημερών. Ο έμπορος επέστρεψε όλο το ποσό στον καταναλωτή.

• Η πλατφόρμα συχνά λειτουργεί ως δίαυλος διευκόλυνσης της επαφής μεταξύ των μερών και η λύση βρίσκεται συχνά, πριν καν εμπλακεί ο αρμόδιος φορέας εναλλακτικής επίλυσης. Για παράδειγμα, Βέλγος καταναλωτής διαμαρτυρόταν για μήνες για ελαττωματικό πιστολάκι σε Βέλγο έμπορο, χωρίς επιτυχία. Όταν ο έμπορος έλαβε την καταγγελία μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας, ήρθε σε επαφή με τον καταναλωτή και προσφέρθηκε να αντικαταστήσει το προϊόν με ένα νέο.

Τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας Η.Ε.Δ.

Η Οδηγία 2013/11/ΕΕ για την εναλλακτική επίλυση διαφορών, συμπληρούμενη από τον Κανονισμό 524/2013 για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών συνιστούν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την επίλυση των διαφορών μέσω της πλατφόρμας Η.Ε.Δ. με τη βοήθεια πιστοποιημένων φορέων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που τηρούν συγκεκριμένες και ενιαίες απαιτήσεις ποιότητας και αξιοπιστίας που έχουν θεσπιστεί με την Οδηγία 2013/11/ΕΕ. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικούς καταλόγους πιστοποιημένων φορέων Ε.Ε.Δ., και τους διαβιβάζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνδεθούν με την πλατφόρμα Η.Ε.Δ. και να μπορούν να αναλαμβάνουν την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών αρμοδιότητάς τους, κατόπιν συμφωνίας του καταναλωτή και του καταγγελλόμενου προμηθευτή.

Η Οδηγία και ο Κανονισμός προβλέπουν δύο βασικές υποχρεώσεις για τα ηλεκτρονικά καταστήματα: α) να διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους σύνδεσμο (https://webgate.ec.europa.eu/odr), για την ενημέρωση των καταναλωτών που συναλλάσσονται μαζί τους, καθώς και β) τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, ώστε να τους διαβιβάζονται από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα τυχόν καταγγελίες καταναλωτών και να υπάρχει επικοινωνία κατά τη σχετική διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών λειτουργεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε..

Μέχρι σήμερα:

260 φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών έχουν εγγραφεί στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

27 κράτη-μέλη έχουν κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχουν ενσωματώσει πλήρως την οδηγία 2013/11/ΕΕ για την εναλλακτική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών.

24 κράτη-μέλη έχουν στείλει τον κατάλογο των πιστοποιημένων φορέων Ε.Ε.Δ. και 27 κράτη μέλη έχουν ορίσει εθνικό σημείο επαφής.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα ενταχθούν στην πλατφόρμα Η.Ε.Δ. κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι επιδόσεις της on line διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» συνδέθηκε ήδη από τις 15.2.2016 με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Η.Ε.Δ. και πέτυχε την ηλεκτρονική επίλυση όλων των διαφορών που της διαβιβάσθηκαν μέσω αυτής, με μέσο χρόνο επίλυσης τις 48 ημέρες (με προθεσμία ολοκλήρωσης της επεξεργασίας κατά την κείμενη νομοθεσία τις 90 ημέρες). Το 75% των καταγγελιών είναι εγχώριες και το 25% διασυνοριακές.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας ως σημείο επαφής απάντησε σε 72 ερωτήματα από καταναλωτές και προμηθευτές, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν τις υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων και τη διαδικασία ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης (μέσος χρόνος απάντησης 3,66 ημερολογιακές ημέρες).


διαβάστε περισσότερα...

Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου: Κάτω από τις 6.000 ευρώ το αφορολόγητο - Νέο «τσεκούρι» για 900.000 συνταξιούχους

Νέο σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την ενημέρωση που έκαναν σε βουλευτές των ΑΝΕΛ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, για τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα με τους δανειστές.




Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου εμφανίστηκαν ωστόσο αισιόδοξοι για το κλείσιμο του SLA (staff level agreement) την ερχόμενη Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7 Απριλίου και το τελικό πακέτο σε έκτακτη συνεδρίαση πριν την 22α Μαΐου.

Οπως ενημέρωσαν τους βουλευτές, το αφορολόγητο θα μειωθεί στις 5.900 με 6.000 ευρώ, ενώ όπως τους είπαν στο θέμα των συντάξεων δίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Ωστόσο, το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Τι μένει να κλείσει για την ΔΕΗ

Για τα εργασιακά ειπώθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα πο,υ προτείνει το ΔΝΤ», ενώ αναφέρθηκε ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίσης, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και ότι μένουν λεπτομέρειες για τη ΔΕΗ.

Πλεονάσματα, τσεκούρι στις συντάξεις, ΔΝΤ

Μιλώντας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εκτίμησαν ότι θα συμφωνηθεί η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου.

Υπό αυτή την πορεία πραγμάτων η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με δάνειο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου.

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τα ενεργειακά -αφορά υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας -θα αφορά την ιδιωτικοποίηση του 30% ή του 40% της παραγωγής ενέργειας (δεν έχει οριστικοποιηθεί). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα πουληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά θα πουληθούν δύο λιγνιτικά που λήγουν το 2020 – 2022 και μάλλον η Μελίτη που λήγει το 2030, δηλαδή εργοστάσια που θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στο διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΕΛΠΕ, Περιφέρεια) αλλά και ότι το κείμενο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι γενικόλογο (θα έχει τον στόχο κ.λπ.). Η δε διαδικασία θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Τα αντίμετρα
Για να απαλύνουν το σοκ, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν την ΚΟ του ΑΝΕΛ ότι συζητιούνται και τα εξής αντίμετρα:

Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
Μείωση φορολογιίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ.
Κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όπως είσοδος 120.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κοινωνικά κριτήρια, επιδόματα για τα παιδιά (ενδεχομένως και πρώτο, δεύτερο)

διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ TRAFFICKING ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε την Ελλάδα για trafficking και καταναγκαστική εργασία, μετά από εξέταση προσφυγής εργατών από το Μπανγκλαντές που εργάζονταν σε καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας.



Το δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει, σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αρχική τότε δίκη στο ελληνικό κακουργιοδικείο, 16.000 ευρώ, και σε κάθε έναν από τους άλλους αιτούντες 12.000 ευρώ για το σύνολο της ζημίας που υπέστησαν, καθώς και 4.363,64 ευρώ σε όλους τους αιτούντες για τα έξοδα και τις δαπάνες της δίκης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 4, παρ. 2, της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (περί απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας), λόγω της αποτυχίας του κράτους να εκπληρώσει τις θετικές υποχρεώσεις που υπέχει από τη διάταξη αυτή, δηλαδή την πρόληψη, την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη διακίνηση.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι προσφεύγοντες ήταν 42 υπήκοοι Μπαγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα. Δεν είχαν άδεια εργασίας όταν προσλήφθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2013 για να μαζεύουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Τους είχαν υποσχεθεί μισθό των 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας και τρία ευρώ επιπλέον για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλευαν καθημερινά από τις 7:00 έως τις 19:00, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Οι εργοδότες τους τούς είχαν προειδοποιήσει ότι θα πληρώνονταν μόνο αν συνέχιζαν να εργάζονται. Οι αιτούντες ζούσαν σε πρόχειρα παραπήγματα, χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία, ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων ημερομισθίων τους, αλλά χωρίς επιτυχία.

Τελικά, στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες που προσέλαβαν άλλους εργάτες από το Μπανγκλαντές. Φοβούμενοι ότι δεν θα πληρώνονταν, 100 έως 150 εργαζόμενοι την περίοδο 2012-2013 άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών, προκειμένου να ζητήσουν τους μισθούς τους. Ένας από τους ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και 21 από τους αιτούντες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν, αρχικά, στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από την αστυνομία.

Οι δύο εργοδότες, μαζί με τον φρουρό που είχε ανοίξει πυρ και έναν ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου - κατηγορία που στη συνέχεια έγινε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών - καθώς επίσης και για εμπορία ανθρώπων. Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014, το ελληνικό Κακουργιοδικείο τους απάλλαξε από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για σοβαρές σωματικές βλάβες και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων, με ποινές φυλάκισης που μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή.

Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι τα ελληνικά δικαστήρια ερμήνευσαν και εφάρμοσαν την έννοια της εμπορίας ανθρώπων με πολύ περιοριστικό τρόπο, ταυτίζοντας την με τη δουλεία. Ωστόσο, η κατάσταση των προσφευγόντων δεν ισοδυναμεί με δουλεία. Η διαφορά μεταξύ της δουλείας και της καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας έγκειται στην αίσθηση των θυμάτων ότι η κατάστασή τους ήταν μόνιμη και ότι η κατάσταση ήταν απίθανο να αλλάξει. Εν προκειμένω, οι προσφεύγοντες δεν μπορούσαν να βιώσουν αυτό το συναίσθημα, με την έννοια ότι ήταν όλοι τους εποχικοί εργαζόμενοι. Τα επίμαχα πραγματικά περιστατικά, και ιδιαίτερα τις συνθήκες εργασίας των προσφευγόντων, έδειξε σαφώς ότι περιήλθαν σε εμπορία ανθρώπων και σε καταναγκαστική εργασία. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση των προσφευγόντων εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4§2 της Σύμβασης, στο μέτρο που αφορούσε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία.

