Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Uber: Ευρεσιτεχνία χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για εντοπισμό επιβατών υπό την επήρεια αλκοόλ

Η Uber υπέβαλε αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας πάνω στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα είναι σε θέση να διαπιστώνει πόσο υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να είναι οι εν δυνάμει επιβάτες.



Όπως αναφέρει το BBC, η εφαρμογή, που χρησιμοποιείται για την κλήση οδηγών, θα μπορούσε να τους προωθεί και άλλες πληροφορίες, όπως το πού ακριβώς βρίσκονται, με πόση ακρίβεια πληκτρολογούν, ακόμα και τη γωνία στην οποία κρατούν το τηλέφωνό τους. Αυτό θα βοηθούσε τους οδηγούς της Uber να αποφεύγουν τους μεθυσμένους επιβάτες- ωστόσο, επικριτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και αντίστροφα, υποδεικνύοντας τους πιο ευάλωτους επιβάτες.

Σύμφωνα με το σχετικό αίτημα στο αμερικανικό γραφείο καταχώρησης ευρεσιτεχνιών, το σύστημα θα εντοπίζει «μη χαρακτηριστική δραστηριότητα χρήστη». Ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν καλή ιδέα να αυξηθούν τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία, καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει διάφορα αμφιλεγόμενα περιστατικά.

Αναλυτικότερα, το 2014 είχε γίνει γνωστό ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα λογισμικού γνωστό ως God View για την παρακολούθηση των θέσεων πελατών και οδηγών σε πραγματικό χρόνο - κάτι που, σε συνδυασμό με μια παραβίαση που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν προσωπικά δεδομένα άνω των 100.000 οδηγών της Uber, ανάγκασε την εταιρεία να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητας των οδηγών και των πελατών της.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Τράβις Κάλανικ, συνιδρυτής της εταιρείας, είχε υποβάλει την παραίτησή του 2017 εν μέσω σκανδάλου για «κουλτούρα» σεξουαλικής παρενόχλησης στην εταιρεία. Σύμφωνα με το CNN, πάνω από 100 οδηγοί στις ΗΠΑ είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις ή κακοποίηση επιβατών μέτσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, με 31 από αυτούς να καταδικάζουνται για εγκλήματα που περιελάμβαναν παράνομη κράτηση και βιασμό.

Από πλευράς της, σε σχετική ανακοίνωση η Uber υποστηρίζει πως «πάντα εξερευνούμε τρόπους η τεχνολογία μας να βοηθά στη βελτίωση της εμπειρίας Uber για οδηγούς και πελάτες. Υποβάλλουμε αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας για πολλές ιδέες, αλλά δεν εξελίσσονται όλες σε προϊόντα ή λειτουργίες».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com