Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΕΥΝΑ KPMG: ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ... ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

Εντονη μεταβλητότητα στις μισθολογικές τάσεις του ιδιωτικού τομέα υπήρξε στη διάρκεια του 2015, με τις διακυμάνσεις στις αποδοχές να συνδέονται άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας που κυριάρχησε.



Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, τον φαρμακευτικό και αγροχημικό, των καταναλωτικών προϊόντων, του λιανεμπορίου και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με την KPMG, στα θετικά στοιχεία συγκατελέγεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η εξάλειψη των μειώσεων στις βασικές αποδοχές και οι μικρές αυξήσεις βασικών αποδοχών σε επιλεγμένα στελέχη. Στον αντίποδα, και στους 4 κλάδους παρατηρείται μείωση των μεταβλητών αποδοχών που χορηγήθηκαν το 2015 για την απόδοση του 2014, γεγονός που διατηρεί το συνολικό πακέτο αποδοχών κοντά στα περσινά επίπεδα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Γενική Διευθύντρια στο τμήμα Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, επισημαίνει πως στην αρχή του 2015, οι επιχειρήσεις σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά προηγούμενων ετών ξεκίνησαν με θετική ψυχολογία και διάθεση επένδυσης σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, προχωρώντας σε προσλήψεις και σε αυξήσεις των σταθερών αποδοχών, σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της προηγούμενης περιόδου.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, από τα μισά του χρόνου όταν το κλίμα αντιστρέφεται και επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία των μακροοικονομικού περιβάλλοντος, παρατηρείται αυτοσυγκράτηση στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων και σχεδίων δράσης. «Οι παρεμβάσεις σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες, γίνονται προσλήψεις κυρίως 'χαμηλών θέσεων' με έμφαση στον έλεγχο της μισθολογικής δαπάνης...», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Κλάδοι
Από τα ευρήματα της έρευνας ανά κλάδο ξεχωρίζουν τα εξής:

Στον φαρμακευτικό και αγροχημικό κλάδο το 87% των εταιρειών του δείγματος έδωσε το 2015 αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ καμία εταιρεία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μειώσεις το 2016.

Στον ασφαλιστικό κλάδο μόνο μια εταιρεία από το σύνολο του δείγματος προχώρησε μέσα στο 2015 ή σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση θέσεων εργασίας.

Στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων το 62% του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ μόνο το 14% των εταιρειών έχει προχωρήσει σε απολύσεις μέσα στο 2015.

Στο λιανεμπόριο σχεδον μία στις δύο εταιρείες (45%) του δείγματος έδωσε αυξήσεις σε τουλάχιστον μια από τις κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ για το 2016, το 14% προτίθεται να προχωρήσει σε αυξήσεις σε μία τουλάχιστον κατηγορία εργαζομένων, που κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 1,7%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com