διαβάστε περισσότερα...

69 μεγάλα έργα ύψους 21,4 δισ. θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2022

Η μελέτη της PwC Ελλάδας «Υποδομές – Χρηματοδοτώντας το Μέλλον», καλύπτει τα έργα υποδομών (μεταφορές, ενέργεια, ύδρευση και διαχείριση αποβλήτων) που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σε προχωρημένο σχεδιασμό.



Κατά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε υποδομές σαν ποσοστό του ΑΕΠ κατακρημνίσθηκαν από το 3,7% (2006) στο 1,1% (2016) χάνοντας €3,6 δισ. σε ετήσια βάση (συνολική απώλεια €62 δισ.). Ως αποτέλεσμα οι άμεσες θέσεις απασχόλησης στον κλάδο των κατασκευών υποδομών από το 2009 μειώθηκαν κατά 41%, τα έργα υποδομών επηρεάστηκαν σημαντικά από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την μείωση της ροής της ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων υποδομών στην Ελλάδα ανέρχεται σε €21,4δισ. από τα οποία €13,7 δισ. αφορούν έργα σε εξέλιξη. Από τα 69 έργα που προγραμματίζονται να παραδοθούν μέχρι το 2022, η ενέργεια καλύπτει το 42%, οι σιδηρόδρομοι και τα έργα σε μετρό/τραμ το 31% και οι οδικές συγκοινωνίες το 15%.
Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι:
* Από το 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2017, ολοκληρώθηκαν 16 έργα υποδομών με συνολικό προϋπολογισμό €2δισ., εκ των οποίων ο αυτοκινητόδρομος “Μορέας” είναι το μεγαλύτερο έργο (€1δισ.)
* Ο αριθμός των έργων υποδομών σε εξέλιξη ή σχεδιασμό έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης και η αξία τους ανέρχεται σε €21,4δισ. μέχρι το 2022
* Από τα συνολικά 69 έργα που θα παραδοθούν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, τα 34 αφορούν
Δρόμους, Λιμάνια και Αεροδρόμια, 15 την Ενέργεια, 10 το Σιδηροδρομικό Δίκτυο και 10 την Ύδρευση και Διαχείριση Αποβλήτων
* Τα περισσότερα από τα έργα της ενέργειας και του σιδηροδρομικού δικτύου είναι σε εξέλιξη, οι δρόμοι αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2017, ενώ τα έργα ύδρευσης/διαχείρισης αποβλήτων και τουριστικών υποδομών βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού
* Οι βασικές προκλήσεις για την χρηματοδότηση των έργων υποδομών είναι το υψηλό κόστος του έργου, τα χαμηλά έσοδα από τους χρήστες, η χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση και τα εμπόδια για τις ιδιωτικές επενδύσεις
* Ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση των επενδύσεων σε έργα υποδομών είναι η αποτελεσματική απορρόφηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, η δημιουργία κινήτρων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη μορφή παραχωρήσεων και η σταδιακή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ, από το 2014 έως το 2020 αναμένεται να αντληθούν € 8,2δις για χρηματοδότηση έργων υποδομών
* Οι ΣΔΙΤ και τα Ομόλογα Έργου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών, εμπλουτίζοντας τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών με χαμηλού κινδύνου προϊόντα αλλά προϋπόθεση αποτελεί η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας

Ο Ευάγγελος Μαρκόπουλος, Senior Director, Επικεφαλής του Τομέα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην Ενέργεια και τις Υποδομές της PwC σχολίασε:
«Η κρίση συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα υποδομών ενώ η ολοκλήρωσή τους θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για την χώρα. Συνολικά, 69 έργα προϋπολογισμού €21,4 δισ. μέχρι το 2022 είναι σε εξέλιξη και σε προχωρημένο σχεδιασμό. Ωστόσο, η μείωση της ροής χρηματοδότησης, η μη αποτελεσματική απορρόφηση των ΕΣΠΑ και η έλλειψη δημιουργίας κινήτρων για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου».
Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC σημείωσε:
«Η έλλειψη επενδύσεων εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους προβληματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις και κατ’ επέκταση η προσπάθεια για επαναφορά τους στα επίπεδα πριν από την κρίση, θα βοηθούσαν την ανάπτυξη, θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και πάνω από όλα θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιταχύνουμε τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των έργων υποδομής και να τα κάνουμε “φιλικότερα” προς τους επενδυτές. Τα έργα υποδομών είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας και χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό.»

διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στο μονοπώλιο των κεντρικών λαχαναγορών

«Σπάει» το μονοπώλιο των κεντρικών λαχαναγορών και πλέον θα μπορούν να λειτουργούν σε οργανωμένα πάρκα πώλησης ακόμη και εντός περιοχών χονδρεμπόρων. Αυτό προβλέπει τροπολογία -σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα προαπαιτούμενα καθώς οδηγεί σε απελευθέρωση των αγορών χονδρικής νωπών προϊόντων. Με την εν λόγω τροπολογία καταργείται παράγραφος βασιλικού διατάγματος του 1969 για την αποκλειστικότητα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών.





Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στο διάταξη τόνισε πως «πρόκειται για προαπαιτούμενο» που ανασύρθηκε απευθείας από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Υποστηρίζοντας την τροπολογία ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων νωπών προϊόντων, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της καταναλωτικής επιλογής, στην ανάληψη συνεργατικών πρωτοβουλιών ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις συγγενών κλάδων, καθώς και την αποτελεσματική εποπτεία των αγορών από τη διοίκηση.

Η ίδρυση
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, με το πρώτο προτεινόμενο άρθρο αναγνωρίζεται η δυνατότητα ίδρυσης οργανωμένων αγορών χονδρικής πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων εντός οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (του άρθρου 41, παράγραφος 4 του ν. 3982/2011) και διακρίνονται σαφώς από τις Κεντρικές Αγορές (της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3475/1955). Με το δεύτερο προτεινόμενο άρθρο εισάγεται ειδική κατηγορία επιχειρηματικού πάρκου χονδρικής πώλησης νωπών προϊόντων (επίσης στο άρθρο 41 του ν. 3982/2011) και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των πάρκων εντός περιοχών χονδρεμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τρίτο προτεινόμενο άρθρο καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του βασιλικού διατάγματος 746 του 1969. Αφορά ουσιαστικά στην κατάργηση διάταξης με την οποία είχε καθιερωθεί η αποκλειστικότητα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών στη διενέργεια χονδρικού εμπορίου νωπών αγροτικών προϊόντων στην Πάτρα.

Συνολικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις» προσετέθησαν 16 υπουργικές τροπολογίες και έξι βουλευτικές.

Αντιπαράθεση
Η προσθήκη πολυσέλιδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια. Μάλιστα, τόσο ο Θ. Φορτσάκης από τη ΝΔ, όσο και ο Γιώργος Αρβανιτίδης από την ΔΗΣΥ επέκριναν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρακτική. Παρ ότι ο αριθμός των τροπολογιών, συγκριτικά πάντα, δεν είναι τόσο μεγάλος (συνολικά 22) το στοιχείο που καυτηρίασαν οι βουλευτές είναι ότι έρχονται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την ψηφοφορία δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να τις «ξεσκονίσουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι επίσης ορισμένες από αυτές, αντί να αφορούν ένα θέμα, έχουν άρθρα και μάλιστα διαφορετικών υπουργείων δηλαδή είναι σαν μίνι νομοσχέδια», σχολίαζαν.




διαβάστε περισσότερα...

EWG - Δεν συμφώνησαν για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες, το πολύωρο EuroWorking Group δεν κατέληξε σε κάποια ημερομηνία ως προς το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Αν και συμφωνήθηκε ότι έχουν κλείσει ορισμένα μέτωπα, δεν κατέστη δυνατή η πλήρης γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Αθήνας και δανειστών.




Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το EuroWorking Group προειδοποίησε ότι αν χαθούν και οι επόμενες ημέρες, χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος κι ότι αν υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7ης Απριλίου στην Μάλτα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα συμβεί αυτό.

Προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες κινείται το EuroWorking Group ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι υπάρχει ρήξη, αλλά ενδεχομένως να χρειαστούν εντατικές συνομιλίες μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε η τρόικα να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα και να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.


διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Θύμα απαγωγής ο γιος μεγαλοεπιχειρηματία

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της οποίας όπως όλα δείχνουν βρίσκονται αντιμέτωποι με υπόθεση απαγωγής.



Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως στα χέρια κακοποιών έχει πέσει ο γιος γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία της Κρήτης - ηλικίας 50 ετών - που ζει και δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι απαγωγείς φέρονται να έχουν κάνει ήδη μια πρώτη επικοινωνία με την οικογένεια και να έχουν ζητήσει λύτρα, ενώ ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛΑΣ βρίσκονται ήδη στο Ηράκλειο, προκειμένου να αναλάβουν τη διαπραγμάτευση με τους απαγωγείς. Πρώτο τους μέλημα είναι να λάβουν «απόδειξη ζωής» - να βεβαιωθούν, δηλαδή, ότι ο επιχειρηματίας είναι σε καλή κατάσταση.

Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το μεσημέρι, οπότε και χάνονται τα ίχνη του επιχειρηματία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και τρακαρισμένο λίγο έξω από τα Καλέσσα του Δήμου Μαλεβιζίου, πολύ κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον 50χρονο άνδρα είχαν στήσει ενέδρα άγνωστοι δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Αφού του έκλεισαν τον δρόμο εμβολίζοντάς τον, στη συνέχεια τον απομάκρυναν διά της βίας από το όχημά του. Έκτοτε τα ίχνη του εξαφανίζονται.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο να συνδέεται με την υπόθεση της απαγωγής ο διπλός εμπρησμός αυτοκινήτων σε απόμερο δρόμο κοντά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου δύο οχήματα, ένα BMW και ένα αγροτικό, χωρίς πινακίδες τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ένα αυτοκίνητο ανήκε στον αγνοούμενο επιχειρηματία, ενώ το δεύτερο -ένα αγροτικό - εκτιμάται ότι ήταν αυτό που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να τον «κλείσουν» και να τον αναγκάσουν να σταματήσει, ώστε να προχωρήσουν στο σχέδιο της απαγωγής του.

διαβάστε περισσότερα...

«Λουκέτο» σε 228 τεχνικές εταιρείες - Χάθηκαν 212 χιλιάδες θέσεις εργασίας

Δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά, κυριαρχεί η απαισιοδοξία στον Κλάδο. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) στην Συνέλευση των μελών του αφού τα επίσημα στατιστικά δεδομένα δείχνουν:





Από 681 εργοληπτικές εταιρείες εγγεγραμμένες στις τάξεις 3η – 7η του ΜΕΕΠ το 2005 σήμερα υπάρχουν μόλις 453 δηλαδή λιγότερες κατά 33,5% και επομένως 228 εταιρείες δεν υφίστανται ως εργοληπτικές εταιρείες, έχοντας διαγραφεί από το ΜΕΕΠ.

Από το 8,3% συμμετοχής της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας των κατασκευών στο ΑΕΠ το 2004 και το 2006, κατά την τελευταία τριετία 2014-2016 η αντίστοιχη ετήσια συμμετοχή δεν ξεπερνά το 2,1%.

Από 400.000 απασχολούμενους το 2008 στις κατασκευές σήμερα στον κλάδο απασχολούνται 183.500 δηλαδή το 55% των απασχολουμένων στις κατασκευές το 2008 βρίσκονται σήμερα εκτός κλάδου.

"Το δυστύχημα είναι ότι η αβεβαιότητα και η αγωνία για τις επιχειρηματικές μας μονάδες, για τα συνεργεία μας, για τα μηχανήματά μας και εν τέλει για την επόμενη γενιά εργοληπτών είναι μεγάλη χωρίς να διαφαίνεται έστω μεσοπρόθεσμα κάποια διέξοδος στην άλλοτε «ατμομηχανή» της οικονομίας" συνέχισε ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, επισημαίνοντας ότι "αυτό συνεπάγεται αδυναμία εξόδου της Χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας".

Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ τόνισε ότι ο Σύνδεσμος, ιδιαιτέρως από το 2009 και μετά, αποδεικνύει με στοιχεία ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από τις κατασκευές, τις υποδομές και τα τεχνικά έργα εν γένει. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλος σίγουρος τρόπος. Πόσα ακόμη έτη ύφεσης (μετά οκτώ συνεχόμενα της περιόδου 2009-2016) θα πρέπει να περάσει η ελληνική κοινωνία για να γίνει αποδεκτή αυτή η αυτονόητη, και συνεχώς αποδεικνυόμενη, βάσει των δεδομένων, αιτιατή σχέση μεταξύ επενδύσεων σε τεχνικά έργα (υποδομές και άλλα) και ανάπτυξης ;" επεσήμανε εμφατικά, για να συνεχίσει: "Από την μη θεσμοθέτηση μεταβατικών περιόδων ισχύος του νέου νόμου για τα δημόσια έργα (Ν.4412/2016) το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αδρανοποίηση νέων δημοπρατήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του ίδιου έτους αφού σε αυτό το διάστημα ούτε οι αναθέτουσες αρχές ούτε οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ΤΕΥΔ ή το ΕΕΕΠ ή το Πρότυπο τεύχος διακήρυξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοπρατήσεις έργων άνω των 2 εκ. € το τελευταίο τετράμηνο του 2016 ήταν μόλις 28 έναντι 54 του 2015, 56 του 2014 και 160 του 2013, ενώ ακόμη και σήμερα τα κενά και οι ασάφειες που εμφανίζονται στο πώς πρέπει να συμπληρώνονται τα έγγραφα συμμετοχής μας στους διαγωνισμούς είναι μεγάλα και αρκετά, γεγονός που κατά την άποψή μας, οφείλεται στην έκδοση των σχετικών εγγράφων υπό το βάρος της χρονικής πίεσης."

Η χαρτογράφηση των Αναθετουσών Αρχών της χώρας, στην οποία έχει προχωρήσει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και διατίθεται από την ιστοσελίδας της, επισημάνθηκε ως τομή στις διαδικασίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, από τον Πρόεδρό της Γιώργο Καταπόδη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Υπηρεσιών της ΕΑΑΔΗΣΥ να συντάξουν όσο το δυνατό πιο σύντομα και αξιόπιστα την Τυποποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση (ΤΕΥΔ), το ΕΕΕΠ και τα Πρότυπα Τεύχη διακήρυξης έργων για να λειτουργήσει ο νέος νόμος Ν.4412/2016 σημείωσε ότι εντός των πρώτων μηνών του 2017 θα εκδοθούν τέσσερις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αρχής, που, μεταξύ άλλων, θα αφορούν τον Ανταγωνιστικό Διάλογο, τις Συμβάσεις Χαμηλής Αξίας και τους Λόγους Αποκλεισμού ενώ επίσης θα συνταχθεί πρότυπο Ηλεκτρονικής Προκήρυξης Σύμβασης. Ο κ. Γ. Καταπόδης έδωσε έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αρχής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και το νέο έτος, προκειμένου τα στελέχη των Αναθετουσών Αρχών να εκπαιδευτούν στις νέες διαδικασίες που προβλέπονται στον Ν.4412/2016, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα από την αναγκαιότητα υπογραφής του ΤΕΥΔ από όλα τα Μέλη του Δ.Σ των εταιρειών, γεγονός που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την συμμετοχή σε διαγωνισμούς και το οποίο θα αντιμετωπιστεί με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η ΕΑΑΔΗΣΥ, από την αναγκαιότητα συγκρότησης των Επιτροπών Διαγωνισμού από τεχνικούς υπαλλήλους του δημοσίου, οι οποίοι σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχουν με συνέπεια να μην μπορούν να συγκροτηθούν οι Ε.Δ, νόμιμα, και από τις Ασυνήθιστα Χαμηλές Προσφορές και τις συμβάσεις ιδιαίτερα χαμηλής αξίας, πεδίο, στο οποίο ζήτησε την συνδρομή του ΣΑΤΕ, την οποία όπως ανέφερε επιζητά αφού τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, έδωσε έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας ως μοναδικής ελπίδα η Ελλάδα να καταστεί ένα κράτος δικαίου για τους πολίτες της, ενώ επεσήμανε ότι έξω από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. δεν υπάρχει άλλο μέλλον παρά μόνο η πτώχευση. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη το μεγάλο στοίχημα της Χώρας είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και το νέο ήθος στην πολιτική.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος του τομέα υποδομών κ. Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την θέση ότι η Ελλάδα δοκιμάζει την ύφεση για όγδοο συνεχόμενο έτος επειδή οι πολιτικοί και οι πολίτες της χώρας δεν κατάφεραν να ενωθούν σε έναν κοινό στόχο και να συνεννοηθούν επί αυτού. Ο μόνος τέτοιος αποδεκτός στόχος είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, ενώ για τον τομέα των έργων δήλωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές εσόδων για έργα όπως: Το πρόγραμμα Γιούνκερ, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, οι Παραχωρήσεις και τα Ομόλογα έργων. Επικρότησε την πρόταση διπλασιασμού του πακέτου Γιούνκερ από 315 δις € σε 630, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει αυτός ο διπλασιασμός να συνοδευτεί και από αλλαγή της κατανομής των πόρων του προγράμματος υπέρ των περιφερειακών χωρών, αφού σήμερα το 80% των πόρων του πακέτου προορίζεται σε έργα των κεντρικών χωρών της Ευρώπης.

Η εκπρόσωπος του τομέα υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ κα Πολίτου Στέλλα κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΑΤΕ σημείωσε την ανάγκη προγραμμάτων αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, των σηράγγων, των γεφυρών και εν γένει των τεχνικών υποδομών της Χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο εξωστρεφής προσανατολισμός των ελληνικών τεχνικών και μελετητικών εταιρειών εμποδίζεται από το μικρό μέσο μέγεθός τους, δηλώνοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση έχει εντάξει στην οικονομική της διπλωματία την προώθηση του κλάδου.

Ο νέος Γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών των ΑΝΕΛ κ. Αρναούτης επεσήμανε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την τόνωση των υποδομών στην χώρα.

Το ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη σαφούς και ορισμένου χρονοδιαγράμματος για κάθε δράση που εξαγγέλλεται αφού η παράμετρος της έγκαιρης επίλυσης των προβλημάτων μοιάζει να αποσιωπείται συστηματικά. Ανέφερε χαρακτηριστικά την ανετοιμότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του νέου ασφαλιστικού νόμου και του νόμου των δημοσίων συμβάσεων με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα, άρα και την καθυστέρηση στην δημοπράτησης νέων έργων. Τόνισε ότι: "στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό ρεκόρ ο χρόνος πραγματικής εκτέλεσης ενός έργου να είναι μόλις το ένα δέκατο του συνολικού χρόνου που απαιτεί η ολοκλήρωση ενός δημόσιου τεχνικού έργου".

