Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

«Εκτός ελέγχου» η χορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων

Πτυχία με αμφίβολες διαδικασίες χορηγούν εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως στην Κύπρο και την Ιταλία. Μάλιστα, οι τίτλοι αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόσληψη στο ελληνικό δημόσιο. Από τη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για κατάσταση που βρίσκεται «εκτός ελέγχου» και προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, αρμόδιου Οργανισμού για την αναγνώριση πτυχίων από ξένα ΑΕΙ. Μάλιστα, θα ενημερώσει για το θέμα και τον Κύπριο ομόλογό του.



«Τα εξ αποστάσεως προγράμματα αν δεν νομοθετηθούν, μάλιστα πολύ αυστηρά, μπορεί να μας τινάξουν στον αέρα, και ξέρω ακριβώς τι λέω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό καθεστώς, δυστυχώς δεν υπάρχει και τίποτα που να τα απαγορεύει και έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες που προσωπικά με σοκάρουν. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν γίνει στο όνομα της εξωστρέφειας, που όμως παίζουν με τις αγωνίες των οικογενειών μας, διότι με αυτόν τον τρόπο υπόσχονται διάφορα πτυχία και διάφορες επαγγελματικές δυνατότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου χθες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά σχετικά με τις αναγνωρίσεις του ΔΟΑΤΑΠ σε μεταπτυχιακά από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ιταλίας και τις συμπράξεις με ΑΕΙ της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από τις συμπράξεις αυτές προκύπτουν θέματα εκτός ακαδημαϊκής ηθικής τάξης. «Τι εννοώ λέγοντας εκτός ακαδημαϊκής ηθικής τάξης; Στην καλύτερη περίπτωση πράγματα που δεν μελετήθηκαν τόσο πολύ, στη χειρότερη περίπτωση πράγματα που είναι παράνομα. Τα πτυχία αυτά είναι 5.300, τι έγινε μέχρι το 2015 και τι έγινε μετά το 2015. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά ένα σύνολο άλλων διαδικασιών που ήταν αποτέλεσμα αλληλογραφίας με τα κυπριακά πανεπιστήμια και επανειλημμένων συνεδριάσεων του ΔΟΑΤΑΠ ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί κάποιου είδους κανονικότητα ως προς τις αναγνωρίσεις», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς ρώτησε εάν ευσταθούν καταγγελίες ότι την τελευταία διετία έχουν αναγνωρισθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ χιλιάδες τίτλοι στις επιστήμες της εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, οι οποίοι έχουν αποκτηθεί με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με σπουδές ενός έτους κυρίως από το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας της Κύπρου, αλλά και της Ιταλίας. Και αυτοί οι τίτλοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαδικασίες πρόσληψης στο ελληνικό δημόσιο.

«Τη στιγμή που ο ΔΟΑΤΑΠ με δικές του διαδικασίες έχει επικυρώσει αυτά τα πτυχία, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη αδικία, στην οποία αναφερόσαστε εσείς στους πίνακες για τους εκπαιδευτικούς -προσέξτε- της ειδικής αγωγής, δηλαδή στον πιο ευαίσθητο τομέα» απάντησε ο κ. Γαβρόγλου ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. στις 22 Μαρτίου, θα θέσει το ζήτημα σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στα εξ αποστάσεως. Αλλά, όχι χωρίς κανόνες. Όχι να συνεχιστεί αυτό το πράγμα που γίνεται εκτός ελέγχου», επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου, προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτηση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τα εξ αποστάσεως προγράμματα στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com