Τα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία χτυπούν πιο δυνατά από ποτέ.
Τα χτύπησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας με τον πιο εμφατικό τρόπο, αν και με πολλές δόσεις «διπλωματίας».
Ο διοικητής είπε ξεκάθαρα ότι η άρση των εκκρεμοτήτων, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο και μια πιο άμεση διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα φέρει στο τέλος της χρονιάς την ελπίδα. Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εξόδου από την ύφεση.
Σε άλλη περίπτωση, είπε ο κ. Στουρνάρας με έμμεσο τρόπο, θα γυρίσουμε στο δραματικό καλοκαίρι του 2015. Τι έγινε τότε; Η Ελλάδα κινδύνευσε πιο πολύ από ποτέ να φύγει από το ευρώ, έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, η οποία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.
Αυτός ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει, όσο η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται στον αέρα.
Και την ίδια στιγμή, η προσφυγική βόμβα έχει πλέον σκάσει στα χέρια της χώρας. Οι συγκλονιστικές εικόνες που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι παρά η αρχή ενός δράματος που είναι άγνωστο πού θα καταλήξει.
Κι όμως, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία εδώ και δύο ημέρες επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση με non paper ή επίσημες ανακοινώσεις και με πολιτικές σκιαμαχίες, που δεν ταιριάζουν στην κρισιμότητα των στιγμών.
Πραγματικά δεν ξέρουμε αν οι πολιτικοί ταγοί της χώρας έχουν αντιληφθεί το αδιέξοδο, αν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος. Ελπίζουμε να υπάρχει σχέδιο, και για την οικονομία και για το Προσφυγικό διότι σε άλλη περίπτωση το άμεσο μέλλον θα είναι ζοφερό, και για τους Ελληνες και για τους ξένους που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.
Ομως, δεν περιποιεί τιμή και για την Ευρώπη αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Ευρώπη της συναδέλφωσης των λαών, της άρσης της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης πού είναι; Και πού είναι η στήριξη σε μια χώρα-μέλος που δεν μπορεί να αντέξει το δυσανάλογο βάρος που της αναλογεί. Αυτή η Ευρώπη εγκληματεί.