Στην Συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός καθώς και εκπρόσωποι των άλλων εργοληπτικών και μελετητικών οργανώσεων της χώρας.

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως, για παράδειγμα, οι επιτυχημένες παρεμβάσεις του ΣΑΤΕ στα θέματα της εξόφλησης των λογαριασμών έργων, των συντελεστών αναθεώρησης, στην διατήρηση του Μητρώου Εργοληπτικών Οργανώσεων ως μοναδικής προϋπόθεσης για την συμμετοχή στους δημόσιους διαγωνισμούς έργων της Χώρας, ενώ διέκρινε τρία σημαντικά σημεία που πρέπει άμεσα ο Σύνδεσμος να παρέμβει:

Να εξασφαλίσει διαφανή και ανόθευτη πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών έργων,

Να εξασφαλίσει μεγαλύτερο τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τεχνικά έργα καθώς και να αναζητήσει επιπλέον πηγές χρηματοδότησης έργων κάθε μεγέθους προϋπολογισμού,

Να συμβάλει στην επίλυση του σημαντικότατου ζητήματος των υπερβολικών εκπτώσεων.

Ειδικά για την ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων, μια διαδικασία την οποία ο ΣΑΤΕ διακηρύσσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο πλαίσιο του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας και, κυρίως, της εμπέδωσης διαφάνειας κατά τις δημοπρασίες, ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ επεσήμανε, ότι τα προβλήματα είχαν εγκαίρως επισημανθεί αλλά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου κώφευε. Τώρα τρέχει με συμπληρωματικές συμβάσεις να φτιάξει μια σωστή πλατφόρμα για τα έργα, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμη, με αποτέλεσμα την πιθανή νέα παράταση στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες των έργων.


Δύσκολη χρονιά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΤΕ Χρήστος Καλογερόπουλος επεσήμανε κατά την έκθεση των πεπραγμένων για το έτος 2016 ότι "ήταν μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη χρονιά στα δημόσια έργα, λόγω της συρρίκνωσης του αντικειμένου του κλάδου και της πλήρους αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων που ακολούθησε την ψήφιση του 4412/2016, για την οποία μάλιστα δεν προβλέφθηκε κανένα μεταβατικό στάδιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΑΤΕ προσπάθησε και την προηγούμενη χρονιά να υλοποιήσει βασικούς στόχους όπως: η δίκαιη επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντελεστών αναθεώρησης, η προς όφελος των μελών μας διεκδίκηση φορολογικών αιτημάτων, καθώς και η προώθηση χρόνιων θεσμικών αιτημάτων, μέσω της συμμετοχής σε όλες τις δημόσιες διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο χρόνο, με στόχο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων, να γίνει με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται τόσο η διαφάνεια όσο και ο ρόλος των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Χώρας.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος είναι παρών στην απαίτηση διαφανών και νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών παρεμβαίνοντας σε όλες τις περιπτώσεις που μας κατήγγειλαν τα Μέλη μας καθώς και σε όσες περιπτώσεις έργα βαφτίστηκαν υπηρεσίες ή προμήθειες με αποτέλεσμα και να μειώνουν το αντικείμενο του κλάδου αλλά και να αντικαθίστανται οι προβλέψεις των πρότυπων διακηρύξεων από σχεδόν φωτογραφικές διατάξεις".


διαβάστε περισσότερα...

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει η Κομισιόν

Βελτίωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στις 93,4 μονάδες από 92,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η υψηλότερη τιμή του δείκτη κατά το τελευταίο 12μηνο σημειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο (95,1 μονάδες και τους δύο μήνες).



Στην Ευρωζώνη, ο ESI υποχώρησε στις 107,9 μονάδες τον Μάρτιο από 108,0 τον Φεβρουάριο, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε στις 109,1 από 108,9 μονάδες.

Η αύξηση του δείκτη στην Ελλάδα προέκυψε από την αύξηση στους τομείς των υπηρεσιών (6,6 μονάδες από 1,9 μονάδες τον Φεβρουάριο), του λιανικού εμπορίου (2,7 από 1,9) και των κατασκευών (-49,8 από -59,7). Αντίθετα, υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-74,4 από -73,3) και ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα της βιομηχανίας (-6,7 από -5,1).

Η οριακή υποχώρηση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τα ουσιαστικά αμετάβλητα επίπεδα εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, ενώ η αυξημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη αντισταθμίστηκε από αντίστοιχη επιδείνωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε μόνο στη Γερμανία (0,9), σημείωσε μικρή μείωση στην Ιταλία (-0,1) και την Ολλανδία (-0,3), ενώ εξασθένησε στη Γαλλία (-1,0) και την Ισπανία (-1,8).

διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων

Αλλαγές στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η τροπολογία εισήχθη χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία Οδηγίας της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος των ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, η αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλογής και η διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Πιο αναλυτικά με την τροπολογία:




• Διευρύνονται οι δυνατότητες για μοριοδότηση της επιμόρφωσης υπαλλήλων από πιστοποιημένους φορείς. Η πιστοποιημένη επιμόρφωση και η επιμόρφωση που παρέχεται από τις σχολές/εθνικά κέντρα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης μοριοδοτείται με 10 μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα 40 μόρια.

• Με όμοιο τρόπο μοριοδοτείται και η επιμόρφωση που παρασχέθηκε αποκλειστικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης πριν από τις 15 Μαΐου 2009. Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία.

• Εξορθολογίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η μοριοδότηση άσκησης καθηκόντων ευθύνης κατά την επιλογή προϊσταμένων και πλέον προβλέπεται ότι απαιτείται πραγματική άσκηση καθηκόντων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Τμήματος αντίστοιχα, που έχει διανυθεί σε Υπουργεία, Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητες Αρχές, ΟΤΑ Α' και Β’ βαθμού και ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και σε αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες.





διαβάστε περισσότερα...

«Ξεπαγώνει» το Erasmus+ Youth για την Ελλάδα - Στα 4,5 εκατ. ευρώ για το 2017

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και πάλι η υπογραφή συμβάσεων και χρηματοδότησης προγραμμάτων Erasmus+ για τη νέα γενιά, που είχε «παγώσει» για την Ελλάδα από το 2014, έδωσε η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.



H Επιτροπή είχε αναστείλει το 2014 προσωρινά τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Νεολαία» του Erasmus+ για την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσει εάν υφίστανται τα απαιτούμενα πρότυπα για τη χρηστή διαχείριση της χρηματοδότησης από την εθνική υπηρεσία που εποπτεύει τα κονδύλια.

Το Erasmus+, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα διαρκέσει έως και το 2020 και ο προϋπολογισμός του συνολικά θα ανέλθει σε 14,7 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, για το έτος 2017, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις σχεδίων και δράσεων για περισσότερους από 4.500 νέους και δεκάδες οργανώσεις νέων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Μετά τη σχετική θετική αξιολόγηση από τα στελέχη της Επιτροπής για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο η γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς έχει ορίσει ως Εθνική Μονάδα, «η Ελλάδα επανακτά την αξιοπιστία της και είναι και πάλι σε θέση να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια για την εφαρμογή του προγράμματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ (2014-2020) αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της νεολαίας.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της νεολαίας, το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, μεμονωμένα άτομα, ομάδες ατόμων και οργανώσεις, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής νέων, να υλοποιήσουν ευρωπαϊκή εθελοντική εργασία και να λάβουν μέρος σε ευρωπαϊκά σεμινάρια και διακρατικές συναντήσεις. Στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη, τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της νεολαίας.



διαβάστε περισσότερα...

Νέα προγράμματα σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Την έναρξη επτά νέων προγραμμάτων σπουδών, δύο προπτυχιακού και πέντε μεταπτυχιακού επιπέδου, ανακοίνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).



Έτσι, στα έξι μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτούργησαν για πρώτη φορά φέτος, θα προστεθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο το προπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσιας Διοίκησης» και τα μεταπτυχιακά «Δημόσιας Ιστορίας», «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» και «Σύγχρονων Τάσεων στη Διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας». Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2018, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, το προπτυχιακό πρόγραμμα «Τουρισμού» και τα μεταπτυχιακά «Εγκληματολογίας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και «Τεχνολογίας της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης».

Πέραν των νέων προγραμμάτων σπουδών, όμως, ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της στελέχωσης του ΕΑΠ με εκπαιδευτικό προσωπικό. «Είναι βασικό να ανανεώσουμε το εκπαιδευτικό δυναμικό μας», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η απασχόληση στο ΕΑΠ είναι απαιτητική δουλειά», καθώς θα πρέπει οι καθηγητές να έχουν χρόνο να ασχοληθούν όχι μόνο με το αντικείμενό τους, αλλά και με την πορεία των φοιτητών τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα 1.700 μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, τα 1.300 είναι μέλη ΔΕΠ σε άλλα πανεπιστήμια, κάτι που, για τον κ. Καρδάση πρέπει να αλλάξει. «Δεν είμαστε εργαστήριο παραγωγής επιμισθίων για μέλη ΔΕΠ», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι για την προκήρυξη των 1.700 θέσεων ΣΕΠ για την επόμενη τριετία, το γεγονός ότι θα λαμβάνει λιγότερα μόρια όποιος έχει περισσότερα χρόνια συνεργαζόμενος στο ΕΑΠ, είναι μέσα στο πλαίσιο ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και δεν πλήττει όσους έχουν μόνιμη θέση στο ΕΑΠ.

