Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ετήσιο όφελος 200 εκατ. για το Δημόσιο από τη λειτουργία του σχεδίου "Ηρακλής" για τα NPLs

Έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο η λειτουργία του Asset Protection Scheme με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. 



Η λειτουργία του ελληνικού APS θα απαλλάξει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 30 δισ. ευρώ, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος – αντιθέτως με όφελος για τα κρατικά έσοδα -, χωρίς να αγγίξει το buffer που έχει σχηματισθεί για την οχύρωση των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου τα προσεχή χρόνια, ενώ θα ανοίξει και την "βαλβίδα" για την εισροή ρευστότητας στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία.

Το σχέδιο "Ηρακλής" μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησης, με ορίζοντα ψήφισής του από την ελληνική Βουλή τον ερχόμενο μήνα. Ύστερα από έξι εβδομάδες εντατικής προεργασίας, το σχέδιο βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και αναμένει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων ώστε να υπογραφεί από την επίτροπο Μ. Βεστάγκερ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Καθώς ο "Ηρακλής" έχει την πλήρη υποστήριξη Βερολίνου, Φρανκφούρτης και Βρυξελλών, η έγκρισή του αποτελεί προτεραιότητα και για τις ευρωπαϊκές Αρχές που βλέπουν ότι ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των NPLs της ευρωζώνης. Κατόπιν αυτού, οι διαδικασίες ώστε το σχήμα να λάβει το πράσινο φως και να αρχίσει να λειτουργεί θα "τρέξουν" από σήμερα πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών, επιτροπή νομικών ξεκινά τη σύνταξη του εφαρμοστικού νόμου ώστε το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του APS και τις τιτλοποιήσεις να είναι έτοιμο να σταλεί στη Βουλή για ψήφιση μέσα στον Οκτώβριο (το πιθανότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου).

Ό υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον τραπεζικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, η εφαρμογή  του σχεδίου "Ηρακλής" θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από  κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 30  δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ώθηση της ανάπτυξης.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (Senior), έναντι προμήθειας υπέρ του, αποτιμημένη σε όρους αγοράς.

"Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το λεγόμενο buffer. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών για την παροχή της εγγύησης", επισημαίνει ο κ. Ζαββός.

Όπως προσθέτει, το  σχέδιο "Ηρακλής"  έχει τύχει συστηματικής διαβούλευσης και αποδοχής με όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους Θεσμούς και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις σε δεύτερη φάση, καθώς θα εμβαθύνει την δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια παγκόσμια Οικονομία που υποφέρει από χαμηλές αποδόσεις.

Tο ύψος των κρατικών εγγυήσεων θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις αυτές θα συνοδεύσουν το senior ομόλογο των τιτλοποιήσεων NPLs, το οποίο αποτελείται από τα πλέον ποιοτικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών (με το υψηλότερο ποσοστό προβλεπόμενης ανάκτησης), γεγονός που διασφαλίζει ότι δεν θα απαιτηθεί η χρήση των εγγυήσεων του Δημοσίου. Ακόμη όμως και στην απειροελάχιστη περίπτωση που γίνει χρήση των εγγυήσεων, οι προμήθειες που θα έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις τράπεζες θα υπερκαλύπτουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο κόστος.

Σημειώνεται ότι και για τις τράπεζες, η ραγδαία πτώση των επιτοκίων διαμορφώνει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό κόστος για τις εγγυήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Το να συμμετάσχουν δε, στο APS, είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο γι΄ αυτές, καθώς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να έχουν απαλλαγεί από σημαντικό ύψος κόκκινων δανείων, χωρίς να υπολογίζεται η επόμενη ακόμη πιο φιλόδοξη χρονιά, η οποία είναι και χρονιά stress tests.

Επιπλέον, με τη συμμετοχή τους στο APS, οι τράπεζες αναμένεται να εξασφαλίσουν μηδενική στάθμιση στο ενεργητικό τους (RWA) για τα senior ομόλογα που θα φέρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου και θα διακρατήσουν οι ίδιες, με όφελος την απελευθέρωση κεφαλαίων από τους ισολογισμούς τους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com