Ηχηρή παρέμβαση θα κάνει σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της ΤτΕ στέλνοντας σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για το σοβαρό κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας, εάν δεν αναληφθούν, τάχιστα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Ο κ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του διοικητή, αναμένεται να αναφερθεί στον «δεκάλογο» για την ανάκαμψη, περιγράφοντας τα δέκα βήματα που πρέπει να γίνουν για να σταθεροποιηθεί η οικονομία που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Η θέση του διοικητή, όπως θα αποτυπωθεί και στην έκθεση είναι ότι όλοι, εντός και εκτός συνόρων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα ώστε να καταστεί δυνατό η οικονομία να γυρίσει σελίδα.
Προειδοποιεί δε τις τράπεζες να διασφαλίσουν μια ορθή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας πως το 2015 ανακόπηκε ο ρυθμός επιβράδυνσης στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων. Σύμφωνα πάντως με την ΤτΕ από το τρίτο τρίμηνο του 2015 και μετά την ανακεφαλαιοποίηση παρατηρήθηκε επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να κρούσει κώδωνα κινδύνου προς την κυβέρνηση να υλοποιήσει, το ταχύρτερο δυνατό το πρόγραμμα προσαρμογής, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, να προχωρήσουν οι αναγκαίες δράσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του κεντρικού αυτού στόχου είναι η κυβέρνηση να έχει την «ιδιοκτησία» (ownership) του προγράμματος στήριξης και να βοηθήσει στην επίτευξη μιας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Σύμφωνα με τον διοικητή για να μπορέσει να περάσει η οικονομία από την ανάκαμψη σε περίοδο διατηρήσιμης ανάκαμψης απαιτείται μακροχρόνια στόχευση και προσήλωση στην εφαρμογή της νέας δανειακής συμφωνίας, η οποία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι επιταγή των δανειστών, αλλά μια συμφωνία που εμπεριέχει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είναι:
1. Συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής με επανακαθορισμό του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.
2. Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών, τον ανταγωνισμό και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
3. Ισχυροποίηση τραπεζικού συστήματος με αντιμετώπιση «κόκκινων» δανείων.
4. Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
5. Ενθάρρυνση επιχειρηματικών επενδύσεων και προστασία των επενδυτών.
6. Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αύξηση των εξαγωγών.
7. Καταπολέμηση υψηλής ανεργίας.
8. Μεταρρύθμιση στην Παιδεία.
9. Ανάσχεση φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου.
10. Στήριξη κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση φτώχειας.