Εξάλλου, ένα άλλο βασικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, είναι εκείνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ζήτημα για το οποίο, όπως ανέφερε «αναμένεται ρύθμιση» στο προσεχές διάστημα από το υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, από τους βασικούς στόχους του ΕΑΠ είναι να παραμείνει ελκυστικό για τους φοιτητές. Αν και ο κ. Καρδάσης παραδέχθηκε ότι οι αιτήσεις για συμμετοχή στα προγράμματα έχουν μειωθεί, υπογράμμισε ότι στο ΕΑΠ έγιναν 9.500 εγγραφές φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο στο σύνολο των προγραμμάτων του και 1.700 νέες εγγραφές στα νέα προγράμματα που λειτουργούν φέτος για πρώτη φορά.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει προσπάθεια από το ΕΑΠ, να προστεθεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο η δυνατότητα online μαθημάτων, για τους φοιτητές που δεν θα μπορούν να παρίστανται σε εκείνες τις διαλέξεις που απαιτούν την παρουσία τους.

διαβάστε περισσότερα...

Εδώ κι έναν χρόνο έτοιμα Ηλεκτρονικά Βιβλία του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ για την Οδική Ασφάλεια. Τι περιμένει το Υπουργείο Παιδείας;

30 ηλεκτρονικά βιβλία για την οδική ασφάλεια που δημιουργήθηκαν από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αφορούν σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο για την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, την οποία έλαβαν μόλις πριν λίγες ημέρες.



Όπως αποκάλυψε στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα και στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ της ΒΕΡΓΙΝΑ TV ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Μπεκιάρης, όλο το υλικό το οποίο υπάρχει στο edrive-academy, είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο στα πλαίσια διακομματικής στη Βουλή πριν από 6 μήνες, με καθολική αποδοχή. Έπρεπε να περάσει όμως μισός χρόνος για να εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Σήμερα κι ενώ μέσα σε διάστημα δύο μηνών την ελληνική κοινωνία συγκλόνισαν τραγικά τροχαία δυστυχήματα με απώλειες ανθρώπινων ζωών παιδιών και νέων ανθρώπων-με τελευταίο, το τροχαίο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Μαρτίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις νέοι-το Υπουργείο Παιδείας απλώς καθυστερεί.
Το μόνο που μένει όπως είπε ο κ. Μπεκιάρης είναι μια υπουργική απόφαση καθώς και η εκπαίδευση κάποιων εκπαιδευτικών ώστε να περάσει η διδασκαλία του μοντέρνου υλικού της οδικής ασφάλειας των ηλεκτρονικών βιβλίων που ετοίμασαν, το Σεπτέμβριο, στα σχολεία.
Δείτε το απόσπασμα




διαβάστε περισσότερα...

Παπαγεωργόπουλος: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την κακοδιαχείρισης της Παγίας

Την πολιτική ευθύνη για την κακοδιαχείριση που αποκαλύφθηκε επί των ημερών του στο ταμείο της «Παγίας Προκαταβολής» του δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η δίκη για το έλλειμμα στο συγκεκριμένο ταμείο.



«Η πολιτική ευθύνη ανήκει 100% σε μένα, διότι η κακοδιαχείριση έγινε επί των ημερών μου» τόνισε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, και σε συνδυασμό με το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που βαραίνει τη διοίκησή του, αυτό της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε ότι διακατέχεται από «αισθήματα έντονης πικρίας».

Κατά την απολογία του, που διήρκησε σχεδόν 2,5 ώρες, ο τέως δήμαρχος επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν είχε καμία σχέση με την «Παγία» ούτε γνώριζε για τη διαχείριση της. «Δεν μας απασχόλησε ποτέ η λέξη 'Παγία' στα 12 χρόνια της δημαρχιακής μου θητεία. Εδώ μέσα στο ακροατήριο έγινα σοφότερος» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της έδρας για τον εποπτικό ρόλο του ως δήμαρχος, απάντησε ότι είχε αυξημένο φόρτο εργασίας κι ότι μεταβίβασε όλες τις οικονομικές αρμοδιότητες στους Αντιδημάρχους Οικονομικών.

Όταν ρωτήθηκε για το έλλειμμα του ταμείου απάντησε ότι ουδέποτε δέχθηκε σχετική εισήγηση από την αρμόδια οικονομική διεύθυνση. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Υπουργείο Οικονομικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Δημαρχιακή Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο, ορκωτοί ελεγκτές και λογιστές, όλοι μου διαβεβαίωναν εγγράφως ότι τα πάντα σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο της νομιμότητας» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα 1930 τιμολόγια της «Παγίας» που εξαφανίστηκαν, είπε ότι δεν γνωρίζει για την τύχη τους κι ούτε έχει άποψη. «Τι να σας πω, ότι τα έβαζε στην τσέπη της η διαχειρίστρια του ταμείου;» διερωτήθηκε, ενώ σε ερώτηση για τις ειδικές εντολές σημείωσε ότι δεν προκλήθηκε καμία ζημιά, σχολιάζοντας ότι επρόκειτο για μία διαδικασία που ακολουθείτο για 50 χρόνια και «πίστευα ακράδαντα ότι ήταν νόμιμη η διαδικασία».

Κληθείς να κατονομάσει τους υπόλογους για την κακοδιαχείριση της «Παγίας», ο τέως δήμαρχος απάντησε ότι δεν μπορεί να «κρεμάσει» ανθρώπους «έτσι ανεύθυνα» και ανέφερε στο δικαστήριο ότι καταδικάστηκε άδικα σε ισόβια για την υπεξαίρεση, διότι οι δικαστές δεν πίστεψαν τον ίδιο αλλά τον συγκατηγορούμενό του σ' εκείνη την υπόθεση, πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη «που έκλεβε έξι χρόνια πριν αναλάβω εγώ δήμαρχος».

«Μία υπεξαίρεση που -όπως πρόσθεσε- γινόταν με παιδικό και βλακώδη τρόπο και κράτησε για 15 ολόκληρα χρόνια, διότι ούτε η εφορία ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τον τρόπο».

Κάνοντας, τέλος, έναν απολογισμό της πολιτικής του σταδιοδρομίας, επισήμανε ότι οι Θεσσαλονικείς τον τίμησαν 11 φορές με την ψήφο τους, εκλέγοντάς τον αρχικά ως δημοτικό σύμβουλο και στη συνέχεια ως βουλευτή και δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έγιναν κατά τη δημαρχιακή του θητεία, όπως η ανάπλαση της νέας παραλίας και το νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Η δίκη συνεχίζεται με τις απολογίες δημοτικών υπαλλήλων. Συνολικά για την «Παγία», η ζημιά της οποίας -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, κατηγορούνται 16 άτομα, με βασική κατηγορία που τους καταλογίζεται την απιστία στην υπηρεσία.


διαβάστε περισσότερα...

Ερχεται νομοσχέδιο για την αλιεία - Τι αλλαγές θα φέρει

Νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει έμφαση στον έλεγχο της αλιείας, στον επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και της ερασιτεχνικής αλιείας, προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάσκεψη για τη Βιώσιμη Αλιεία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στη Βαλέτα της Μάλτας.



Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αλιεία αποτελεί πλουτοπαραγωγικό παράγοντα για τις χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, συνδετικό κοινωνικό κρίκο, και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να επιτευχθή μία βιώσιμη αλιεία στην Μεσόγειο, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη να δράσουμε, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων».

«Πρέπει», υπογράμμισε, «να εξασφαλίσουμε ό,τι και οι επερχόμενες γενεές, θα συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία και γι’ αυτό , να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μικρή παράκτια αλιεία, να εξαλείψουμε την παράνομη και λαθραία αλιεία και να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα. Πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην έρευνα και την καινοτομία, στις καλές πρακτικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα πάντα την αειφόρο διαχείριση των υδρόβιων βιολογικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Επίσης, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μελέτη των επιπτώσεων και των εισβολικών ειδών, όπως οι «Λεσσεψιανοί μετανάστες», οι οποίοι εισβάλουν με ταχύτατους ρυθμούς στη Μεσόγειο, είναι άκρως προσαρμοστικοί και εκτοπίζουν τα αυτόχθονα είδη.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ετερόχθονα είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, πάνω από τα μισά ψάρια που ζουν σε ρηχά νερά, έως 50 μέτρα βάθος, είναι «Λεσσεψιανά» είδη. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος το Αιγαίο πέλαγος λειτουργούσε ως φυσικό εμπόδιο για εξάπλωση των εν λόγω ειδών, αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ήδη παρατηρείται ταχεία εξάπλωση «Λεσσεψιανών μεταναστών», όπως το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος.

«Προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «θα πρέπει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), με τη Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM), όσο και η κάθε Μεσογειακή χώρα, να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία».

διαβάστε περισσότερα...

Τέλος η «διαγωγή κοσμία» από τα σχολεία

Η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη στη Βουλή για την κατάργηση του αναχρονιστικού μέτρου του χαρακτηρισμού της «διαγωγής», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.



