Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η κληρονομιά είναι... κατάρα

Ποιος θα περίμενε ότι στην Ελλάδα θα φτάναμε να καταγράφονται αποποιήσεις κληρονομιών λόγω αδυναμίας πληρωμής των φόρων ή επειδή ο κληρονόμος είχε χρέη. Κι όμως, τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν ακριβώς την πραγματικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία.



Περισσότεροι από 54 χιλιάδες Ελληνες δεν δέχθηκαν την κληρονομιά που τους άφησαν οι συγγενείς, αρνούμενοι έτσι να αποδεχθούν είτε το κόστος που συνεπάγεται αυτή η αποδοχή, είτε τις οφειλές που συνδέονται. Διότι αν κάποιος πιστεύει ότι σήμερα κληρονομιά σημαίνει ό,τι έδειχναν οι παλαιές ελληνικές ταινίες είναι γελασμένος.

Ούτε λίρες υπάρχουν, ούτε οικόπεδα και σπίτια, ούτε... πολυθρόνες γεμάτες με χρήματα. Συνήθως οι συγγενείς βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αποκοπούν από τις ρίζες τους, από την όποια μικρή ή μεγάλη περιουσία που τους δίνεται κι αυτοί αρνούνται. Αλλωστε, ποιος να πληρώσει φόρο κληρονομιάς και ΕΝΦΙΑ για να αποκτήσει ένα διαμερισματάκι που, πιθανότατα, να μην μπορεί να πουλήσει ή να ενοικιάσει;

Και ποιος θα ήταν «κορόιδο» να δεχθεί να γίνει γενικός κληρονόμος, όταν γνωρίζει ότι ο αποθανών μπορεί να χρωστά λεφτά στην εφορία ή τα ταμεία;

Δυστυχώς, οι όμορφες εικόνες ανήκουν στο σινεμά του 1960, τότε που οι κληρονόμοι τσακώνονταν για την περιουσία του θείου. Τότε η κληρονομία ήταν το «μάννα εξ ουρανού», τώρα για τους περισσότερους είναι κατάρα.

Τώρα, ακόμη και το διαμέρισμα που αφήνει ο πατέρας στο παιδί είναι «βαρίδι». Αλλωστε, 10.500 ακίνητα δόθηκαν στο Δημόσιο πέρυσι, είτε λόγω οφειλών είτε εξαιτίας της αποποίησης κληρονομιάς.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, απότοκο της κρίσης, που θα πρέπει να προβληματίσει. Διότι επιβεβαιώνει όλους εκείνους οι οποίοι επιμένουν ότι χρειάστηκαν οκτώ μόλις χρόνια για την πλήρη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθει η Ελλάδα στα προ μνημονίων επίπεδα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com