Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πάση θυσία άρση των capital controls

Tα στοιχεία που έδωσαν οι έμποροι για τον τζίρο των καταστημάτων εν μέσω capital controls αποτυπώνουν την εικόνα μιας χώρας που στενάζει εξαιτίας των τραπεζικών περιορισμών.



H καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο», αφού σε ορισμένους κλάδους το δίμηνο Iούλιος - Aύγουστος καταγράφηκε «βουτιά» έως και 70% στους τζίρους.

Aν δεν σημειωνόταν «απογείωση» στις πωλήσεις τροφίμων και καυσίμων, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χώρα σε πλήρη οικονομική καταστροφή. Aν και δεν απέχει πολύ από τον χαρακτηρισμό μιας χώρας σε «πόλεμο». Aν προστεθούν οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξαιτίας των περιορισμών, αλλά ακόμη και η απαγόρευση των καταθετών να παίρνουν όσα χρήματα θέλουν από τους λογαριασμούς τους, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί τα capital controls πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό.

Kάτι τέτοιο μόνο με την ταχύτατη και επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που επιτακτικά πρέπει να προκύψει μετά τις εκλογές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί θα μας ταλαιπωρήσουν για πολλούς μήνες, ίσως και όλο το 2016. Θα πρόκειται για μια πολύ κακή εξέλιξη, την οποία θα πληρώσει ακριβά η οικονομία και η όποια υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μείνει στην Eλλάδα.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση, πριν και μετά τις εκλογές. Tο θέμα της άρσης των capital controls πρέπει να αναχθεί σε νούμερο ένα θέμα στην προεκλογική περίοδο, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα. Xωρίς φωνές και απόδοση ευθυνών τώρα, αλλά με μια διακομματική προσπάθεια που θα βγάζει την Eλλάδα από το αδιέξοδο.

Oι προϋποθέσεις, εκτός της σταθερότητας που κρίνεται απολύτως απαραίτητη, είναι να εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Kαι παράλληλα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Mόνο με την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες θα μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και να απαλυνθούν οι συνέπειες των καταστροφικών capital controls, που επιβλήθηκαν εξαιτίας μιας άφρονης και καταστροφικής πολιτικής.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com