Την κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής στα σχολεία, ως μέτρου που προσβάλλει τον πολιτισμό και τη νεολαία, έχουν ζητήσει με ερώτησή τους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάργηση του μέτρου της διαγωγής, αναφέρθηκε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Η αριστεία είναι ρετσινιά. Σήμερα ακούμε ότι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός του διαγωγής. Ακούστε, ήμασταν εμείς, το ΠΑΣΟΚ, που κατήργησε τον επιθεωρητή στα σχολεία. Αλλά αυτό ξέρετε ότι είναι ένα μέτρο ξεπερασμένο δεν ισχύει. Τι κάνουμε λαϊκισμούς στην παιδεία;» σχολίασε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Για το θέμα της διαγωγής κοσμίας και κοσμιοτάτης, ελπίζω όταν θα φέρουμε στη Βουλή τη διάταξη για την κατάργηση της διαγωγής, να την ψηφίσετε. Είναι ένα εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά, θέλω να σας πω, και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας» είπε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη για την κατάργηση αυτής της «εντελώς αναχρονιστικής διάταξης».

Αναφορά στο ζήτημα της «διαγωγής» έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, αφού επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «τα παιδιά να μπορούν να μπαίνουν στις Σχολές με το απολυτήριο και τη βαθμολογία», είπε ότι η μείωση κατά 1.000 των εισακτέων έγινε σε απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας και σε μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Σχολών και των πρυτανικών Αρχών.

«Υπάρχουν ασφαλώς θέματα υποδομής, αλλά κυρίως σήμερα υπάρχουν θέματα ποιότητας στην εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια είναι πολλές φορές υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές. Εμείς προσπαθήσαμε να κινηθούμε σε μια ορθολογικοποίηση. Θέλουμε καλούς νομικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει με λίγους φοιτητές» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου. «Μας κατηγορείτε ότι ανακοινώσαμε μείωση εισακτέων λίγο πριν τις εξετάσεις και αναστατώσαμε τους υποψηφίους. Κατανοώ το άγχος των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει και τους νόμους. Όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, ανακοινώσατε μείωση 10.000 εισακτέων, δύο μόλις μέρες πριν από τις εξετάσεις, και από 84.000 τους πήγατε στους 74.000. Και τότε προβλέψατε να μην μπει κανένας στις τουριστικές σχολές» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, θυμίζοντας ότι η τωρινή μείωση αφορά σε 1.000 εισακτέους.

Η φράση της κ. Χριστοφιλοπούλου, ότι στη μείωση των εισακτέων του 2011 δεν υπήρξαν αντιδράσεις, επειδή η απόφαση ήταν πιο ήπια, αν και τότε «ήταν η χρονιά που άρχισαν οι πλατείες με τους αγανακτισμένους, που μαζί με άλλες αντιδημοκρατικές δυνάμεις συμπρωταγωνιστούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ», προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού που χαρακτήρισε πρωτοφανή τον ισχυρισμό της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέταξε στα σκουπίδια όλη την προσπάθεια που είχε γίνει για μια συνολική μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας, που πήγε στο Ενιαίο Λύκειο. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι σήμερα οι μειώσεις των εισακτέων έγιναν χωρίς διαβούλευση με τις σχολές.

«Μην σπείρετε πανικό. Δεν υπάρχει ξεσηκωμός και η πολιτεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια πήρε ορισμένες αποφάσεις. Όπως υποψιάζομαι, τις πήρατε και εσείς όταν μειώσατε κατά 10.000 τους εισακτέους, δύο μέρες πριν τις εξετάσεις» είπε ο κ. Γαβρόγλου. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι συνεχίζει να πιστεύει πως ο μικρός αριθμός μαθητών δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας. «Προφανώς δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας το να ξεχειλίζουν τα εργαστήρια, αλλά δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλλιστεί σε μάχη για τον αριθμό των εισακτέων» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το Δημοκρίτειο επειδή «υπάρχουν καταστάσεις που φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας».

διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Νίκος Βρεττός, ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Νίκος Βρεττός, ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

διαβάστε περισσότερα...

Χαμένη χώρα στους εμφύλιους σπαραγμούς

Είναι πράγματι απορίας άξιον πώς αυτή η χώρα ασχολείται με τα ήσσονα και αφήνει τα σημαντικά να χάνονται. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εδώ και δύο ημέρες τσακώνονται τα κόμματα για τον Μπελογιάννη και αναβιώνει ένα κλίμα εμφυλίου, όταν το λογικό θα ήταν να υπάρχει μια μίνιμουμ συνεννόηση για ζητήματα όπως η πορεία της οικονομίας.



Πώς να μην απορεί κανείς όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Μαξίμου, εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις παρεμβάσεις των κ. Στουρνάρα και Λιαργκόβα και τους απαντούν χωρίς να τους κατονομάζουν με εκφράσεις ελαφρώς απαξιωτικές όπως «Πόντιοι Πιλάτοι», «ουδέτεροι σχολιαστές που πολιτικολογούν» και άλλα πολύ χειρότερα που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Αν ο διοικητής της ΤτΕ και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν έχουν το δικαίωμα να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας. Το ίδιο σοβαρό κι όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται με τη Χρυσή Αυγή για το ποιος θα πει καλύτερη ατάκα για να απαξιώσει έναν, καλώς ή κακώς, ήρωα της Αριστεράς.

Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα που θα κρίνουν ακόμη και τη διατήρηση μιας στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης για εκατομμύρια πολίτες. Εχει να αντιμετωπίσει από τη μια την προκλητική, πολλές φορές, συμπεριφορά των δανειστών και από την άλλη τον κίνδυνο γενικού «μπλακ άουτ» στην οικονομία και την απώλεια θυσιών επτά ετών. Ανεξαρτήτως ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, αν ευθύνονται οι αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης ή το διαρκώς κλιμακούμενο κύμα απαιτήσεων από την τρόικα.

Αντί, λοιπόν, να ασχολείται το πολιτικό σύστημα με το παρελθόν και να δημιουργεί νέο κλίμα διχασμού, κι αντί η κυβέρνηση να εφευρίσκει εσωτερικούς εχθρούς, το ορθότερο θα ήταν να βρεθούν διέξοδοι στα μείζονα ζητήματα. Το νέο εθνικό «αφήγημα», ανεξαρτήτως κόμματος, θα έπρεπε να είναι η έξοδος από την κρίση κι όχι η είσοδος σε ένα αντιπαραγωγικό εμφύλιο.


διαβάστε περισσότερα...

Σε ρύθμιση όλα τα χρέη άνω των 20.000 ευρώ - Εντός δεκαετίας η αποπληρωμή

Τη δυνατότητα ένταξης σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και τις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας) δίνει το νομοσχέδιο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» που κατατέθηκε στη Βουλή.



Το πιο σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι μπαίνουν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του μηχανισμού πολύ περισσότερες εταιρείες από αυτές που ζητούσαν οι θεσμοί, οι οποίοι αρχικά είχαν βάλει τον πήχη των οφειλών στα 100.000 ευρώ και κατόπιν στα 50.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι στον μηχανισμό του εξωδικαστικού θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων οι 300.000 είναι μικρού μεγέθους και οι 100.000 μεσαίες- καθώς επίσης και περίπου 3.000 μεγάλες εταιρείες.

«Κούρεμα» φόρων

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στις εταιρείες να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο, βάζοντας στον μηχανισμό ακόμη και το «κούρεμα» φόρων -του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ)-, αφήνοντας εκτός ρύθμισης μόνο τις μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στόχος του νομοσχεδίου είναι «να δοθεί η ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις -όχι μόνο μεγάλες, αλλά κυρίως πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση- να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σε νέες στέρεες και βιώσιμες βάσεις διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράσσει η κυβέρνηση, κεντρικό κομμάτι της οποίας είναι η στήριξη της υγιούς, δυναμικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας που μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Το νομοσχέδιο προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ξεκινήσει να διευθετεί τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων
[Το νομοσχέδιο προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ξεκινήσει να διευθετεί τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων]

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ξεκινήσει να διευθετεί τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, τα οποία το τελευταίο δίμηνο είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, ξεφεύγοντας από τους στόχους που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια για να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

- Διαμορφώνει για πρώτη φορά ολιστικό εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

- Φέρνει στο επίκεντρο της διαδικασίας τον οφειλέτη, καθώς αυτός είναι που εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.

- Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω. Θυμίζουμε ότι εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να υπαχθούν στον ν. 3869/2010, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη.

- Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.

- Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.

- Προσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

- Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία.

- Δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

- Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Ξεπερνούν τα 95 δισ. ευρώ οι οφειλές προς την Εφορία

«Το σχέδιο νόμου που καταθέτουμε προς ψήφιση στη Βουλή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την Εφορία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων είναι πρόστιμα τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Την ίδια στιγμή, τα «ανοίγματα» των επιχειρήσεων είναι συνολικά περί τα 148 δισ. εκ των οποίων βρίσκεται στο «κόκκινο» περίπου το 44%.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα χρέη των οφειλετών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε διάστημα 10 ετών, με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο ότι ο αριθμός και το ύψος των δόσεων καταβολής του ποσού που θα προσδιορίζεται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο, θα καθορίζονται με κριτήρια τη μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής που έχει ο κάθε οφειλέτης, τη μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης και τον υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις αναδιάρθρωσης που αφορούν σε διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, δηλαδή από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, εφάπαξ ή σε δόσεις. Μάλιστα προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι, επί των οφειλών προς το Δημόσιο που θα ρυθμίζονται, δεν θα υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι ή προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Απαγορεύσεις

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει στις διατάξεις του και μια σειρά απαγορεύσεων, οι οποίες αφορούν τόσο στα χρέη προς το Δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πιο αναλυτικά, για οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπεται ότι δεν θα είναι έγκυρος όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης, ο οποίος ορίζει την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε περισσότερες από 120 δόσεις. Κατ’ εξαίρεση, για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οφειλών θα μπορεί να γίνεται σε περισσότερες δόσεις εφόσον συναινεί το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής δικαιολογείται από τη συνολική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και έχει ως αποτέλεσμα την αποπληρωμή συνολικά μεγαλύτερου μέρους της οφειλής προς το Δημόσιο.

