Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Bloomberg: Τι χρειάζεται για να δοθεί μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα το καλοκαίρι

Ύστερα από μία δεκαετία και τρία προγράμματα στήριξης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της πιστεύουν ότι η χώρα θα αρχίσει σύντομα και πάλι να λειτουργεί ως κανονική οικονομία. Ωστόσο χωρίς πρόσθετες κινήσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι ελπίδες πιθανότατα θα διαψευστούν, όπως προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg. 



Σε άρθρο γνώμης το Bloomberg υπενθυμίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κινείται κοντά στο 180% του ΑΕΠ, ακόμη και μετά από μία υπολογίσιμη απομείωση χρέους το 2012. «Προς το παρόν η Ελλάδα επωφελείται από εξαιρετικά μεγάλες ωριμάνσεις και χαμηλά επιτόκια, που κάνουν το χρέος να μοιάζει διαχειρίσιμο. Αυτό είναι παραπλανητικό» επισημαίνει το πρακτορείο, εξηγώντας σε κάθε πιθανό σενάριο για την οικονομία, χωρίς πρόσθετα μέτρα, το χρέος δεν θα μειωθεί αρκετά.

Οι συντάκτες του Bloomberg αναφέρονται ακόμη στην «άνευ προηγουμένου» υποχρέωση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%, σημειώνοντας πως ακόμη και εάν η χώρα καταφέρει να αντέξει τη δημοσιονομική αυτή πίεση, οι αριθμοί και πάλι δεν βγαίνουν.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εγείρει συνταγματικές ενστάσεις σε μία απευθείας μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά αυτές σύμφωνα με το πρακτορείο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, εάν η μείωση δοθεί με αντάλλαγμα νέες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας. «Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους σε άλλες χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά. Και είναι αναγκαίο επίσης να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να επιμείνει στις προσπάθειες για έλεγχο των δημοσίων δπαανών και τόνωση της παραγωγικότητας» αναφέρει το άρθρο.

Εξηγεί δε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συνδέσουν τη συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία με τη μείωση του χρέους. Για κάθε αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τον συμφωνηθέντα στόχο, θα μπορούσε να έχει προσυμφωνηθεί μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. «Το σωστό μίγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελάφρυνσης χρέους θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει χαμηλότερα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ» επισημαίνεται.

Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι αρκετό, προειδοποιεί το Bloomberg. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ένα δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας κρίσης ρευστότητας. Ένας καλό τρόπος θα ήταν η προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM. «Η ιδέα δεν αρέσει στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί θέλει να κηρύξει την καθαρή έξοδο από τα οικονομικά προβλήματα φέτος. Η στάση αυτή είναι εσφαλμένη: Εάν το ποσοστό του χρέους δεν μειωθεί και δεν διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα, μία τέτοια διακήρυξη είναι άνευ νοήματος». σχολίαζει το πρακτορείο και καταλήγει: «Ένα αξιόπιστο σχέδιο θα έπρεπε να έχει έρθει εδώ και καιρό. Αυτό το καλοκαίρι πρέεπι να λυθεί το πρόβλημα μια για πάντα».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com