Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ανόητοι τεχνοκράτες και ανεύθυνοι λαοί

Η επίθεση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στις χώρες του Νότου, επομένως και στην Ελλάδα, οι οποίες τρώνε τα λεφτά από δανεικά σε μπαρ και γυναίκες είναι αναμφισβήτητα άθλια και ανόητη. Δεν είναι απλώς μη πολιτικά ορθή από κάποιον, ο οποίος δεν μπορεί να κουνά το δάκτυλο με τέτοιο τρόπο. Είναι μια εξωφρενική γενίκευση που προσβάλλει τους λαούς της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.



Καλώς, λοιπόν, η καταδίκη της θέσης αυτής του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος προφανώς βλέπει ότι η αποχώρησή του από τις Βρυξέλλες θα τον καταστήσει απλά έναν ακόμη αποτυχημένο περαστικό τεχνοκράτη.

Ωστόσο, όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανάψει είναι εντελώς αποπροσανατολιστική. Και είναι η αφορμή για να μην κάνει η Ελλάδα κυρίως της αυτοκριτική της για όλα όσα έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομία.

Ασφαλώς και δεν συμμετείχαν όλοι στο φαγοπότι με τα κοινοτικά κονδύλια και με τα δανεικά που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια από το 1980 και μετά. Και, βεβαίως, μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ομως, κάποτε και στη χώρα μας θα πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Διότι προφανώς και δεν φταίει ο κάθε ανόητος Ευρωπαίος τεχνοκράτης για το γεγονός ότι αγροτικές επιδοτήσεις δεν έγιναν νέες καλλιέργειες αλλά... πιάτα και γαρίφαλα σε «ευαγή ιδρύματα» της επαρχίας. Ούτε φταίει κανείς για τους χιλιάδες ανάπηρους - «μαϊμού», κουτσούς, τυφλούς ή και ψεύτικους αντιστασιακούς, που έζησαν μια ζωή με συντάξεις και επιδόματα που δεν δικαιούνταν.

Κανείς δεν φταίει που χάθηκαν κοινοτικά προγράμματα ή που σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις που σήμερα είναι ερείπια και τρώγλες.

Η Ελλάδα φταίει που δεν χρησιμοποιήθηκαν τόσα χρήματα για ένα πραγματικά νέο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο που δεν θα στηριζόταν στον τεράστιο και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, αλλά στο μυαλό και την τάση για προκοπή που έχουν οι Ελληνες.

Ανάθεμα, λοιπόν, στον Ντάιϊσελμπλουμ, αλλά δεν βλάπτει και λίγη «ενδοσκόπηση».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com