Ακόμη, δεν θα είναι έγκυρος ο όρος σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού ο οποίος θα προβλέπει τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον μήνα και καταβολή μηνιαίας δόσης η οποία είναι μικρότερη από 50 ευρώ, καθώς επίσης και την παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή την ικανοποίηση απαιτήσεών του με άλλα ανταλλάγματα αντί χρηματικού ποσού.

Τέλος, αναφορικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η διαγραφή βασικής οφειλής προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν θα επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα τρίτων.

διαβάστε περισσότερα...

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ - Πώς θα εισπράξουν 1 δισ. ευρώ - Τελεσίγραφο 90 ημερών στους οφειλέτες

Ανακοινώθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2017. Στόχος των δράσεων είναι η είσπραξη 1 δισ. ευρώ, εντός του 2017. Στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ βρίσκονται πλέον και περίπου 1.190.000 οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ ο κάθε ένας, προερχόμενοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.



Πρώτος άξονας δράσεων του ΚΕΑΟ, για το 2017, είναι η αποτελεσματική ανάλυση του χαρτοφυλακίου οφειλών του ΚΕΑΟ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

- Ανάπτυξη σχεδίου για τη διαχείριση της ένταξης από 01.01.2017 όλων των οφειλετών με μη ρυθμισμένες οφειλές στο ΚΕΑΟ.

- Ένταξη του συνόλου των μη ρυθμισμένων οφειλών από τους τ. ΦΚΑ (ΕΦΚΑ) στο ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

- Κατάρτιση αναλυτικού πλάνου ελέγχων του μητρώου οφειλετών.

- Διενέργεια ελέγχων ορθότητας και πληρότητας των στοιχείων μητρώου οφειλετών με διασταύρωση και άντληση στοιχείων από κάθε διαθέσιμη πηγή (Γ.Γ.Π.Σ., Γ.Ε.ΜΗ., ΕΛ.ΑΣ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Εθνικό τυπογραφείο).

- Προσδιορισμός μοντέλου ροής πληροφορίας μεταξύ ΚΕΑΟ και ΕΦΚΑ για τη διαχείριση των μεταβολών-διορθώσεων στο μητρώο οφειλετών ΚΕΑΟ.

- Έκδοση υπουργικής απόφασης, κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου 108 του Ν. 4387/2016 (Α'85), σχετικά με τον έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 108 του ανωτέρω νόμου για το χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

- Θέσπιση διάταξης που προβλέπει την αναλογική εφαρμογή για τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ του άρθρου 15 του Ν. 4174/2013, (ΦΕΚ Α' 170), για λήψη πληροφοριών από τρίτους φορείς, ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος της εισπραξιμότητας των οφειλών.

- Σύνταξη επικαιροποιημένων οδηγιών προς τις Περιφερειακές Υπηρεσίες για την εφαρμογή της διαδικασίας χαρακτηρισμού των ανείσπρακτων.

- Εφαρμογή διαδικασιών για το διαχωρισμό των ανείσπρακτων οφειλών, βάσει του άρθρου 108 του Ν. 4387/2016.

- Εντοπισμός συνυπεύθυνων εργοδοτών και συσχετιζόμενων επιχειρήσεων.

- Εφαρμογή μέτρου φραγής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ.

- Ολοκλήρωση δοκιμαστικής εφαρμογής του συστήματος Risk Analysis, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, τη δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη και τον καθορισμό του βαθμού επισφάλειας της οφειλής.

- Υλοποίηση του βιβλίου ανεπίδεκτων είσπραξης (λογισμικό).

Στόχοι είναι:

- Ολοκλήρωση μαζικών εντάξεων μη ρυθμισμένων οφειλών από τους τ. ΦΚΑ (ΕΦΚΑ) στο ΚΕΑΟ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.

- Διόρθωση και συμπλήρωση των στοιχείων μητρώου των οφειλετών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ποσοστό άνω του 90%.

- Διόρθωση και συμπλήρωση των στοιχείων μητρώου των οφειλετών των λοιπών τ. ΦΚΑ (πλην τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) σε ποσοστό άνω του 60%.

- Παραγωγή δοκιμίων λαθών εντός 40 ημερών από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ.

- Χαρακτηρισμός οφειλών, ύψους 2 δισ. ευρώ, ως ανεπίδεκτων είσπραξης με εφαρμογή του άρθρου 108 του Ν. 4387/2016.

- Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος Ανάλυσης Επικινδυνότητας (Risk Analysis) έως 30/06/2017.

Δεύτερος άξονας δράσεων του ΚΕΑΟ, για το 2017, είναι η εντατικοποίηση μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών-αύξηση εσόδων.

Ειδικότερα:

- Αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων σε όλους τους οφειλέτες που θα ενταχθούν, σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. 58039/3275/28.12.2016 Υπουργική Απόφαση.

- Καθιέρωση πάγιας εβδομαδιαίας επικοινωνίας της Κεντρικής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες για παρακολούθηση της πορείας διεκπεραίωσης της αποστολής των ατομικών ειδοποιήσεων και για την παροχή οδηγιών/κατευθύνσεων.

- Εξαγωγή συνδυαστικών αναφορών σχετικά με τις παράλληλες ρυθμίσεις που τυχόν τηρούν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί για μέρος των οφειλών τους σε ειδικές ρυθμίσεις.

- Επέκταση ελέγχου διατήρησης ειδικών ρυθμίσεων, πέραν των ρυθμίσεων, βάσει επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης.

- Δημιουργία διαδικασίας ελέγχου πλήθους και διατήρησης ρυθμίσεων υπευθύνων.

- Προγραμματισμός επισκέψεων σε κάθε Περιφερειακή Υπηρεσία από ομάδα της Διεύθυνσης Διακανονισμού Οφειλών στο πλαίσιο υποστήριξης-εκπαίδευσης των Υπηρεσιών.

- Δημιουργία απαγορευτικού μηνύματος κατά την είσοδο των οφειλετών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν έχει αναγνώσει την ατομική ειδοποίηση που του έχει σταλεί ηλεκτρονικά.

- Προτροπή οφειλετών για εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

- Διενέργεια ημερίδων για την ενημέρωση επιχειρήσεων και λογιστών σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τις ρυθμίσεις.

- Καθορισμός μεθοδολογίας για την κατάταξη των οφειλετών ως προς την προτεραιότητα και την επιλογή του μέτρου κατά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

- Ολοκλήρωση σχεδιασμού των διαδικασιών συνεργασίας του ΚΕΑΟ με τη φορολογική διοίκηση για την άντληση των πληροφοριών οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

- Υλοποίηση διασύνδεσης μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του ΚΕΑΟ και της ΓΓΠΣ για την άντληση των πληροφοριών οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.

- Ολοκλήρωση προσαρμογών του λογισμικού του ΟΠΣ-ΙΚΑ στη λειτουργική περιοχή διακανονισμού οφειλών:

α) Δημιουργία τύπων ρύθμισης για τη διαχείριση των ειδικών ρυθμίσεων.

β) Δημιουργία αυτοματοποιημένων αναφορών (reports) για την παρακολούθηση της πορείας των ατομικών ειδοποιήσεων.

- Έλεγχος και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας των επεκτάσεων λογισμικού της λειτουργικής περιοχής αναγκαστικών μέτρων για:

α) Παραγωγή μηνυτήριων αναφορών για τη μη καταβολή εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών για άθροισμα οφειλών από πράξεις επιβολής εισφορών (ΠΕΕ) ίσο ή μεγαλύτερο του χρηματικού ορίου των μηνυόμενων ποινικών αδικημάτων των 30.000 ευρώ.

β) Εκτέλεση αυτοματοποιημένων μηχανογραφικών ροών για την εξαγωγή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (παραγγελίες κατάσχεσης κινητών/ακινήτων και κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων), βάσει κριτηρίων επιλογής από το χρήστη και τυποποιημένων κανόνων επιλογής οφειλετών, οι οποίες θα χρεώνονται αυτόματα και ισόνομα στους συνεργαζόμενους δικαστικούς επιμελητές.

- Υλοποίηση Β' φάσης της εφαρμογής αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Υλοποίηση διασύνδεσης με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την αναγγελία στοιχείων οφειλετών στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων.

- Υλοποίηση διασύνδεσης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αναγγελία στοιχείων οφειλετών στο πλαίσιο δημοσιοποίηση των στοιχείων μεγάλων οφειλετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 4410/2016.

Στόχοι:

- Είσπραξη 1 δισ. ευρώ εντός του 2017.

- Αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων στους οφειλέτες που θα ενταχθούν μαζικά, βάσει της υπ. αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 Υπουργικής Απόφασης εντός τριών μηνών από την ένταξη.

- Λήξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών, μετά από απώλεια ρύθμισης.

Τρίτος άξονας δράσεων είναι η ενίσχυση διοικητικής ικανότητας του ΚΕΑΟ:

- 'Αμεση στελέχωση των Υπηρεσιών με προσωπικό, μέσω μετακίνησης υπαλλήλων από τους τ. ΦΚΑ, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες και τις προβλεπόμενες θέσεις.

- Επανεξέταση κατανομής του υφιστάμενου προσωπικού.

- Διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για την επιμόρφωση προσωπικού σε θέματα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Διενέργεια ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ανώτερων στελεχών των Περιφερειακών Υπηρεσιών.

- Προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού (SQL Server, σταθμοί εργασίας, δικτυακός εξοπλισμός) για την κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας.

- Εγκατάσταση και παραμετροποίηση πλατφόρμας διαχείρισης βάσεων δεδομένων SQL Server.

- Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους οφειλέτες:

α) mobile εφαρμογές για τις υπηρεσίες «Προσωποποιημένη πληροφόρηση», «Πίνακας χρεών» και «Καρτέλα οφειλέτη» και β) ενημέρωση στοιχείων επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου.

- Σύνταξη ισολογισμού-απολογισμού οικονομικών ετών 2014, 2015 και 2016.

- 'Αμεση απόδοση των εσόδων στους δικαιούχους ΦΚΑ με την είσπραξη των οφειλών, μέσω ΔΙΑΣ και από ηλεκτρονικά κατασχετήρια με λογιστικοποίηση των εγγραφών σε καθημερινή βάση.

- Υποβολή στατιστικών δελτίων τριμηνιαίας και ετήσιας έρευνας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, σε εφαρμογή των υπ. αριθμ. 11750/Γ1-1233/2.10.2014, Γ1-3/5.1.2015 και Γ1492/21.4.2015 εγκυκλίων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

- Παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού έτους 2017.

- Τήρηση δεικτών αποτελεσμάτων ανά Περιφερειακή Υπηρεσία (με τριμηνιαία παρακολούθηση).

- Επανεξέταση εσωτερικών ροών εργασίας και ανασχεδιασμός διαδικασιών, όπου κριθεί απαραίτητο.

- Σύνταξη πρότασης για αναδιοργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών για τη βελτίωση της λειτουργίας και την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου όγκου οφειλετών.

Στόχοι:

- Στελέχωση του ΚΕΑΟ με συνολικά 600 υπαλλήλους έως 31.03.2017.

- Υλοποίηση τριήμερων εκπαιδεύσεων για τουλάχιστον 300 υπάλληλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών σε θέματα διαχείρισης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Υλοποίηση τουλάχιστον δύο ημερίδων για ευαισθητοποίηση διευθυντών και προϊσταμένων (50 άτομα).

- Υλοποίηση τουλάχιστον πέντε πενθήμερων εκπαιδεύσεων πάνω στο λογισμικό των καθυστερούμενων εισφορών και των αναγκαστικών μέτρων.

Από την αρχή του 2017, το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιό του, «έρχεται αντιμέτωπο με μία σημαντική πρόκληση όσον αφορά τον όγκο των οφειλών που καλείται να διαχειριστεί. Με την υπ. αριθμ. 58039/3275/28.12.2016 απόφαση υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταργήθηκε η υπ. αριθμ. οικ.13822/1089/2.5.2014 Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα "Κριτήρια προσδιορισμού των εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ".

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, "Στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες, κατά την έκδοση της παρούσας, δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης».

Επομένως, με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, από 01.01.2017, διαβιβάζονται αφενός μεν οι μη ρυθμισμένες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ αφετέρου δε οι μη ρυθμισμένες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που δεν πληρούσαν τα παλαιότερα κριτήρια για διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών στο ΚΕΑΟ. Οι οφειλέτες εντάσσονται στο ΚΕΑΟ με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη.

Βάσει των παραπάνω, εκτιμάται ότι το στοκ οφειλετών των τ. ΦΚΑ που είναι προς ένταξη στο ΚΕΑΟ περιλαμβάνει περίπου:

- 310.000 οφειλέτες από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ, στο τέλος Ιανουαρίου 2017, με οφειλές, ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ).

- 420.000 οφειλέτες από τον τ. ΟΑΕΕ.

- 380.000 οφειλέτες από τον τ. ΟΓΑ.

- 80.000 οφειλέτες από το τ. ΕΤΑΑ.

Οι παραπάνω οφειλές θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη ενταγμένες οφειλές, οι οποίες, στο τέλος του 2016, ήταν στο ύψος των 17,5 δισ. ευρώ για 314.917 οφειλέτες.

Με εφαρμογή των νέων κριτηρίων διαβίβασης οφειλών, στο τέλος Ιανουαρίου 2017, εντάχθηκαν 313.108 νέοι οφειλέτες από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η διαβίβαση έγινε, μετά από επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων του ΕΦΚΑ και ακολουθήθηκε από επανασχεδιασμό των διαδικασιών για τη διαβίβαση των νέων οφειλών που θα δημιουργούνται στο εξής. Αντίστοιχες ενέργειες προγραμματίζονται και για τις οφειλές από τους υπόλοιπους τ. ΦΚΑ που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, για τους οποίους θα πρέπει να προγραμματιστεί η ένταξη, λαμβάνοντας υπόψη και την ετοιμότητά τους ως προς τη βεβαίωση των οφειλών τους.

Η δράση της επικαιροποίησης του μητρώου οφειλετών αφορά τη διαρκή ενημέρωση και επικαιροποίηση του ενιαίου μητρώου οφειλετών, ώστε να περιέχει πλήρη και έγκυρα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση των οφειλών. Η αποστολή των ατομικών ειδοποιήσεων, η λήψη αναγκαστικών μέτρων, η δημιουργία του προφίλ οφειλέτη και ο εντοπισμός των περιπτώσεων οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, προϋποθέτουν την τήρηση ορθών μητρώων. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Μητρώου Οφειλετών του ΚΕΑΟ διενεργεί ενδελεχή έλεγχο για αποκατάσταση των λαθών στα στοιχεία μητρώου, προχωρώντας, μεταξύ άλλων και σε διασταυρώσεις με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες (Γ.Γ.Π.Σ., Γ.Ε.ΜΗ., ΕΛ.ΑΣ., Η.ΔΙ.Κ.Α., κλπ.).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ελλείψεων του Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών είναι τα εξής:

- Ελλιπή στοιχεία υπευθύνων των επιχειρήσεων (στοιχεία ταυτότητας, ιδιότητα υπευθύνου, ημερομηνία έναρξης και λήξης ιδιότητας, κλπ.).

- Νομικά πρόσωπα με μικρότερο του προβλεπόμενου αριθμού υπευθύνων ή ακόμα και χωρίς καμία καταχώρηση υπευθύνου.

- Μη επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας της επιχείρησης (μη λειτουργία, μη απασχόληση, οριστική διακοπή, κλπ).

- Λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία ταχυδρομικής διεύθυνσης.

Με την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τους ΦΚΑ στο ΚΕΑΟ, αναμένεται να ενταχθούν πολλές οφειλές οι οποίες εμφανίζουν πολύ μικρή εισπραξιμότητα. Ο διαχωρισμός των οφειλών αυτών σε εφαρμογή του 'Αρθρου 108 του Ν.4387/2016 είναι περισσότερο από ποτέ κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση του χρέους.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές, για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομία, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

Η δράση περιλαμβάνει ενδελεχή έλεγχο των οφειλών και καταλήγει στην καταχώριση στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης, όσων από αυτές κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Η πρόοδος της δράσης στο στάδιο αυτό θα διευκολυνθεί πολύ με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου 108 του ν. 4387/2016, με την οποία θα καθοριστούν τα ελάχιστα στοιχεία που πρέπει να ερευνώνται, ώστε να γίνεται με ασφάλεια ο χαρακτηρισμός των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Στο ΚΕΑΟ εξασφαλίζεται η κεντρική παρακολούθηση των οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις επικεντρώνονται στην αξιοποίηση των δεδομένων που βρίσκονται στο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με βασικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως η φερεγγυότητα των οφειλετών, η εισπραξιμότητα και η παραβατικότητα.

Εφαρμόζοντας μεθοδολογίες ανάλυσης κινδύνου, το ΚΕΑΟ θα εστιάσει:

- Στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών-οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου.

- Στον καθορισμό της θεωρητικής εισπραξιμότητας της οφειλής, ώστε να εντοπίζονται: α) Οι οφειλέτες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, γιατί η οφειλή τους είναι υψηλής εισπραξιμότητας και β) οι οφειλές που είναι χαμηλής εισπραξιμότητας και η επιδίωξη της είσπραξής τους δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα, δηλαδή συνεπάγεται άσκοπη κατασπατάληση υλικών και ανθρώπινων πόρων και για τις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες χαρακτηρισμού ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

- Στη δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του (συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών, τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής, κλπ).

Παράλληλα, το ΚΕΑΟ εστιάζει στον εντοπισμό περιπτώσεων οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών. Έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες ΕΠΕ και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι ο ασφαλής εντοπισμός των εικονικών υπευθύνων για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση, αλλά και την οικονομική δυνατότητα, να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.

διαβάστε περισσότερα...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com