Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Να αποκρουστούν οι ακραίες φωνές

Το καλοκαίρι του 2015 η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή.




Είτε επρόκειτο για ένα τέχνασμα του Β. Σόιμπλε και της παρέας των «λύκων» στην Ευρώπη, είτε για μια πραγματική απειλή, την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ένα ιστορικό λάθος που θα πλήρωνε η Ελλάδα για δεκαετίες.

Η συμφωνία του Ιουλίου και η επισφράγισή της με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έδιωξαν τα σύννεφα, απέτρεψαν τα σχέδια των «σκληρών» και άνοιξαν τον δρόμο για να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι πολίτες πίστεψαν ότι είχαν φύγει οριστικά τα σενάρια του Grexit που επαναφέρει με εύσχημο τρόπο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, ένα μαύρο σύννεφο σκιάζει τη χώρα και προκαλεί σοβαρές πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις. Το μαζικό «ξεπούλημα» στο Χρηματιστήριο είναι προμήνυμα για τους φόβους που υπάρχουν στην αγορά ότι η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει για τα καλά. Η δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων και αγροτών είναι ένα ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στους δανειστές ότι η συνέχιση μιας βάρβαρης πολιτικής θα καταστρέψει την ελληνική κοινωνία.

Ανεξαρτήτως των λαθών που έγιναν το προηγούμενο πεντάμηνο από την κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο ότι η πλευρά των Θεσμών τραβάει κι άλλο το σχοινί. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει αυτό να σπάσει. Οποιος διάβασε την ανάλυση του Ευάγγ. Βενιζέλου για το τι θα σήμαινε για την Ελλάδα ένα Grexit, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να γίνεται ούτε καν συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα. Πρέπει όλοι τώρα να αντιληφθούν τις ιστορικές ευθύνες τους, πολίτες, κόμματα, οικονομικοί παράγοντες.

Η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Και αυτό θα το πετύχει μόνον εφόσον αποκρουστούν οι ακραίες και προκλητικές φωνές, από το εξωτερικό και το εσωτερικό για ρήξη. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com