Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

"Μπόνους" στους δανειολήπτες των τιτλοποιημένων δανείων του ΤΠ&Δ

Στην επιβράβευση και των συνεπών δανειοληπτών των οποίων τα δάνεια έχει τιτλοποιήσει, σχεδιάζει να προχωρήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η επιβράβευση αναμένεται να λάβει τη μορφή επιστροφής ποσού από τα έσοδα που συνεχίζει να αποκομίζει το ΤΠ&Δ από την τιτλοποίηση των δανείων τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει κατατεθεί τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, να εφαρμόζει την πολιτική επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών και σε δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί δυνάμει του άρθρου 9 του νόμου 3453/2006.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα τα δάνεια αυτά διαμορφώνονται σε περίπου 22.000, με συνολική αξία μικρότερη των 500 εκατ. ευρώ. Η τιτλοποίησή τους είχε γίνει το 2005 με σκοπό να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΤΠ&Δκαι για την ακρίβεια αφορούσε μεταβίβαση και τιτλοποίηση εσόδων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της χρονικής περιόδου από την 30η Απριλίου 2006 έως την 28η Αυγούστου 2039, από ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων που είχαν χορηγηθεί από την 1η Ιουλίου 1988 έως τις 30 Ιουνίου 2004.
Στους δανειολήπτες των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία τότε ανέρχονταν περί τις 25.000, δεν είχε γνωστοποιηθεί η τιτλοποίηση και μεταβίβαση των δανείων τους. Ενημερώθηκαν όταν ορισμένοι από τους δανειολήπτες υπέβαλαν στο ΤΠ&Δ αίτηση για να ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση δανείων που πρόσφερε το Ταμείο. Τότε τους αναφέρθηκε γραπτώς ότι δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση γιατί το δάνειό τους τιτλοποιήθηκε και εκχωρήθηκε το 2006 στην εταιρία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No 1 Plc.
Σημειώνεται ότι το ΤΠ&Δ εφάρμοσε από πέρυσι πολιτική ρυθμίσεων ώστε με αντικειμενικό τρόπο να διαμορφώνονται οι δόσεις των δανείων ανάλογα με τις δυνατότητες αποπληρωμής του δανειολήπτη. Για τη διαμόρφωση των δόσεων εφάρμοσε τις εξής τεχνικές: α) επιμήκυνση δανείου, β) επιμήκυνση δανείου και σημαντική μείωση επιτοκίου, γ) επιμήκυνση δανείου, σημαντική μείωση επιτοκίου και πάγωμα μέρους του κεφαλαίου για κάποια χρόνια. 
Παράλληλα. για μία κατηγορία δανειοληπτών που δεν ήταν δυνατή η μείωση του επιτοκίου, το ΤΠ&Δ προχώρησε σε επιβράβευσή τους. Ωστόσο, και από τα προγράμματα επιβράβευσης ήταν αποκλεισμένοι οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια είχαν τιτλοποιηθεί καίτοι αυτοί ήταν η "αφρόκρεμα" των συνεπών δανειοληπτών του ΤΠ&Δ (για το λόγο αυτό, άλλωστε, τιτλοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια).
Σημειώνεται ότι το πρώτο πρόγραμμα επιβράβευσης ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο – Ιούνιο και αφορούσε την καταβολή στους συνεπείς δανειολήπτες του αναλογούντος ποσού για το β΄ εξάμηνο του 2016. Σύντομα το ΤΠ&Δ πρόκειται να ανακοινώσει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών για το α΄ εξάμηνο 2017.
Στην έννοια του συνεπούς δανειολήπτη το ΤΠ&Δ  περιλαμβάνει:
α) Τους δανειολήπτες, που έχουν προβεί σε διακανονισμό του ληξιπρόθεσμου χρέους τους- ανεξάρτητα από τον χρόνο λήξης- και το εξυπηρετούν κανονικά. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της επιστροφής τόκων κεφαλαίου υπολογίζεται επί του άληκτου κεφαλαίου και δεν αφορά το διακανονισθέν ποσό. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο δανειολήπτης που έχει υποβάλλει αίτηση διακανονισμού και δεν έχει διεκπεραιωθεί εφόσον κατά το εξάμηνο στο οποίο αφορά η επιβράβευση, οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά.
β) Δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της επιμήκυνσης και μόνο.
γ) Δανειολήπτες με ρύθμιση μερικής καταβολής δόσης, παρακράτησης 3/10 ή αναστολής, εφόσον προβούν σε εξόφληση του οφειλόμενου, λόγω της ρύθμισης ποσού εντός του επόμενου της επιβράβευσης εξαμήνου.
δ) Δανειολήπτες που έχουν προβεί σε ολοσχερή εξόφληση του δανείου τους στο β’ εξάμηνο του 2016. Η επιβράβευση αφορά στην ανάλογη μείωση τόκων εξόφλησης.
ε) Δανειολήπτες με μικρό χρεωστικό υπόλοιπο, για το οποίο δεν υπάρχει αποδεδειγμένα δική τους υπαιτιότητα και το οποίο θα συμψηφίζεται με το ποσό επιβράβευσης.
Στ) Συνεπείς δανειολήπτες θεωρούνται και όσοι εξ αυτών έχουν στο παρελθόν λάβει μείωση επιτοκίου λόγω ένταξης σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)
 
website counter
friend finderplentyoffish.com