Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Μαζική επιβράβευση των συστημικών κακοπληρωτών

Kατώτερο των προσδοκιών χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών , που έθεσε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει στη μαζική επιβράβευση των συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών, καθώς δεν περιέχει τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας. «Αν ο νέος μηχανισμός καταντήσει σε «συγχωροχάρτι για μπαταχτσήδες», οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». τονίζει ο ΣΕΒ στην ειδική μελέτη που κυκλοφόρησε χθες για το θέμα και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αυτού του κινδύνου:



Την ενεργοποίηση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχομένων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας σε ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών

Την αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του. Το νομοσχέδιο προστατεύει υπέρμετρα τις απαιτήσεις του δημοσίου και αυτή η ανισορροπία, σε σχέση με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα, δημιούργησε την ανάγκη σχεδιασμού ενός άκομψου μηχανισμού με σοβαρές νομικές αδυναμίες.

Οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις να ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του άρθρου 99 με την πρόβλεψη της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

Υιοθέτηση της διάταξης για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και του δημοσίου, συνδευόμενης από μία οριζόντια εφαρμογή για όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες και επίλυση με ομοιόμορφο τρόπο μίας σειράς από σύνθετα φορολογικά ζητήματα

Διάσωση των επιχειρήσεων και όχι των διοικήσεων
Η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της κρίσης αλλά και των σημαντικών ατελειών του θεσμικού πλαισίου, αναφέρει η μελέτη του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού των κακοπληρωτών, καθώς στην περίπτωση των μικροοφειλετών, η επιβράβευση των κακοπληρωτών θα δημιουργήσει συναισθήματα αγανάκτησης στους συνεπείς, εμποδίζοντας την ευκολότερη χρηματοδότηση της οικονομίας και στους μεγαλοοφειλετ, ειδικά στις ολιγοπωλιακές αγορές, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αναδιανομή μεριδίων της αγοράς. Η ασκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικούς στόχους, στην πραγματική ανάγκη προσαρμογής των οφειλών και στην προστασία του ανταγωνισμού, καταλήγει ο ΣΕΒ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com